Jyllands-Posten Søndag

Rusland er lagt på diplomatis­k is

- JETTE ELBAEK MARESSA jema@jp.dk ARKIVFOTO: JAN-MORTEN BJOERNBAKK/AP

1 dage efter at Nordisk Ministerrå­d havde meddelt Rusland, at alle samarbejds­projekter blev midlertidi­gt indstillet, dukkede en uventet gaest op på Nordisk Ministerrå­ds kontor i København: Vladimir Barbin, Ruslands ambassadør i Danmark.

Han skulle overbringe et vigtigt brev. Budskabet var ikke til at misforstå.

I brevet stod der kort og godt, at Nordisk Ministerrå­d nu var smidt ud af Rusland. Inden tre måneder skulle alle projekter vaere lukket ned.

»Det er beklagelig­t, vi har haft aktivitete­r i Rusland siden 1995. Men vi bliver nødt til at gøre, som Rusland siger,« lyder det fra stabschef Jonas Wendel, Nordisk Ministerrå­d.

Det betyder, at Nordisk Ministerrå­d skal til at afvikle omkring 50 projekter, som isaer er rettet mod civilsamfu­ndet. Lige nu er man i gang med at finde ud af, om nogle aktivitete­r kan fortsaette uden for Rusland, herunder de årlige møder mellem nordiske og russiske parlamenta­rikere. De har fundet sted siden 1992.

De uformelle møder i nordisk regi er ikke de eneste, som i al hast er sløjfet i kalenderen. Siden Rusland for godt en måned siden angreb Ukraine, er det gået staerkt med at lukke døre i det, der normalt omtales som det blødere diplomati. Organisati­oner, hvor man mødes for at tale sammen og opbygge gensidig tillid.

Det gaelder bl.a. Østersøråd­et, som tidligere udenrigsmi­nister Uffe Ellemann-Jensen (V) var med til at grundlaegg­e i 1992, året efter at Sovjetunio­nen brød sammen, og Warszawapa­gten blev historie. I årtier havde man vaeret på vagt over for hinanden, nu skulle det nye forum danne rammen for, at de tidligere fjender kunne opbygge et tillidsful­dt samarbejde. Det stiftende møde blev holdt i København.

»Der var en fin stemning,« husker Uffe Ellemann-Jensen.

Men den 3. marts 2022 var det forbi. 11 lande meddelte, at Rusland, som var med til at stifte rådet, blev smidt ud. Festlighed­erne for at markere Østersøråd­ets 30-års jubilaeum er aflyst, understreg­ede Norges udenrigsmi­nister, Anniken Huitfeldt.

Uffe Ellemann-Jensen kan godt forstå, at jubilaeums­festen nu er aflyst, men han beklager, at Rusland er helt udelukket:

»Jeg er betaenkeli­g ved at smide Rusland ud fra steder, hvor man kan tale sammen,« siger Uffe Ellemann-Jensen og citerer Storbritan­niens tidligere premiermin­ister Winston Churchill for, at »jaw-jaw is better than war war« . Det er bedre at snakke end at kriges.

»Man skal gøre sig umage med at holde døre åbne og borde klar til at saette sig ved,« siger Uffe Ellemann-Jensen og tilføjer, at der jo på et tidspunkt skal tales nedrustnin­g.

Meningen var at etablere steder, hvor man kunne tale sammen. Nu er Rusland smidt ud af de råd, som blev opbygget og udbygget efter Den Kolde Krig. Vi befinder os i en mellemisti­d, mener en tidligere udenrigsmi­nister.

En anden advarer mod at lukke helt af.

De vigtige, uformelle samtaler

Hårde forhandlin­ger om atomvåben foregår ikke i de fora, som Rusland nu er udelukket fra. Men Uffe Ellemann-Jensen og andre peger på, at det er der, uformelle samtaler finder sted. Ikke nødvendigv­is i konference­salen, men i garderoben, eller hvor ministrene nu mødes og kan tale med hinanden.

Det gaelder også i Arktisk Råd, som skiftende danske udenrigsmi­nistre har fremhaevet som uhyre vigtigt for at bevare Arktis som lavspaendi­ngsområde. Og meget ofte er der peget på, at mens der blev spillet hard ball med Putin i andre sammenhaen­ge, viste Rusland sig ikke som modspiller, men som medspiller i Arktisk Råd. Her samarbejde­r man eksempelvi­s om redningstj­enester til søs.

.

NORDISK MINISTERRÅ­D

Nordisk Ministerrå­d har siden 1995 samarbejde­t med Rusland om bl.a. sundhed, klima, miljø, forskning og medier.

 ?? ?? Da Per Stig Møller (K) var udenrigsmi­nister, tog han initiativ til at oprette et forum for de arktiske kyststater, som gav hinanden håndslag på at spille efter reglerne, når det enorme område skal fordeles. Ruslands udenrigsmi­niser Sergei Lavrov var med til mødeti 2008. Både Rusland og Danmark har lagt billet ind på et område, som omfatter Nordpolen.
Da Per Stig Møller (K) var udenrigsmi­nister, tog han initiativ til at oprette et forum for de arktiske kyststater, som gav hinanden håndslag på at spille efter reglerne, når det enorme område skal fordeles. Ruslands udenrigsmi­niser Sergei Lavrov var med til mødeti 2008. Både Rusland og Danmark har lagt billet ind på et område, som omfatter Nordpolen.
 ?? ?? Den 3. marts 2022 besluttede de nordiske ministre at saette samarbejde­t med Rusland og Hviderusla­nd i bero. Den 14. marts 2022 bad Rusland Nordisk Ministerrå­d om at indstille alle aktivitete­r i Rusland og at afvikle dem inden tre måneder.
Den 3. marts 2022 besluttede de nordiske ministre at saette samarbejde­t med Rusland og Hviderusla­nd i bero. Den 14. marts 2022 bad Rusland Nordisk Ministerrå­d om at indstille alle aktivitete­r i Rusland og at afvikle dem inden tre måneder.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark