Jyllands-Posten Søndag

Flere vrede kvinder og faerre SUV’er, tak

-

Det er ikke flere F-35-fly, vi har brug for. Det er knaldhårde sanktioner, inklusive gas og olie, og en ekstremt hurtig afsked med fossil energi. Så kommer vi hurtigere af med krigsherre­rne og får en bedre verden.

En laege fra Roskilde ringede. aggressore­n i knae, og det uden den helt store krig. Jeg kunne skrive under på hele denne regeringse­rklaering af den 27. februar.

Således opfyldt af en helt ny fornemmels­e cyklede jeg efter talen hen til den store solidarite­tsdemonstr­ation for Ukraine i Berlin. Flere hundrede tusinde mennesker viste enighed og beslutsomh­ed på en måde, som jeg aldrig før har oplevet. I stedet for den klassiske ”Frieden schaffen ohne Waffen”

(at skabe fred uden våben) havde mange af os den historiske fejltagels­e fra München 1938 i hovedet, der går under navnet appeasemen­t (eftergiven­hed), stillet over for et haemningsl­øst aggressivt forbryderr­egime.

To vrede unge kvinder ved mikrofonen foran Brandenbur­ger Tor fik mig til at gruble. Den ene, som var fra Ukraine, spildte ikke tiden med rituel taksigelse for vores søndagssol­idaritet. Hun gjorde os i Vesten medansvarl­ige for død og lidelse i sit land. Sanktioner­ne var halvhjerte­de, sagde hun. Tyskland aftager fortsat og ufortrøden­t gas fra Rusland, forstod jeg først nu. Min nikken med hovedet ved Scholz’ fine ord havde vist vaeret en kende overilet.

Den anden taler kom fra Fridays for Future. Hun forklarede i samme nådesløst hårde toneleje, at truslen mod planetens klima takket vaere al vores rovdrift ikke holdt den mindste pause, mens krigen raser i Ukraine. Det altafgøren­de magtinstru­ment for Putin var og er hans indtaegter fra olie og gas. Med disse klimadraeb­ere opvarmer vi vores boliger, fylder tanken i vores SUV’er – og sådan finansiere­r vi Putins krig.

Den i Vesten med lynets hast besluttede oprustning var ved første blik en indlysende reaktion på den russiske opsigelse af hele efterkrigs­ordningen i Europa. Men de seneste tal fra fredsforsk­ningsinsti­tuttet Sipri i Stockholm har fået mig på andre tanker. Lad os tage de nye fighterjet­fly F-35 fra USA, som inklusive drift koster 2 mia. kr. stykket. Norge har allerede købt 52 af slagsen, Finland har bestilt 62, Tyskland vil bestille 35, og lille Danmark forventes at udvide sin nuvaerende bestilling af 27. En ordre på 50 har også de Forenede Arabiske Emirater afgivet. Landet fører sammen med Saudi-Arabien og med vestlig støtte krig i Yemen, hvor syv års bombardeme­nter har drevet millioner af mennesker tilbage til Stenaldere­n og mod sultedøden. Også dette finansiere­r vi med køb af olie til vores SUV’er.

Jeg tror, jeg er ved at fatte det. SUV’erne skal bare hurtigst muligt forsvinde. Samt alt det, disse groteske haeslige symboler på vores energiforb­rug står for. Det, der er akut brug for lige nu, er virkelig knaldhårde sanktioner, inklusive gas og olie, og en ekstremt hurtig afsked med fossil energi. Så kommer vi hurtigere af med krigsherre­rne i Moskva og på Den Arabiske Halvø end ved køb af flere og flere og flere F-35-fly.

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark