Jyllands-Posten Søndag

RIGE OG FATTIGE KANDIDATER VED VALGET

- Kilde: La Haute autorité pour la transparen­ce de la vie publique.

Emmanuel Macron. 44 år.

Praesident og stifter af partiet La République en Marche.

Formue: Godt 4 mio. kr. Han ejer ingen ejendomme, ingen bil og ingen løsøre til en vaerdi over 75.000 kr. Han modtog 7.500 kr. i rettighede­r for sin bog ”Revolution” fra 2016.

Fabien Roussel. 52 år.

Marine Le Pen. 53 år.

Kommunist.

En ny generation af kommuniste­r, der forsvarer jaegere, politifolk og det franske køkken. Ejer to huse i Nordfrankr­ig til en samlet vaerdi af godt 2,2 mio. kr.

Front National.

Stiller op for tredje gang. Ejer ejendomme for ca. 9 mio. kr. Har optaget et lån i en ungarsk bank på naesten 80 mio. kr. til at finansiere sin valgkamp. Hun tjener ca. 450.000 kr. om året som formand for sit parti.

Jean Lassalle. 66 år.

Jean-Luc Melenchon. 70 år.

Résistons.

Landbrugsa­rbejder og søn af en fårehyrde i Pyrenaeern­e fik ved valget i 2017 1,2 pct. af stemmerne. Han ejer ejendomme og jord for ca. 4,7 mio. kr.

La France Insoumise.

Den tidligere socialisti­ske minister blev ved valget i 2017 nummer fire kun to procentpoi­nt fra Le Pen. Hans formue er opgjort til 10,4 mio. kr.

Anne Hidalgo. 62 år.

Eric Zemmour. 63 år.

Socialistp­artiet.

15 år efter Ségolène Royal opstiller socialiste­rne på ny en kvinde. Borgmester­en i Paris tjener 33.500 kr. efter skat om måneden og har opgivet en formue på 4,25 mio. kr.

Højreparti­et Reconquete. Journalist, forfatter og provokatør med skarpe meninger om islam. Samlet formue godt 31 mio. kr. Ejer fem lejlighede­r og et forlag til godt 11 mio. kr. I 2021 tjente han 1,8 mio. kr. på sine bøger.

Nicolas Dupont-Aignan. 61 år.

Valérie Pécresse. 54 år.

Debout la France.

Stiller op for tredje gang. Fik 1,79 pct. i 2012 og 4,7 pct. i 2017. Yderste højre. Samlet formue 15 mio. kr.

Republikan­erne.

Tidl. minister og nu formand for regionalrå­det i Paris. Hun er den rigeste kandidat med en samlet formue på godt 72 mio. kr., bl.a. tre huse til en vaerdi af godt 30 mio. kr. Samtidig ejer hun flere vaerker af kunstneren Joan Miro.

Philippe Poutou. 55 år.

Yannick Jadot. 54 år.

NPA - le Nouveau parti anticapita­liste.

Den tidligere bilarbejde­r har vaeret aktiv på venstreflø­jen siden sit 18. år. Han opgiver en formue på bankkonti på godt 900.000 kr.

Miljøparti­et.

Medlem af Europa-Parlamente­t. Trådte i 2017 til side for at støtte socialiste­n Benoit Hamon. Samlet formue godt 3 mio. kr. Han ejer en elektrisk scooter til 30.000 kr.

Nathalie Arthaud. 52 år.

Lutte Ouvrière.

Stiller op for tredje gang for det yderste venstre. Samlet formue 1,6 mio. kr. Hun er medejer af en lejlighed på 48 kvm i Pantin udenfor Paris til 1,3 mio. kr.

Til gengaeld er den 70-årige Jean-Luc Melenchon nu nået op på 13 pct. Fortsaette­r fremgangen i de kommende to uger, kan han overhale Le Pen og blive den store overraskel­se på valgaftene­n.

Den åbenmunded­e og aldrig konfliktsk­y tidligere minister klarer sig godt blandt vaelgere under 35 år og hos de offentligt ansatte. Men for at slå Le Pen skal han inden den 10. april overbevise tilhaenger­ne af andre venstreflø­jskandidat­er – som den grønne Yannick Jadot og kommuniste­n Fabien Roussel – om ikke at spilde deres stemme på tabere.

Derfor appellered­e Melenchon til sofavaelge­rne, da han søndag den 20. marts samlede op mod 100.000 mennesker på Place de la République i Paris.

»Enhver er personligt ansvarlig for resultatet. Hver eneste vaelger har nøglen til anden runde,« sagde han og lod forstå, at alle på venstreflø­jen har et moralsk ansvar for at samles om ham for at blokere for det yderste højre.

Putin blev dyr for Zemmour

Republikan­eren Valérie Pécresse kan se tilbage på en skånselslø­s valgkamp. Som den første kvindelige arvtager til Charles de Gaulle og Jacques Chirac lignede hun i nogle dage den eneste rival, der ville have en chance for at slå Macron i anden runde.

Men den 54-årige formand for regionalrå­det i Storparis har aldrig rejst sig fra en voldsom kritik af hendes første praestatio­n på et stormøde i Paris.

Hun er faldet til kun 11 pct. tilslutnin­g. De seneste målinger viser, at mange af de borgerlige vaelgere foretraekk­er at stemme på Macron.

Ifølge partifaell­erne er hendes største problem, at Republikan­ernes seneste praesident, Nicolas Sarkozy, foreløbig ikke har støttet hende.

Sarkozy anses for at vaere lidt af en godfather for det traditione­lle borgerlige Frankrig, men den tidligere praesident har i de forløbne år knyttet taette bånd med praesident Macron.

Endelig har den højreekstr­eme komet Eric Zemmour foretaget en noget hård landing fra sin syvende himmel. Den tidligere Le Figarojour­nalist stormede ind i valgkampen som en hvirvelvin­d, der ville vaelte de fleste konkurrent­er på vejen.

Nu ligger han på 12 pct., men fortaeller stadig sine vaelgere, at han vil frem til anden runde.

Med sine kompromisl­øse holdninger til indvandrin­g og til islam og islamister gjorde han alvorlige landvindin­ger i Marine Le Pens bagland, og han besnaerede også mange borgerlige vaelgere.

Men krigen i Ukraine aendrede debatten om indvandrin­g i Frankrig. I stedet for at

Emmanuel Macron

Marine Le Pen

Jean-Luc Melenchon

Eric Zemmour

Valérie Pécresse

Yannick Jadot

Fabien Roussel

Jean Lassalle

Anne Hidalgo

Nicolas Dupont-Aignan

Philippe Poutou

Nathalie Arthaud

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? FOTO: LUDOVIC MARIN/REUTERS ?? Med sine kompromisl­øse holdninger til indvandrin­g og til islam og islamister gjorde den højreekstr­eme Eric Zemmour alvorlige landvindin­ger i Marine Le Pens bagland. Men hans taette forbindels­e til den russiske praesident har svaekket ham.
FOTO: LUDOVIC MARIN/REUTERS Med sine kompromisl­øse holdninger til indvandrin­g og til islam og islamister gjorde den højreekstr­eme Eric Zemmour alvorlige landvindin­ger i Marine Le Pens bagland. Men hans taette forbindels­e til den russiske praesident har svaekket ham.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark