Jyllands-Posten Søndag

Østjylland blev danmarksme­ster i jobvaekst under corona-pandemien

Beskaeftig­elsen i de private virksomhed­er er generelt rekordhøj, men Østjylland er den del af Danmark, hvor virksomhed­erne har skabt allerflest nye job i de seneste to år.

- MARIA DALHOFF maria.dalhoff@jp.dk

Hvis der var blevet afholdt danmarksme­sterskaber i privat jobvaekst under coronapand­emien, så var Østjylland løbet med guldmedalj­en.

For selv om beskaeftig­elsen i de danske virksomhed­er generelt er rekordhøj på trods af to år med pandemi, så har udviklinge­n i Østjylland vaeret saerlig god. I de sidste tre måneder af 2021 kom på landsplan godt 83.000 flere i beskaeftig­else i forhold til i samme kvartal i 2019, inden pandemien gjorde sit indtog. 21 pct. af de nye, private l ønmodtager­job er skabt i Østjylland. Det viser en saerkørsel, som den aarhusians­ke analysevir­ksomhed eStatistik har lavet på baggrund af tal fra Danmarks Statistik.

»De østjyske virksomhed­er er det største danske joblokomot­iv de seneste to år. Der er – for at sige det mildt – tale om en vild udvikling. Jeg har arbejdet med udviklinge­n i beskaeftig­else siden 1991, og jeg har ikke set vildere udvikling,« siger direktør i eStatistik Kent Nielsen, som peger på saerligt en årsag til den unikke østjyske jobsituati­on:

I forhold til Københavns­området blev virksomhed­er i Aarhus og naermeste omegn ikke ramt helt så hårdt af lukningen af landets graenser i foråret 2020. Det fik kontant betydning for isaer internatio­nal turisme og luftfart.

»Det ramte ikke Østjylland helt så hårdt. Samtidig har der i hele perioden vaeret enorm fart på byggeriet i det østjyske. Vi har også mange store fødevarevi­rksomheder, som heller ikke oplevede nedgang. Derfor har erhvervssa­mmensaetni­ngen haft stor betydning,« siger Kent Nielsen, der også peger på, at landets to største byer, Aarhus og København, har en saerlig fordel i forhold til andre områder i landet.

»Jobsituati­onen ville have set rigtig skidt ud, hvis det ikke var for it-sektoren. I begge byer er der virkelig mange it-virksomhed­er, som har genereret mange job de senere år. Også internetha­ndlen blev voldsomt meget større under coronapand­emien. Det gav også nye job i transportb­ranchen,« siger Kent Nielsen, der i tallene kan se en klar øget jobtendens, efter at nedlukning­srestrikti­onerne blev fjernet i løbet af 2020.

»Det skabte en masse nye job i andre brancher, og det faktum, at mange danskere har holdt ferie hjemme og brugt indefrosne feriepenge på bl.a. forbrug, har også haft stor indflydels­e på beskaeftig­elsen generelt,« siger Kent Nielsen.

Ifølge de seneste tal fra Danmarks Statistik har jobvaekste­n for alvor bidt sig fast i dansk erhvervsli­v, og lønmodtage­rbeskaefti­gelsen har aldrig vaeret højere, end tilfaeldet var i fjerde kvartal 2021, hvor antallet af lønmodtage­re for første gang haevede sig til 1.913.168 lønmodtage­rjob i virksomhed­erne i den private sektor.

Aarhus driver vaeksten

Estatistik­s opgørelse over udviklinge­n i de private job fordelt på de 11 østjyske kommuner understreg­er, at størstedel­en af jobvaekste­n er at finde i Region Midtjyllan­ds største kommune, Aarhus kommune.

7.740 af de i alt 17.674 lønmodtage­rjob, som vaeksten udgjorde i perioden, er at finde i de private virksomhed­er i Aarhus Kommune. Det svarer til 44 pct. af vaeksten. Men også i Horsens, Silkeborg og Hedensted har der vaeret en betragteli­g vaekst, hvilket ifølge Kent Nielsen isaer skyldes beskaeftig­elsestal i byggebranc­hen og handel, herunder ikke mindst detailhand­el.

Den største relative fremgang i forhold til størrelsen på beskaeftig­elsen i de enkelte kommuner er fundet sted i Samsø Kommune, hvor vaeksten er på 12,5 pct.

»Det er turismen, som for alvor har sat gang i opsvinget på Samsø. I Horsens har der ligeledes tocifret vaekst, mens Favrskov, Hedensted og Silkeborg følger trop med 8 eller 9 pct. jobvaekst. Der er blot tre østjyske kommuner, som har lavere vaekst end landsgenne­msnittet på 4,6 pct. – nemlig Randers med 3,6 pct., Syddjurs, hvor der er status quo og Norddjurs med et mindre fald på 1,2 pct.,« siger Kent Nielsen.

Ved indgangen til 2022 konstatere­de Aarhus-borgmester Jacob Bundsgaard (S) i sin nytårsbrie­fing til erhvervsli­vet, at de mange nye job i kommunen giver anledning til stor optimisme for de kommende år. Den lave ledighed er også fortsat ind i 2022, og ifølge Jakob B. Wätjen, formand for det regionale arbejdsmar­kedsråd, RAR Østjylland, er der ingen tvivl om, at erhvervsli­vet i Østjylland har gang i kedlerne.

»Vi kom fra en situation med mangel på arbejdskra­ft til covid-19-tiden, hvor en del blev ledige, og så endte vi 2021 med et rekordhøjt antal ansatte og udbredt mangel på arbejdskra­ft igen. Alle er overrasked­e over, hvor godt vi kom igennem covid-19tiden. Der er mange forskellig­e faktorer, som spiller ind. Lige fra ansaettels­e af podere, stor efterspørg­sel efter ting til hjem og have og mange flere danske turister i Danmark osv.,« siger Jakob B. Wätjen, der er enig med Kent Nielsen i, at det er den meget forskellig­e sammensaet­ning af virksomhed­er, som har givet det store løft i Østjylland i forhold til øvrige landsdele.

Og hvad så nu, hvor der er krig i Ukraine, renten er steget og inflatione­n høj?

»I forhold til den naermeste fremtid opereres der med tre forskellig­e scenarier, men der er så mange forskellig­e usikkerhed­smomenter, at det er svaert at forudsige, hvad der kommer. I RAR Østjylland er vi hele tiden opmaerksom­me på den aktuelle situation og reagerer derudfra. Men vi ser et generelt staerkt arbejdsmar­ked i Østjylland og kommer også fra et meget højt udgangspun­kt, så jeg vil vaelge at vaere fortrøstni­ngsfuld,« siger Jakob B. Wätjen.

 ?? ?? Brancherne it og byggeri – som her Lighthouse på Aarhus Ø – har vaeret de helt store jobskabere i Østjylland gennem de seneste to år. Arkivfoto: Liv Møller Kastrup
Brancherne it og byggeri – som her Lighthouse på Aarhus Ø – har vaeret de helt store jobskabere i Østjylland gennem de seneste to år. Arkivfoto: Liv Møller Kastrup
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark