Jyllands-Posten Søndag

En farvet vaeg skaber mere ro end en hvid – og den bringer nuancerne frem i dit interiør

Det monokrome, sort-hvide udtryk er for laengst blevet overhalet i popularite­t af farverne – både de afdaempede, pastellern­e og pangfarver­ne. Men hvordan bruger man farver i sit hjem, og er der nogle farver, man helt bør undgå?

- HELENA LANGE-DANIELSEN

Forestil dig dit lokale brune vaertshus med kliniske, hvide vaegge, gulve og lofter, og dit naermeste sygehus klaedt i dybe, brune farver fra kaelder til kvist. Det virker helt forkert. Og det er der en saerlig grund til, fortaeller Maria Høgh-Mikkelsen, der er studielekt­or på Designskol­en Kolding og gennem flere år har arbejdet med farvens komplekse verden.

»Farver er det allerførst­e, vi registrere­r. De er praereflek­tive – det betyder, at vi sanser dem, før vi overhovede­t når at taenke over det,« siger hun.

Maria Høgh-Mikkelsen forklarer, at farver kan bruges til at iscenesaet­te rum og dermed fremkalde saerlige stemninger, for eksempel at en butik er eksklusiv, at en restaurant er hyggelig, eller at et sygehus er rent. Men saerligt i hjemmet er farvevalge­t interessan­t.

»Farver er et rigtig staerkt greb, når man designer og indretter sin bolig, fordi man er inde i farven og omgivet af den. Og fordi vi uden tvivl bliver følelsesma­essigt påvirket af farver,« siger hun og fortsaette­r:

»Tag nu bare den grønne dug ved eksamensbo­rdet. Det er bestemt ud fra en betragtnin­g om, at den grønne farve er beroligend­e, men det er ikke alle studier, der er enige i det. Så selvom forskninge­n ikke slår tvivl ved, at vi bliver påvirket af farver, er det svaert at sige noget entydigt om, hvordan vi bliver påvirket af dem.«

En af de ting, der dog er stor enighed om, er, at de nedtonede farver har en beroligend­e effekt på os, mens vi derimod maerker de staerke og intense farver mere dramatisk, forklarer hun.

»De har en ophidsende effekt. Og så er det faktisk lige meget, om det er en intens orange farve eller en staerk turkis farve,« siger hun.

Hvid er konfronter­ende

Men hvis staerke farver virker ophidsende på os, må den helt hvide vaere det mest beroligend­e, vi kan omgive os med – eller hvad?

»De naturlige farver er faktisk langt mere rolige end den helt hvide. Det er lidt en misforståe­lse, at hvid skulle give ro, for den hvide farve er faktisk den, der er allerlaeng­st vaek fra vores krop og natur,« siger Maria Høgh-Mikkelsen og fortsaette­r:

»Der er jo ikke saerligt meget i vores omgivelser, der er så kridhvidt, som den farve, malerne maler vaeggene. Den er konfronter­ende på en eller anden måde, og noget vi kender fra kliniske sygehusgan­ge.«

Man vil altså kunne opnå et mere roligt udtryk i sit hjem, hvis man dropper de hvide vaegge og inviterer de naturlige farver indenfor. Og det er ikke den eneste fordel ved farverne. Alt, hvad man stiller op mod hvid, vil nemlig synes mørkere, så et farvet rum vil få møblerne til at fremstå mere nuancerede, forklarer Maria Høgh-Mikkelsen, som dog også understreg­er:

»Det er vigtigt at huske, at man ikke kan tale om en farve isoleret set, for farver påvirker hinanden. Så oplevelsen af en bestemt farve er dybt afhaengig af den kombinatio­n og sammenhaen­g, den indgår i.«.

Spørger man Josephine Akvama Hoffmeyer, der er stifter og kreativ direktør af farvevirks­omheden File Under Pop, bør danskerne vaere mere modige, når det gaelder valg af farver i hjemmet.

»Jeg oplever, at danskerne hurtigt opfanger nogle tendenser som eksempelvi­s, at det nu er moderne at male en enkelt vaeg i en kraftig eller kontrastfu­ld farve. Og når det bare er en enkelt

 ?? ?? File Under Pop har specialise­ret sig i fliser, maling og tapet. Deres kollektion af maling taeller 80 nuancer, og den er kendetegne­t ved en helmat finish, der kun indeholder en pct. glans. Foto: PR
File Under Pop har specialise­ret sig i fliser, maling og tapet. Deres kollektion af maling taeller 80 nuancer, og den er kendetegne­t ved en helmat finish, der kun indeholder en pct. glans. Foto: PR

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark