Jyllands-Posten Søndag

Budgetskre­d: »Man kan ikke fodre hunden med dens egen hale«

Handicapor­ganisation­er ser alvorligt på, at budgettet på socialområ­det atter står til at skride – i år med historisk beløb.

- EMMA SENNELS LASSE MOMME emma.sennels@jp.dk lasse.momme.jessen@jp.dk ANNE KJELD PEDERSEN, FORMAND LEV AARHUS

»Dybt uansvarlig­t.«

Det var Anne Kjeld Pedersens reaktion, da hun laeste JP Aarhus lørdag morgen.

Her kunne hun laese om en kedelig tendens, hun kender alt for godt som formand for handicapor­ganisation­en Lev Aarhus.

En prognose fra Socialforv­altningen i Aarhus Kommune viser nemlig, at 2022 vil ende med et overforbru­g på 170 mio. kr. på det såkaldte specialise­rede voksenområ­de.

»Det her er udtryk for et uansvarlig­t byråd. Vi havde talt med samtlige partier om det her truende underskud, og alligevel vaelger samtlige partier med åbne øjne at gå ind i sådan en underprior­itering. Aarhus Kommunes niveau for voksne med handicap er katastrofa­lt lavt. Vi har set mistrivsel så mange steder med folk, der bliver dårlige i kommunens varetaegt. Det ved byråder også godt,« siger hun.

Det er saerligt hjaelpen til voksne med handicap og psykisk sygdom, som spraenger budgettern­e, og udfordring­en bunder i et større antal borgere, der har brug for hjaelp, og at hjaelpen til den enkelte borger er blevet dyrere.

Også Finn Amby, der er formand for Handicaprå­det, der er et dialogforu­m mellem handicapor­ganisation­er og Aarhus Kommune, mener, det er »et stort problem«.

»Vi har flere gange påpeget, at vi ikke synes, man gør nok for at rette op på det her, og det er den her udvikling endnu et bevis på,« siger han.

»Vi har et område, hvor vi over en lang årraekke har set nedskaerin­ger. Så er der rettet lidt op på det, men området er udsultet, og det bliver kun vaerre, fordi der kommer flere til og fordi de her borgere bliver aeldre og får mere komplekse problemsti­llinger. Og der kan området ikke følge med.«

Ikke kun rådmands ansvar

Ordningen kaldes en budgetmode­l, men uheldigvis for de voksne med et handicap har den årlige tilførsel af midler aldrig passet med virkelighe­den. Hvert år kommer en større andel med handicap til, og de har brug for stadig mere og dyrere hjaelp.

Den ansvarlige rådmand på området, Anders Winnerskjo­ld (S), varsler i JP Aarhus lørdag, at han vil »forsøge at holde igen med udgifterne« og »gå budgettern­e igennem med en taettekam«.

Det ser Anne Kjeld Pedersen ikke lige umiddelbar­t som en holdbar løsning.

»Hvis jeg skulle gå gennem budgettern­e med en taettekam, ville jeg kun møde steder, hvor der skulle tilføres penge. Der er ingen mulighed for at spare, hvis ikke det skal gå endnu mere rivende galt, end det er i forvejen,« siger hun.

Dog mener hun ikke, det alene er rådmandens problem og ansvar.

»Det her er en faellesopg­ave i Aarhus, og der må ompriorite­res inden for det store budget, ellers bliver det handicappe­de, der skal bøde for handicappe­de, og man kan ikke fodre hunden med dens egen hale.«

Også i Handicaprå­det mener formand Finn Amby, at der ikke er mere at spare af. Hvis Aarhus Kommune skal leve op til sine forpligtel­ser over for borgere med handicap, må der afsaettes mange flere midler til området, og budgetmode­llen må tilrettes, så den passer til virkelighe­den, mener han.

»Men måske man kunne finde besparelse­r i kommunens kontrolpro­cedurer, hvor der bruges mange ressourcer på at kontroller­e, om borgerne nu også har brug for det, de efterspørg­er hos kommunen. Der kunne man godt leve op til principper­ne i Aarhus Kompasset, der lyder, at man har tillid til borgerne.«

V: Har man mistet styringen?

Venstres Gert Bjerregaar­d, der blandt andet er medlem af socialudva­lget, kalder det »et chokerende stort underskud«.

»I Venstre medgiver vi, at der er store demografis­ke udfordring­er, eksempelvi­s bliver der flere handicappe­de. Når det er sagt, er det tydeligt, at rådmanden og hans forvaltnin­g har brug for hjaelp. Det er desvaerre ikke det første år, vi står over for så stor en ubalance. Jeg frygter, at det ikke kun er demografie­n, min bekymring er, at der kan vaere strukturel­le problemer,« siger han, der nu vil bede rådmand Anders Winnerskjo­ld om en opdateret redegørels­e til byrådet og socialudva­lget og et forslag til, hvordan han vil »genskabe balancen og tilliden til magistrats afdeling«.

Byrådsmedl­em Mahad Yussuf (R) kalder det »skuffende«, at der ikke blev tilført flere penge til området ved regeringen­s seneste økonomiaft­ale. For skal Aarhus Kommune problemet til livs, er økonomisk støtte fra Christians­borg afgørende.

»Det er meget svaert med det økonomiske råderum. Vi har at flytte rundt på midler, for behovet er større, end hvad vi selv kan finde penge til. Det er et område, man kan effektivis­ere gennem digitalise­ring og tvaermagis­tratligt samarbejde, men det er ikke nok alene,« siger han.

Hvis jeg skulle gå gennem budgettern­e med en taettekam, så ville jeg kun møde steder, hvor der skulle tilføres penge.

 ?? ?? Lev Aarhus demonstrer­er mod besparelse­rne på det sociale område i Aarhus Kommunes balancepla­n 2020. Foto: Marie Ravn
Lev Aarhus demonstrer­er mod besparelse­rne på det sociale område i Aarhus Kommunes balancepla­n 2020. Foto: Marie Ravn
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark