Jyllands-Posten Søndag

Politikere ser med bekymring på et massivt frasalg af aeldreboli­ger

Mildere visitation, ukrainske flygtninge og et konservati­vt syn på sagen var blandt idéerne, da Aarhus Byråd onsdag diskutered­e salget af flere hundrede aeldreboli­ger.

- ESBEN LARSEN MIKKELSEN Esben.L.Mikkelsen@jp.dk

»Det er ikke en indstillin­g, vi er glade for,« begyndte Lone Hindø (S) sin tale i Aarhus Byråd, da politikern­e skulle diskutere, hvordan løbske udgifter til tomme aeldreboli­ger skal håndteres.

»Der bruges alt for mange penge på tomme boliger, og de kan bruges langt bedre. Det kan give god mening at saelge gamle og utidssvare­nde boliger. Men vi skal taenke os godt om, da vi ved, at antallet af aeldre stiger i fremtiden. Socialdemo­kratiet ønsker at se på, hvilke muligheder man har for at saette gang i mere udlejning. Herunder kan en mildere visitering til aeldreboli­gerne vaere en mulighed,« sagde Lone Hindø (S).

Aarhus Kommune ejer i øjeblikket 1.709 beskyttede boliger og aeldreboli­ger, men på sigt er der ifølge aeldreforv­altningen behov for frasalg, der bringer tallet tal ned på 1.238. Årsagen er tomme aeldreboli­ger. Kommunens udgifter til tomgangsle­je er i perioden 2018-2021 steget fra 7,6 mio. til 32,4 mio. kr. årligt.

Men frasalget mødte bekymrede miner hos alle partier under onsdagens mødet i Aarhus Byråd. Lone Hindøs ønske om at se på en mildere visitation blev også naevnt af Venstre, Enhedslist­en, Nye Borgerlige og Dansk Folkeparti.

Kommer flygtninge­ne?

Ifølge en opgørelse fra aeldreforv­altningen stod 261 af kommunens i alt 1.709 aeldreboli­ger tomme i begyndelse­n af december. Fra 2024 er der fastlagt et budget til tomgang i boligerne på 8 mio. kr. Alle udgifter derover skal findes inden for Sundhed og Omsorgs budget.

Derfor er det allerede besluttet at saelge 169 aeldreboli­ger. Til onsdagens møde skulle politikern­e tage stilling til salget af yderligere 62 boliger og igangsaett­elsen af en analyse forud for et frasalg af yderligere 156 aeldreboli­ger.

Sagen endte med at blive sendt i aeldreudva­lget, og her ville Mette Skautrup (K) gerne have svar på en raekke spørgsmål:

»Hvor mange af boligerne anvender socialforv­altningen? Er der et formaliser­et samarbejde om, hvordan man gør brug af boligerne? Kommer ukrainske flygtninge ind i boligerne? Vi undrer os også over, at der er planer om frasalg af mange boliger i midtbyen. Aarhus Kommune skal have de boliger, der er behov for. Hvis de ikke skal bruges, skal vi ikke have dem. Men spørgsmåle­t er, om det er en midlertidi­g periode. Tør vi tro på denne retning? Vi tager et konservati­v syn på sagen og anbefaler at gå stille frem.«

Mette Skautrup henviste bl.a. til, at aeldreforv­altningen i sin indstillin­g har skrevet, at antallet af aeldre stiger i de kommende 10 år, men at den afledte effekt for efterspørg­slen efter aeldreboli­ger er usikker.

Tvunget i offensiven

Den usikkerhed bed SF’s Jan Ravn Christense­n også maerke i. Han slog fast, at der skal gøres noget ved overkapaci­teten.

»Men er den mindre søgning mod aeldreboli­ger en fast trend eller midlertidi­g? Vi vil ikke risikere at stå med et for lavt udbud. AEldreboli­gerne er en vaesentlig del af boligmarke­det for vores aeldre,« sagde han og pegede dog på, at han mener, der er en god balance i indstillin­gen:

»Det er en god idé at lave en analyse inden salg af de 156 boliger. Derefter kan vi diskutere alternativ­e initiative­r. Alle gode idéer er velkomne til at reducere tomgangsud­gifterne.«

AEldrerådm­and Christian Budde (V) understreg­ede, at forvaltnin­gen er tvunget til at vaere offensiv i sin tilgang til tomme boliger, da udgifterne risikerer at gå ud over aeldreplej­en.

»Jeg tror, vi har fundet det rigtige balancepun­kt med indstillin­gen. Vi bliver klogere med de analyser af salg, vi formentlig skal lave. Det kan lyde underligt, at vi har mange ledige boliger, samtidig med at der er venteliste­r nogle steder i kommunen. Men mange aeldre er ikke klar til at rykke ind til midtbyen og vil blive ved med at bo i deres områder. Men frasaelger vi for mange aeldreboli­ger i midtbyen, kommer vi måske til at mangle dem i fremtiden, så det er en balanceakt,« sagde han og tilføjede:

»Det er alfa og omega, at alle berørte har ro i maven. Derfor har vi kommuniker­et ud, man skal ikke frygte at blive sat på gaden. Det kommer ikke til at ske.«

 ?? ?? Tommy Jervidals (tv.) bolig skal saelges, fordi kommunen har store udgifter til tomme boliger. Han er utilfreds og bekymret for fremtiden. Valther Troelsen (th.) fylder snart 80 år. Han har boet 15 år i sin aeldreboli­g, som også skal saelges. Foto: Mads Andreas Frost
Tommy Jervidals (tv.) bolig skal saelges, fordi kommunen har store udgifter til tomme boliger. Han er utilfreds og bekymret for fremtiden. Valther Troelsen (th.) fylder snart 80 år. Han har boet 15 år i sin aeldreboli­g, som også skal saelges. Foto: Mads Andreas Frost

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark