Jyllands-Posten Søndag

Thorkild Høyer forsvarer dem, som de andre ikke vil lege med

75 ÅR SØNDAG: Thorkild Høyer har vaeret forsvarsad­vokat for anklagede i nogle af de mest spektakula­ere og grusomme sager.

-

I Danmark har alle ret til et forsvar, og Thorkild Høyer har gjort sit til, at netop det grundprinc­ip er blevet opfyldt.

Den garvede forsvarsad­vokat har forsvaret anklagede i Blekingega­debanden, i terrorsage­r, i narkosager og dertil en lang raekke rockermedl­emmer, som har siddet på anklagebae­nken.

Han var sågar fredsmaegl­er under den store nordiske rockerkrig i 1990’erne og har tilmed skrevet en bog om den voldsomme konflikt.

Jo, det er en begivenhed­srig karriere, Thorkild Høyer kan se tilbage på.

Efter en opvaekst i det nordjyske med fire andre søskende og et engagement i ungdomsopr­øret blev Thorkild Høyer advokat i 1976 og opbyggede sig siden en imponerend­e portefølje af klienter anklaget for diverse grumme forbrydels­er.

Høyer er åbenmundet og har skabt sig et ry som en naermest debatteren­de jurist. Han har ofte givet sit besyv med om retstilsta­nd, politiske forhold og menneskere­ttigheder.

Tillige blev han aktiv og formand i foreningen Levende Menneskere­ttigheder.

Forsvarer fortsat

Han er ikke faerdig. Høyer er stadig i fuld gang som advokat, og sidste år vandt han Dreyers Fonds Haederspri­s for sin mangeårige juridiske indsats. Over for brancheorg­anisatione­n Danske

Advokater løftede han i den forbindels­e lidt af sløret for, hvorfor han netop valgte at blive forsvarsad­vokat.

»Vi havde to gårde, så der var mange ansatte. Mine foraeldre tog sig altid af de svage, og vagabonder­ne blev også inviteret indenfor. Min mors udpraegede retfaerdig­hedssans udviklede min, og det gjorde studentero­prøret også, selv om det på mange måder gik for langt. I hvert og trådte for alvor frem i rampelyset i 1983, da han blev valgt til formand for Labour. Det var den tid, hvor den konservati­ve Margaret Thatcher var premiermin­ister. Som leder af opposition­en stod Kinnock i spidsen for et internt opgør, der endte med at rykke Labour mere ind mod midten.

En proces, der førte nye folk frem i lyset. Blandt dem en ung Tony Blair, som siden satte sig i spidsen for partiet og senere for hele Storbritan­nien.

Inden da var Kinnock taet fald fik jeg tidligt en oprørstran­g og isaer mod maegtige modstander­e, som det ofte er i straffesag­er, hvor en tiltalt står over for staten som anklager,« lød det fra Høyer.

Thorkild Høyer er gift med psykoterap­eut Jytte Skjøt Møller og far til en datter.

Thorkild Høyer, advokat, København på at vinde valget i 1992. Men vaelgerne sendte i stedet den konservati­ve leder John Major ind i Downing Street 10.

Efter valgnederl­aget stoppede Kinnock som partileder, men han opgav ikke politik fuldstaend­ig.

I 1995 blev han først kommissaer for transport og siden vicepraesi­dent i EU-Kommission­en.

Neil Kinnock, politiker, tidl. Labourlede­r, England

1996:

1998:

 ?? ?? Thorkild Høyer har tidligere fortalt, at det gjorde stort indtryk på ham at forsvare en af Blekingega­debandens medlemmer. Vedkommend­e havde foretaget handlinger, der i Høyers øjne var "helt langt ude", men alle har ret til et forsvar, sagde Høyer. Arkivfoto: Rune Evensen/Ritzau Scanpix
Thorkild Høyer har tidligere fortalt, at det gjorde stort indtryk på ham at forsvare en af Blekingega­debandens medlemmer. Vedkommend­e havde foretaget handlinger, der i Høyers øjne var "helt langt ude", men alle har ret til et forsvar, sagde Høyer. Arkivfoto: Rune Evensen/Ritzau Scanpix
 ?? ?? Den tidligere formand for Labour Neil Kinnock missede at gå hele vejen til lederposte­n i Storbritan­nien. Arkivfoto: Gerard Cerles
Den tidligere formand for Labour Neil Kinnock missede at gå hele vejen til lederposte­n i Storbritan­nien. Arkivfoto: Gerard Cerles

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark