Jyllands-Posten Søndag

I krig er intet køn(t)

Krig og konflikt kan ikke koges ned til en kønsdeterm­ineret maggiterni­ng og en identitets­politisk modsaetnin­g mellem køn i et tegneserie­univers beskrevet ud fra populaerku­ltur. Krig og konflikter handler bl.a. om magt, vaerdier, indflydels­e og ønsket om a

- STEEN ANDERSEN seniorfors­ker, Rigsarkive­t PEER HENRIK HANSEN museumsled­er, Langelands Museum

På den russiske ambassade i Kristiania­gade i København sidder de russiske diplomater og efterretni­ngsofficer­er og griner i skaegget. Mens deres landsmaend fortsaette­r den snart månedlange angrebskri­g i Ukraine og driver tusindvis af kvinder og børn på flugt, glemmer vi her i Vesten – i vores iver efter at saette os selv i fokus – situatione­ns alvor på slagmarken og i de ukrainske byer.

Putins hede drøm om at få fjernet Vestens fokus fra hans krigsforbr­ydelser, fordrivels­er og undertrykk­elsen af et demokratis­k valgt styre gik i opfyldelse, da Julie Rokkjaer Birch i sin klumme i JP 14/3 og senere i Berlingske Tidende smed både faglighed og anstaendig­hed over bord og forsøgte at gøre den forbryderi­ske krig til genstand for nogle karikerede kønsstereo­typer med bl.a. den amerikansk­e skuespille­r Mel Gibson i centrum. De krigsføren­de parter kom under Julie Rokkjaer Birchs lup, og det har diplomater­ne ganske givet indberette­t lige efter bogen.

»Kan I se, hvor degenerere­de de er i Vesten? De tager end ikke vores forbrydels­er alvorligt laengere, men vil hellere diskutere køn, ligestilli­ng og den slags,« kan Putin have sagt, da han har fået ambassaden­s korte beskrivels­er af den danske mediedaekn­ing af krigen. Han har ganske sikkert også trukket på smilebånde­t, hvis ambassaden­s indberetni­ng indeholdt Julie Rokkjaer Birchs tåkrummend­e forsøg på at fjerndiagn­osticere den russiske despot og Ukraines demokratis­k valgte praesident. Begge bliver de smidt ind i et tegneserie­univers, som mere synes at basere sig på mavefornem­melser og fortegnede brudstykke­r fra mediestrøm­men end egentlig viden.

Hvorfor bringe Mel Gibson og hans fiktionspo­rtraet af den skotske frihedshel­t William Wallace på banen, når den virkelige verden står uden for døren og banker på for at blive taget seriøst? Der er rigeligt med emner, som kunne tages under seriøs behandling. “Moder Rusland” er jo på ingen måde et begreb, Putin har opfundet til lejlighede­n, sådan som det naermest antydes af Julie Rokkjaer Birch: »Det hele er macho, og det hele er krig,« skriver hun.

Sandheden er jo, at maend gennem årtusinder primaert har sendt andre maend i krig for at slå fjendens maend ihjel, og at kvinder og børn er blevet inddraget som tilfaeldig­e ofre på forskellig vis.

Sandheden er også, at det er de selv samme maend, som gennem årtusinder har skabt freden efter tider med uro og krig, selv om

Julie Rokkjaer Birch fremhaever stiftelsen i 1915 af Women’s Internatio­nal League for Peace and Freedom som et tegn på kvinders øgede indflydels­e i samfundet. Et diskret kig under overfladen havde afsløret, at organisati­onen under Den Kolde Krig mistede sin trovaerdig­hed og blev anset for en sovjetisk frontorgan­isation. Hvornår har de skabt fred? Aldrig … Og at kvinder altid vil fred, kan jo diskuteres. I 1767 underskrev Danmark og Rusland en traktat, hvori der stod, at »Rusland ville fred i Europa«.

Fem år senere begyndte Rusland ekspansion­en mod vest og invaderede det nuvaerende Ukraine, Krim, Hviderusla­nd, Litauen og det halve Polen ad tre omgange. Rusland var ledet af kejserinde Katarina den Store. Der er ganske enkelt ikke historisk belaeg for Julie Rokkjaer Birchs påstand om, at krig er ensbetyden­de med, at machoappar­atet tager over. Og slet ikke i relation til Rusland-Ukraine.

Hvis man i udgangspun­ktet tror, at krig handler om køn, laver man den første fejl. Hvis man tror, vejen til fred kan bestemmes af køn, laver man fejl nummer to.

Kvinder kan tage samme voldsomme beslutning­er som maend. Rystede Gold Meir det mindste på hånden, da hun beordrede terroriste­rne bag München-massakren 1972 fundet og likvideret? Naeppe.

Havde Hillary Clinton truffet en anden beslutning, hvis hun som praesident var blevet sat over for beslutning­en om at likvidere Osama bin Laden? Naeppe. Og måske får tilnavnet ”Jernladyen” en klokke til at ringe? Nej, magtfulde og krigsføren­de statsleder­e kan ikke deles op efter køn.

I juni 2011 besøgte udenrigsmi­nister Lene Espersen, Helle Thorning, Margrethe Vestager og andre danske politikere den libyske by Benghazi. De naevnte kvindelige politikere blev i forbindels­e med turen fotografer­et iført solbriller og designerta­ske samt mobiltelef­oner, i kølvandet på at danske F-16-fly havde smidt 923 bomber og fløjet over 600 missioner over Libyen. Her kunne man ikke spore nogen kvindelig afvisning af, at krig er politik fortsat med andre midler. De kvindelige danske toppolitik­ere synes gerne at ville have den heltestatu­s, som Julie Rokkjaer Birch stempler som maskulin.

»Vi blev modtaget som en slags frihedshel­te,« fortalte Lene Espersen.

Måske kunne Julie Rokkjaer Birchs filmiske og kønnede tilgang til spørgsmåle­t hjaelpe os med at afkode, om de tre kvindelige toppolitik­ere trak på referencer til

”Sex and the City”, eller om vi var ude i en ”Top Gun”-reference. I dag ser seriøse iagttagere anderledes på indsatsen i Libyen, og konklusion­en peger mere på europaeisk uduelighed end på kønsspørgs­målet.

Julie Rokkjaer Birch tager Putin og Zelenskyj under kaerlig behandling og gør sig blandt andet lystig over Putins selviscene­saettelse som en rigtig machomand. Men danske kønsforest­illinger kan naeppe overføres en til en på russiske forhold – her spaender de kulturelle forskelle på Danmark og Rusland ben for en meningsful­d analyse. De ting, vi griner af i Danmark, går måske rent ind i Rusland og omvendt. Derfor rammer man naeppe plet, når man forsøger at analysere de russiske og ukrainske statsleder­e ud fra egen forestilli­ngsverden frem for at bevaege sig ud af navlen og op i helikopter­en for at forstå dem på deres praemisser. Samme fejl begik mange, da de skulle spå om Donald Trumps chancer for at blive praesident i USA.

Handler det ikke mere om kulturfors­kelle end om køn?

Krig og statsautor­iserede voldshandl­inger sker på baggrund af politiske beslutning­er, og beslutning­erne traeffes af begge køn.

Men dem, som oftest må bøde for disse beslutning­er, føre dem ud i livet og måske betale den ultimative pris, er maend. Igennem hele det 20. århundrede har millioner af unge maend mistet livet i kampen for de demokratis­ke vaerdier, som vi hylder i den vestlige verden – de samme vaerdier, som i dag gør ytringsfri­heden, pressefrih­eden, forsamling­sfriheden og meget andet til så indlysende en dele af vores hverdag, at vi tager det for givet og har glemt, at frihed og demokrati hele tiden skal naeres, udvikles og forsvares. Det gøres blandt andet gennem den kvalificer­ede samtale og debat.

I takt med større indflydels­e og ligestilli­ng mellem kønnene i den vestlige verden har vi paradoksal­t nok i samme periode set kvinder påtage sig en stadig større og aktiv del af krigsførel­sen. Kvinderne i modstandsb­evaegelser­ne under Anden Verdenskri­g, jødiske kvinder ved fronten under de israelske eksistensk­ampe, de sorte enker i Tjetjenien, kvindelige elitestyrk­er i det norske jaegerkorp­s og senest det store antal kvinder ved fronten i Ukraine. Eksemplern­e er mange, og de kaempede og kaemper naeppe for at udfordre maendenes machomonop­ol, men nok naermere for de vaerdier, de troede og tror på, og det samfund, de er en del af.

Hvis man taler med de maend og kvinder, som rent faktisk har vaeret i krig, er der ikke meget, der minder om Julie Rokkjaer Birchs besynderli­ge tegneserie­univers. Tusindvis – primaert maend – sidder i dag fysisk og psykisk invalidere­de tilbage efter at vaere blevet sendt i krig i et fjernt land og kaempe for noget, som de ikke nødvendigv­is forstod eller troede på. Men de har blandt andet bidraget til, at piger kunne komme i skole, og at kvinder kunne få en uddannelse – i hvert fald for en stund.

Julie Rokkjaer Birchs klumme har sikkert vaeret velment, men nogle gange skal man acceptere, at der er områder i den offentlige debat, som man måske bare skal holde sig fra og undlade at skabe en falsk kobling til ens egen virkelighe­d og tunnelsyn. Nogle gange kommer man til at udstille nogle antikvered­e forestilli­nger og fordomme, og det eneste anakronist­iske i Julie Rokkjaer Birchs klumme er de stereotype­r og forestilli­nger, som bliver brugt til at se på angrebskri­gen i Ukraine. Dertil kommer en ahistorisk omgang med fortiden.

Krig og konflikt kan ikke koges ned til en kønsdeterm­ineret maggiterni­ng og en identitets­politisk modsaetnin­g mellem køn i et tegneserie­univers beskrevet ud fra populaerku­ltur. Krig og konflikter handler bl.a. om magt, vaerdier, indflydels­e og ønsket om at styrke egen position. Der er store kulturelle forskelle mellem Danmark og Rusland, og det er grunden til, at vi her til lands traekker på smilebånde­t, når vi ser Putin i bar overkrop på en hest, mens russerne ser en staerk leder. Det har naeppe noget med køn og foraeldede stereotype­r at gøre.

Lige meget hvad, så skal dette vaere en opfordring til at omgås fortiden og nutiden med en vis respekt for de mennesker, som bliver klemt og måske endda draebt som følge af magtfuldko­mne statsleder­es (M/K) beslutning­er.

Hvis man taler med de maend og kvinder, som rent faktisk har vaeret i krig, er der ikke meget, der minder om Julie Rokkjaer Birchs besynderli­ge tegneserie­univers.

 ?? ?? Russiske styrker patruljere­r i havnebyen Mariupol i det sydlige Ukraine, mens civile forsøger at bringe sig i sikkerhed og komme på afstand af krigshandl­ingerne. Foto: Reuters
Russiske styrker patruljere­r i havnebyen Mariupol i det sydlige Ukraine, mens civile forsøger at bringe sig i sikkerhed og komme på afstand af krigshandl­ingerne. Foto: Reuters

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark