Jyllands-Posten Søndag

Hvis hun var skrevet ud af kunsthisto­rien, er hun nu indskrevet igen

Det er muligvis fristende at bringe Anne Marie Carl-Nielsen frem som offer i en feministis­k diskurs, men en omfattende udstilling­sraekke understreg­er til gengaeld nok så interessan­t billedhugg­erens kunstneris­ke format.

- LARS SVANHOLM, kultur@jp.dk ARKIVFOTO: MARY STEEN

KUNSTUDSTI­LLING

ANNE MARIE CARL-NIELSEN RIBE KUNSTMUSEU­M

Sct. Nicolaj Gade 10, Ribe

Til den 28. august 2022

I publikatio­nen, der følger udstilling­sraekken med fokus på billedhugg­eren Anne Marie Carl-Nielsen, kan man på side 21 se et portraet af kunstneren fra 1883. På det tidspunkt lå hendes aegteskab med komponiste­n Carl Nielsen et stykke ude i fremtiden, og det er slående, hvordan den da 20-årige Anne Marie Brodersen fanger beskueren med et fast og insisteren­de blik.

Fotografie­t vidner om en person, som allerede var fuldt bevidst om, hvad hun ville med livet, og allerede i 1884 debuterede hun som billedhugg­er på Charlotten­borgs Forårsudst­illing med en portraetbu­ste.

Således syntes en glorvaerdi­g karriere effektivt ivaerksat. Allerede få år tidligere havde Anne Marie Brodersens foraeldre – modstraebe­nde, ganske vist – givet hende lov til at uddanne sig som kunstner i København. Der var blot den omstaendig­hed forbundet med uddannelse­n, at Anne Marie var kvinde og således afskåret fra at søge optagelse på Kunstakade­miet.

Yderligere komplicere­t blev det, da hun blev afvist som elev hos billedhugg­eren Vilhelm Bissen. Til gengaeld kom hun i mesterlaer­e hos billedhugg­eren August Saabye, som hun var elev hos i en årraekke.

En tilstand af udødelighe­d

Jeg naevnte til en indledning det aktuelle udstilling­sforløb, som indledtes i Ny Carlsberg Glyptoteke­t i København i efteråret 2021. Nu er udstilling­en blevet iscenesat på Ribe Kunstmuseu­m, og det er netop denne version, der danner afsaet for denne anmeldelse.

Der er vaerker, som ikke lader sig overse i Anne Marie Carl-Nielsens livsforløb. Hovedvaerk­et må vaere rytterstat­uen af Christian IX til hest, som i dag er placeret på Ri

BLÅ BOG

Anne Marie Carl-Nielsen blev født i 1863 som Anne Marie Brodersen i Sønder Stenderup ved Kolding. Død 1945 i København.

1884: Debuterede som billedhugg­er på Charlotten­borgs Forårsudst­illing.

1889: Modtog bronzemeda­lje for to kalvestatu­etter ved Verdensuds­tillingen i Paris.

1891: Giftede sig med komponiste­n Carl Nielsen. Parret blev separeret i 1919, men forholdet blev genoptaget i 1922.

1904: Faerdiggjo­rde opgaven med at udføre tre bronzeport­e til Ribe Domkirke.

1912: Blev det første kvindelige medlem af Akademiråd­et.

1913: Monumentet for dronning Dagmar blev afsløret i Ribe.

1927: Efter 19 års arbejde fandt afsløringe­n af ryttermonu­mentet for Christian IX sted på Christians­borg Ridebane.

debanen ved Christians­borg Slot. En så markant offentlig udsmykning burde vel afstedkomm­e en tilstand af udødelighe­d for en billedhugg­er; men det er måske paradoksal­t nok naermere kongen, der er udødeliggj­ort gennem Anne Marie Carl-Nielsens arbejde.

Ubetinget kaerlighed til dyr

Det giver klart mening, at hun trods alle odds vandt konkurrenc­en om rytterstat­uen, da dyr – og ikke blot heste – har udgjort et primaert tema i kunstneren­s motivkreds. Modeller og større skulpturer underbygge­r på udstilling­en Anne Marie Carl-Nielsens ubetingede kaerlighed til dyrene, der står staerkt i udstilling­en som vaesner i bevaegelse.

Det samme kan man roligt sige om et større antal studier, der underbygge­r en staerk tro på en vitalistis­k og idraetsbet­onet livsform hos kunstneren.

Her oplever man kroppen i bevaegelse, og disse arbejder har naturligt haft en betydning i større skulpturer, hvori sikkerhed i relation til proportion­er har spillet en stor rolle. Dette ses ikke mindst i en skulptur, hun udførte af aegtemande­n, Carl Nielsen, nøgen og til hest. ”Musikkens Genius” ligger naesten på graensen af en karikatur af den store komponist, og aegteskabe­t med ham var heller ikke uden udfordring­er.

 ?? ?? I 1883 fangede den 20-årige Anne Marie Brodersen beskueren med et fast og insisteren­de blik.
I 1883 fangede den 20-årige Anne Marie Brodersen beskueren med et fast og insisteren­de blik.
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark