Jyllands-Posten Søndag

En utaet bolig kan vaere en dyr affaere, men der er flere gratis måder at holde varmen inde på

Er der koldt i din bolig, når temperatur­en falder udenfor? Prøv et eller flere af disse nemme råd, der kan få din bolig til at blive – eller føles – varmere.

- TINE R. SODE

Hvis det er koldt i dit hus eller din lejlighed, skyldes det typisk, at det er dårligt isoleret, er utaet eller har kuldebroer, der kan lede varme ud og kulde ind. Hvis det skal ordnes, kan det kraeve et større og mere omkostning­sfuldt arbejde, men hvis du fryser lige nu og her, er der flere simple ting, du kan gøre for at holde på varmen.

Det første er at vaenne dig til at traekke gardinerne og persienner for om aftenen og natten. Gardiner er nemlig med til at forhindre varmetab fra vinduerne. Husk også at traekke gardiner og persienner fra igen om dagen, så den sparsomme sol kan bidrage med varme til rummene.

Det andet er at holde en nogenlunde ensartet temperatur i huset. Hvis der er nogle rum, der er meget koldere end andre, kan det føles som traek i huset, og hvis den varme luft traenger ind i de kolde rum, kan det skabe kondens og risiko for skimmelsva­mp. Så sørg for, at alle rummene er opvarmet lige meget.

Hvis du har møbler stående foran radiatoren, kan du med fordel også flytte dem vaek. Når en sofa, en reol eller andre møbler står lige foran en radiator, giver radiatoren mindre varme, og varmen har svaert ved at fordele sig ud i rummet. Som udgangspun­kt bør der vaere en afstand på 15-20 cm mellem radiator og sofa.

Fryser du om fødderne? Et rum kan føles meget koldere, hvis der er fodkoldt, og derfor kan du skabe mere varme ved at bruge tykke sokker eller varme sutsko, når du bevaeger dig rundt i boligen. Når du sidder i sofaen eller laenestole­n, kan du bruge et taeppe.

Det er vigtigt at lufte ud året rundt, men du kan sagtens gøre det mere kortvarigt, når det er rigtig koldt, hvis du så bare gør det hyppigere.

Ved at lufte ud i kortere tid end normalt, saenkes temperatur­en indenfor mindre. Luft ud med gennemtrae­k i to-tre minutter fem gange om dagen frem for de normale fem-ti minutter to-tre gange om dagen. Sluk for varmen imens.

Hvis du synes, det traekker fra vinduerne, kan du teste, om dit vindue slutter taet til karmen ved at åbne vinduet, saette en papirstrim­mel i klemme mellem vinduet og karmen, og lukke vinduet igen.

Traek så strimlen ind mod dig selv. Hvis den yder meget modstand, og måske endda går i stykker, når du river, er vinduet taet. Smutter den derimod ud meget let, slutter dit vindue ikke taet nok til karmen.

Det skyldes, at taetningsl­isterne er nedslidte eller defekte, og det betyder, at du nemt får kulde og traek i din bolig. Den bedste løsning på dette problem er at udskifte taetningsl­isterne, men det er også et lidt større arbejde.

Har du brug for at gøre noget her og nu, kan du laegge et sammenrull­et taeppe eller andet for de vinduer og døre, hvor det traekker, for så er det vanskelige­re for kulden at traenge ind.

Artiklen er publiceret i samarbejde med Videncentr­et Bolius.

Josephine Akvama Hoffmeyer, stifter og kreativ direktør i File Under Pop

Hvis man bruger tid på at finde ud af, hvilke farver der fungerer for én, kan man faktisk leve med mange farver i sit hjem – uden at man oplever det, som at der er mange farver.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark