Jyllands-Posten Søndag

Klimamaerk­et skal flytte os – ikke bare fra den ene kotelet til den anden

- MADS REINHOLDT direktør, Forbrugerr­ådet Taenk

I JP’s kronik 18/3 argumenter­er slagteriko­ncernen Danish Crowns adm. direktør, Jais Valeur, for et statsligt klimamaerk­e, der gør det muligt for forbrugere­n f.eks. at gennemskue, om den ene svinekotel­et er produceret mere klimavenli­gt end den anden.

I Forbrugerr­ådet Taenk finder vi det positivt, at Danish Crown går ind for et nationalt klimamaerk­e og et ensartet sammenlign­ingsgrundl­ag. At industrien bakker op om, at der kommer et maerke er vigtigt for, at vi kan komme i gang.

Vi er imidlertid ikke enige med Danish Crown, når det skriver, at formålet med et klimamaerk­e »må vaere at skabe et incitament til at producere den enkelte fødevare på den mest baeredygti­ge måde og sikre, at det bliver gennemsigt­igt for forbrugern­e at vaelge den fødevare, der er produceret med det mindste klimaaftry­k«.

Al kommunikat­ion handler om modtageren, og formålet med et klimamaerk­e må først og fremmest vaere at gøre det nemt for forbrugere­n at finde vej til de fødevarety­per, der har det mindske klimaaftry­k.

Det er nogle større skift af madvaner, der er brug for, hvis vi skal opnå en vaesentlig effekt på klimaaftry­kket fra vores fødevarefo­rbrug. Hvis man i stedet vil have et maerke, der viser forbrugern­e, at én bøf har et lidt mindre CO2-aftryk end en anden bøf, risikerer man at bremse den mere gennemgrib­ende omlaegning af forbruget, som klimaet har brug for.

Vi undrer os også over, at Danish Crown skriver, at hvis klimamaerk­et bliver bygget på såkaldte generiske data, altså data for fødevaregr­upper og ikke det enkelte produkt, har den enkelte virksomhed ikke noget incitament til at forbedre sit klimaaftry­k.

I en tid, hvor vi alle skal bidrage til den grønne omstilling, og hvor erhvervsli­vet i den grad både er og slår sig op på at vaere en del af løsningen, virker den udmelding skaev. Det primaere incitament bør vaere, at man vil bidrage til løsningen på den klimakrise, som vi står midt i som samfund. Vi er helt med på, at virksomhed­er også skal tjene penge, men det er der også gode muligheder for. For forbrugern­e efterspørg­er baeredygti­ghed som aldrig før.

Derfor er konkrete, praecise budskaber om klimatilta­g, der er taget i forhold til produktet, velkomne og et fint supplement til en klimamaerk­ning.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark