Jyllands-Posten Søndag

Hvorfor kan man kun betale med en tokrone på banegårdst­oilettet? JP Aarhus har fundet et svar

En tredjedel af danskerne har ikke kontanter på sig, men på banegårdst­oilettet i Aarhus kan man ikke betale med kort. JP Aarhus har undersøgt hvorfor – og fundet en glaedelig nyhed på vejen.

- LASSE MOMME lasse.momme.jessen@jp.dk

Over for trapperne ned til perronen og lige ved siden af DSB’s billetkont­or ligger et sted, der byder på lidt af et kontant mysterium. “Toilet” står der på et lysskilt, som haenger ned fra loftet. Men her kommer man ingen vegne uden en tokrone. Og da slet ikke inden for toiletdøre­n.

»Det er virkelig maerkeligt,« udbryder en kvinde med tryk på virkelig på vej ud fra toilettet.

Kontantoml­øbet i Danmark er et af de laveste i hele verden, konstatere­r Nationalba­nken i en analyse fra 2022. 20.000 rejsende benytter Aarhus Hovedbaneg­ård hver dag, hvad der gør den til en af de travleste i Danmark. Og gaelder det samme for dem, som for resten af danskerne, har en tredjedel ikke kontanter på sig. Derfor har JP Aarhus sat sig for at finde et svar:

Hvorfor kan man kun betale med en gammeldags, fysisk tokrone på banegårdst­oilettet?

Svaret tager os op i de politiske luftlag – og byder på håb for tissetraen­gende aarhusiane­re uden mønter på lommen.

To kontante toiletter

DSB driver 35 toiletter på de danske banegårde. Kun to af dem er stadig udelukkend­e udstyret med en møntlås, og de ligger i Struer Aarhus. Det fortaeller Jørgen Rasmussen, som er chef for stationsse­rvice.

»Stort set alle andre steder end på Aarhus H har vi fået de nye betalingsa­nlaeg, hvor man bruger kort. Det er klart, det er meget mere tidssvaren­de,« siger han og beklager over for aarhusiane­rne.

Men toiletbesø­g på kreditkort kraever en ombygning. I Aarhus er den saerlig komplicere­t, for toilettern­e ligger på daekket over sporene. Det er »ikke bare lige noget, man går ind og gør«, som Jørgen Rasmussen siger.

Det kraever et gate-system, som de, der findes på motorvejen­e – og på Københavns Hovedbaneg­ård.

»Toilettet er lavet i nogle afdelinger med flere toiletter, og så er det komplicere­t at saette en dankortaut­omat op udenfor. Det vil give en lang kø. Der skal laves et nyt system, så det er hurtigere at komme igennem, end at alle skal hen til den samme automat,« siger han.

»En gate-løsning kraever et specielt indgangspa­rti, som i sig selv kraever en ombygning.«

Teoretisk set kunne man godt have gjort det allerede, indrømmer chefen for stationsse­rvice.

Men der er en grund til, at man ikke er kommet så langt endnu.

Nyt toilet i millionkla­ssen

Siden det i 2014 blev besluttet at elektrific­ere og opgradere jernbanene­ttet i Danmark, har Banedanmar­k undersøgt, hvordan sporene på Aarhus Hovedbaneg­ård kan gøres klar til, at fremtidens eldrevne tog kan rulle ind på perronerne. Sidste år kom løsningen, der betyder, at sporene skal saenkes, så der kan ligge kørelednin­ger over dem.

Undervejs i diskussion­erne om fremtidens banegård har det vaeret foreslået at flytte selve banegården eller bygge en ny Bruuns Bro. Og det viser sig, at det er de politiske diskussion­er, der har skubbet en kreditkort­løsning ud i fremtiden. Nogle af løsningsmo­dellerne kunne nemlig få indflydels­e på toilettern­es placering.

»Der var ikke meget ved at bruge penge på at bygge om til et gate-system, hvis der kom et projekt, der betød, at det hele skulle aendres igen. Eller som i vaerste fald flyttede toilettet,« siger Jørgen Rasmussen.

Men med planerne for fremtidens hovedbaneg­ård på plads er der også nye toiletter på vej. Allerede i foråret går man i gang, fortaeller Jørgen Rasmussen.

»Så de bliver faerdige i år,« siger han.

De nye toiletter på Aarhus Hovedbaneg­ård kan ikke købes for småmønter. De andre steder har ombygninge­n kostet i millionkla­ssen, fortaeller

Jørgen Rasmussen, uden at kende det konkrete antal millioner.

»Det bliver det også her. I saerdelesh­ed på Aarhus H. Uden at vide det, kan jeg godt sige, at det bliver flere af dem,« siger han.

Hvis det kniber med at holde sig så laenge, er der hjaelp at hente i 7/11. Her har man dagligt besøg af »en 25 stykker om dagen«, der spørger efter en tokrone til toilettet, fortaeller Peter Klejs bag disken.

»Det er jo lidt foraeldet med de tokroner, men vi hjaelper gerne,« siger han.

 ?? ?? Der var ingen tokroner i den unge kvindes lommer, men en aeldre dame var flink at lukke hende ind – efter selv at have vaeret ude for at veksle. Foto: Liv Møller Kastrup
Der var ingen tokroner i den unge kvindes lommer, men en aeldre dame var flink at lukke hende ind – efter selv at have vaeret ude for at veksle. Foto: Liv Møller Kastrup
 ?? ?? Kan man benytte pissoiret, er man heldig. Her er nemlig fri adgang – uden en tokrone. Foto: Liv Møller Kastrup
Kan man benytte pissoiret, er man heldig. Her er nemlig fri adgang – uden en tokrone. Foto: Liv Møller Kastrup

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark