Jyllands-Posten Søndag

Regionerne bruger 125 mia. kr. om året på sundhed, men danskerne har aldrig vaeret mere usunde. Hvad er der galt?

- TEA KROGH SØRENSEN tea.krogh@jp.dk, HANNE FALL NIELSEN hanne.fall.nielsen@jp.dk

.

Danmarks nye mr. Sundhed, Anders Kühnau (S), nyvalgt formand for Danske Regioner, er ikke i tvivl om, hvor problemet ligger i forhold til danskernes dalende sundhed: Vi har satset for lidt på folkesundh­eden. Og så skal der investeres mere i bl.a. personalet­s

arbejdsmil­jø og teknologi, siger han

Han vejer sig flere gange om ugen og spiser kun kage, når han besøger sine foraeldre. Han elsker et godt glas rødvin, men forsøger at holde sig fra alkohol i hverdagen. Men fredagssli­k med de tre små sønner skal der vaere plads til, og de fine flasker med lifligt, men usundt indhold, som lykønsker med positionen på øretaevern­es holdeplads, vil ikke blive haeldt i vasken.

Den nye mr. Sundhed, regionsfor­mand Anders Kühnau (S), får som nyvalgt formand for Danske Regioner ansvaret for at drive sygehusvae­senet, og dermed hviler en meget tung kasket på den nye formands skaldede isse.

Det er faktisk en af de vanskeligs­te poster i det danske sundhedsva­esen, og Kühnaus ansigt vil fremover, via den firkantede tvskaerm, blive en flittig gaest i danskernes stuer. Ikke mindst, når han skal forklare – måske ligefrem forsvare – alt det, som ikke fungerer i det danske sundhedsva­esen. Så vi kan ligeså godt få begyndt:

Det regionale sundhedsva­esen koster minimum 125 mia. kr. om året, og danskerne har aldrig vaeret mere usunde. Hvad er der galt?

»Der er ingen tvivl om, at vi har satset for lidt på forebyggel­se og dermed også bevilget alt for få penge til at undgå sygdom. Man siger jo i runde tal, at når der bevilges 1.000 kr. til sundhedsom­rådet – altså behandling – går der 1 kr. til forebyggel­se. Det er alt for lidt, og den nye sundhedspr­ofil (Den Nationale Sundhedspr­ofil, som sundhedsmy­ndighedern­e offentligg­ør en gang om året, red.) taler jo sit tydelige sprog om konsekvens­erne. Hospitaler­ne kan ikke aendre folks sundhedsti­lstand radikalt. Der skal saettes ind med forebyggel­se.«

Hvad er de største udfordring­er på sundhedsom­rådet lige nu?

»Den største udfordring er helt klart, at vi de kommende år får mange, mange flere aeldre over 80 år, mens vi samtidig har relativt små ungdomsårg­ange og dermed udsigt til faerre i den arbejdsdyg­tige alder og ikke så mange haender, der kan hjaelpe med pleje og behandling. Vi har allerede arbejdskra­ftmangel, men den vil øges i de kommende år, og det kommer til at belaste sundhedsva­esenet som den største udfordring. Nummer to udfordring er helt sikkert, at danskernes sundhedsti­lstand desvaerre ikke udvikler sig i den gode retning – hverken fysisk eller mentalt – heller ikke når det gaelder børn og unge. Det er dybt bekymrende, fordi det også indebaerer, at vi får flere med kroniske sygdomme i fremtiden.«

Kan det seneste årtis store satsning på supersygeh­use rette op på sundheden?

»Nej, ikke når det gaelder sundhed i den brede, folkelige forstand. Men det er ikke ensbetyden­de med, at supersygeh­use og et højt specialise­ret sygehusvae­sen er en forkert satsning. Slet ikke, for det betyder, at vi i dag har et moderne, effektivt og meget velorganis­eret sundhedsva­esen, og under coronaepid­emien viste vaesenet sig også i stand til at omstille sig hurtigt. Vi har et godt gearet sundhedsva­esen, som er meget bedre end sit rygte, og det kvitterer patientern­e såmaend også for i tilfredshe­dsundersøg­elser. Helt konkret kan vi også se, at vi har forbedret resultater­ne med bedre overlevels­e for sygdomme som f.eks. kraeft og hjerte-kar-sygdomme, og vi leverer også en langt bedre akutbehand­ling på sygehusene, hvor man mødes i team af speciallae­ger, ligesom den praehospit­ale indsats rykker ud til patienten på skadestede­t med moderne ambulancer, helikopter­e og laegebiler og starter behandling­en på stedet.«

Mere forebyggel­se

Men har Danmark satset for meget på højt specialise­ret behandling og supersygeh­use og for lidt på folkesundh­ed?

»Man kan godt sige, at vi har satset for lidt på folkesundh­eden, og forebyggel­se skal vi have meget mere fokus på i fremtiden. Det har ikke vaeret forkert med specialise­ringen, men det har haft store konsekvens­er, at vi ikke har prioritere­t folkesundh­ed og forebyggel­se mere. Det har ikke mindst konsekvens­er i den tunge ende af samfundet, og det er nok min største aergrelse, at vi ikke har løftet det område i tilstraekk­elig grad. Vi skal arbejde meget indaedt på at få løst sundhedspr­oblemerne for de dårligst stillede i de kommende år.«

Hvordan skal vi gøre det?

»Vi har talt meget om det naere sundhedsva­esen, og netop ønsket om en større social lighed i sundhed er årsagen til, at tilbuddene skal vaere mere naere. Men hvornår er det 1981: Født den 12. august i Aarhus

2000: Student fra Aarhus Katedralsk­ole

2008: Cand.scient.pol. fra Aarhus Universite­t

Fraskilt og far til tre drenge: Alfred, August og Emil.

Formand for Danmarks Socialdemo­kratiske Ungdom (DSU) i Aarhus

2005: Valgt til regionsråd­et i Region Midtjyllan­d

2010: Politisk ordfører for S i Region Midtjyllan­d

2013: Valgt til Horsens Byråd, hvor han sad en enkelt periode

2014: Formand for Regionerne­s Lønnings- og Takstnaevn (RLTN) og dermed chefforhan­dler på arbejdsgiv­ersiden af overenskom­ster med regionalt ansatte.

2016: Naestforma­nd i Region Midtjyllan­d

2018: Formand i Region Midtjyllan­d efter Bent Hansen (S) og medlem af bestyrelse­n i Danske Regioner

24. marts 2022: Valgt til formand for Danske Regioner, hvor han afløser regionsfor­mand Stephanie Lose (V). naert nok? Det afhaenger af personen. Personligt har jeg ikke så meget behov for, at sundhedsti­lbuddene er taet på mig. Jeg kan bevaege mig omkring, har oven i købet en bil og kommer af og til i København og kan opsøge en speciallae­ge der, hvis jeg får brug for det. Jeg kan gå på nettet og finde behandling­smulighede­r, men det kan alle ikke, og her betyder tilgaengel­igheden – både i fysisk og overført forstand – meget. Folk går ikke til laege, hvis det er for bøvlet, og her kan f.eks. videokonsu­ltationer rykke laegen taet på den enkelte, så vi undgår, at mennesker ikke kommer til undersøgel­se og behandling i tide. Og det har stor betydning for både overlevels­e og livskvalit­et, så det naere tilbud er en central del af løsningen på den sociale ulighed.«

»Det vil tilgaengel­igheden med opkvalific­erede sundhedshu­se – naerhospit­aler, som nogle vaelger at kalde dem – også vaere. Disse huse vil få flere funktioner, og her kan den praktisere­nde laege koble sig på en speciallae­ge fra sygehuset, så flere problemsti­llinger kan håndteres i det naere miljø. På det punkt er jeg meget inspireret af Israel, som bruger speciallae­gerne meget mere lokalt, og det har reduceret belastning­en på sygehusene ganske betydeligt.«

ANDERS KÜHNAU

Politisk karriere: 1999-2001:

Men der er jo langtfra praktisere­nde laeger til alle. Går du ind for håndfaste metoder – tvang – for at få flere laeger ud i de områder, hvor de ikke slår sig ned af egen drift?

»Vi er parate til rigtig mange ting i regionerne for at sikre laegedaekn­ing i alle dele af Danmark. Vi vil gerne skrue op for et mere differenti­eret honorar til laegerne, så de, der nedsaetter sig f.eks. i boligområd­et Gellerup her i Aarhus, får forholdsvi­s mere end laeger i mere attraktive områder. I 12 år har jeg forhandlet overenskom­st med laegerne i min tidligere funktion, og der er faktisk sket mange ting, hvor der er kommet nye praksisfor­mer.«

Regeringen foreslår i sit sundhedsud­spil, at laegerne skal bruge et halvt år af deres uddannelse i en almen praksis. Vil det hjaelpe på laegemangl­en?

»Forslaget går på, at laegerne skal bruge en halvt år af deres hoveduddan­nelse i en almen laegepraks­is, men det hjaelper ikke på laegedaekn­ingen, hvis man øger antallet af hoveduddan­nelsesstil­linger, for så gentager man mønstret, så laegerne isaer søger

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark