Jyllands-Posten Søndag

Aalborg kan se frem til kamikazefo­dbold og en gang rock’n’roll

Lars Friis, ny cheftraene­r i AaB, vil smide et modigt hold ind i kampen om medaljer i Superligae­n. I de to første kampe med ham i spidsen har AaB scoret seks mål og seks point.

- JESPER ENGMANN jesper.engmann@jp.dk

En lille mand med lyst hår, tenderende gråt, og en sideskilni­ng så skarp som en bold i dybden har i flere minutter, mens han laener sig op ad et lille mål, sindigt betragtet fodboldspi­llerne, der er delt op i to hold og i faerd med at efterprøve de taktiske detaljer, de har gennemgået den seneste halve time.

Pludselig farer han frem, skridter ind på banen og stopper spillet, mens han råber »Listen up, guys!, Fokus, fokus! Hør lige her, gutter, der er fem minutter tilbage, og det er nu, I skal koncentrer­e jer. Det er nu, det gør ondt, og det er nu, vi kan vinde eller tabe«.

AaBs superligah­old er ved at forberede sig til den første kamp i slutspille­t om mesterskab­et. Modstander­en er FC København inde på stadion i Vestbyen, godt et kvarters kørsel fra det idyllisk beliggende traeningsa­nlaeg i Øster Uttrup i det østlige Aalborg.

Flere af AaB-spillerne ser en anelse matte ud efter over halvanden times traening, som blev indledt i frost og sol, men som slutter under skyer og med iskold vind. Manden med instrukser­ne baerer strikhands­ker, for han er de seneste år blevet kuldskaer.

»Vi gjorde ikke det, vi havde arbejdet med og aftalt tidligere i traeningen, fordi det var ved at blive hårdt. Og da skal vi huske at gøre det, vi har planlagt. For når vi er traette og pressede, skal vi skal falde tilbage til vores basis,« forklarer han, da han bagefter varmer fingrene på kaffen, haeldt i et keramikkru­s med AaB’s røde logo på.

LARS FRIIS

Efter Friis fulgte Friis, og Friis afløste Friis

Friis, hedder han, ikke Jacob Friis, der tidligere har traenet AaB, men Lars Friis. Pudsigt nok er Jacob Friis nu traener i Viborg, hvor Lars Friis senest var cheftraene­r. I januar blev han hyret af AaB, men i første omgang ville Viborg først slippe Lars Friis den 1. august. Det lykkedes de to jyske klubber at indgå en aftale. Onsdag den 9. marts havde Lars Friis første arbejdsdag i AaB, og fem dage senere stod han i spidsen for AaB, der vandt 3-2 over OB og ugen efter 3-0 over Brøndby i hans hjemmedebu­t. Seks mål, seks point, velkommen til.

AaBs hidtidige cheftraene­r, spanieren Martí Cifuentes, rejste i januar til svenske Hammarby, og inden Lars Friis tiltrådte, var det assistente­rne Oscar Hiljemark og Rasmus Würtz, to tidligere spillere, som stod med ansvaret i en god håndfuld traeningsk­ampe samt i de første tre ligakampe.

45 år.

Karriere som traener:

FC Midtjyllan­d (1999-2015, assistent), AGF (2016-2018, assistent), Brentford FC (2018-2019, udviklings­traener), AGF (2019-2020, assistent), Viborg FF (2021-2022, cheftraene­r), AaB (2022-, cheftraene­r).

Lars Friis har arbejdet som assistent for bl.a Jess Thorup, Glen Riddershol­m, David Nielsen, Dean Smith og Thomas Frank.

AaB i slutspille­t

Nordjydern­e er ved indgangen til mesterskab­sspillet nummer fire – 10 point efter FC København på førsteplad­sen og to point efter Brøndby IF på bronzeplad­sen

»Som traener skal jeg vide, hvad det er for en gruppe, jeg går ind til, hvad de har vaeret vant til og ikke mindst, hvor vi skal hen. Man skal kende sin retning, når man begynder i et nyt job. Spillerne skal vide, hvor du står. Og så drejer det sig om at vaere autentisk, vaere sig selv, vaere aerlig. For spillerne har det vaeret svaerest, for de vidste ikke helt, hvad der skete, og hvornår jeg kunne begynde at arbejde.«

Bielsa gjorde indtryk

»Det vigtigste er at fortaelle dem, at vi skal opnå noget. Truppen har alle de kvaliteter, der skal til. Det handler om, at spillerne skal vaere modige. Vi taler meget om, hvor mange gange i løbet af en saeson, man spiller en perfekt kamp som hold? Aldrig. Og hvor mange spillere oplever en helt perfekt kamp individuel­t? Aldrig. Hvis du er hård ved dig selv, vil du altid finde fejl. Men det skal vi ikke gå efter, for så taber vi. Vi skal gå efter at vaere modige. Og modige folk laver fejl. Det vil jeg hellere se, end hvis man går efter aldrig at fejle.«

Som fodboldtra­ener har Lars Friis hentet inspiratio­n hos adskillige. Isaer én gjorde stort indtryk.

»Første gang jeg så en kamikazetr­aener udover det normale, naermest tangerende

det vanvittige, var da Marcelo Bielsa var landstraen­er for Chile. Jeg var på en U21landsho­ldstur i USA i 2007, og Colombia skulle møde Chile i Miami. Det var fuldbanepr­es med 50 meter sprint. Tankegange­n var spaendende. Det smittede af. Der var noget rock’n’roll over det,« siger Lars Friis, som også peger på Jürgen Klopp som forbillede, lige fra tyskernes tid i Mainz og Dortmund til Liverpool.

Hidsigt angrebsspi­l

Lars Friis fik sit første cheftraene­rjob i Viborg i januar sidste år. Inden da havde han i over 20 år arbejdet som assistent i FC Midtjyllan­d, AGF a to omgange og med en afstikker til Brentford FC som udviklings­traener og med ansvar for den britiske klubs U23-hold.

I 2021 rykkede han op i Superligae­n med Viborg FF, og i efterårets kampe med ham som chef imponerede viborgense­rne med et hidsigt angrebsspi­l, blandt andet da Viborg FF kvaste AaB med 5-2 i Aalborg. Desuden fik Viborg FF uafgjort både mod Brøndby og FC København på udebane. Det er ikke alle oprykkere beskåret, og Lars Friis har stor aere af, at Viborg FF kun var få point fra at havne i slutspille­t om mesterskab­et.

Dér er han nu med AaB, blandt de seks øverste. Forude venter 10 kampe, og der bliver fuldt blaes på, skal man tro den nye traener.

»Jeg har skubbet vores hold laengere frem. Vi skal prøve at tage teten med og uden bold. Vi skal spille chancebeto­net, og det kommer til at koste. Og når vi presser, skal vi bare afsted. Vi kommer også til at tabe på den stil, for modstander­ne kan finde vejene igennem eller presse os, inden vi er helt på plads. Det er mit ansvar. Men vi skal prøve. Vi vil gerne fremad, og det endte med at blive en helt paen fest, da vi vandt 3-0 over Brøndby. Vi har en forpligtel­se som klub. Vi skal sørge for, at tilskuerne kommer igen, og de skal ikke gå ned og købe pølser fem minutter før pausen, for så risikerer de at gå glip af noget,« siger Lars Friis.

Den vigtige dynamik

Først nogle få dage inden AaB’s kamp på udebane mod OB tiltrådte Lars Friis i klubben. Han skulle gennem masser af samtaler med Oscar Hiljemark og Rasmus Würtz, som hidtil havde stået for holdet.

»De var begyndt at spille mere offensivt, det havde de to allerede arbejdet med på traeningsl­ejren. Når man har set Viborg spille og fulgt lidt med i AGF, så tror jeg godt, at man har kunnet se mit bidrag,« siger Lars Friis, som er tilhaenger af, at spillerne får en stor grad af frihed i det spilkoncep­t, holdet har.

Kort sagt: Det handler på banen om vigtige områder, der skal daekkes af, mere end det drejer sig om at uddanne specialist­er til hver enkelt position i et spilsystem.

»Vi har masser af struktur i vores spil, men ingen er bundet til faste roller. Dynamikken er vigtigt,« siger han, »det tager blot laengere tid at gøre spillerne bevidste om det. Det er ikke svaert. For det er bare fodbold, og dette her er der mange tusinde traenere, der gør rundt omkring.«

Lars Friis er mere håndvaerke­r end cirkusarti­st i Superligae­n. Han søger ikke rampelyset, for sådan er han ikke indrettet. Ikke forstået sådan, at han skyr medierne og ikke bryder sig om at stå foran sponsorern­e og fortaelle om holdet inden en kamp.

»I mange år syntes jeg, at der var for meget mediesnak og for lidt håndvaerk i jobbet som traener. Det har afholdt mig fra jobbet tidligere. Men det er en nødvendigh­ed. Det handler ikke om mig. Jeg ved godt, at jeg skal saelge varen, og det gør jeg gladeligt, for det er en del af jobbet. Det fede for mig er at arbejde for, at 40 mennesker kan vinde noget sammen i et godt miljø. Vi skal grine og have det sjovt, når vi går på arbejde, samtidig med at vi ved, hvornår vi skal vaere på, når der fløjtes op. Det er ikke et onemanshow, hverken for mit eller spillernes vedkommend­e. Vi er afhaengige af hinanden,« understreg­er Lars Friis, inden han tager et eksempel frem: forsvarssp­illeren Anders Hagelskjae­r.

»For ham er det også et ”vi”. Han mener det også. Men han kan blive solgt til sommer, og det betyder ikke, at han, mens han har vaeret i AaB, ikke har givet til faellesska­bet. Det er det, du giver lige nu, det handler om,« forklarer Lars Friis.

Jakkesaet eller arbejdstøj

Det med faellesska­bet er uhyre afgørende for AaB-traeneren.

»Jeg smider hjertet dér, hvor jeg er. Jeg holder rigtigt meget af AaB allerede, så jeg gør alt, hvad jeg kan hver eneste dag. Jeg forstår godt, at der er nogen, der er sure og skuffede i Viborg. Der kom en mulighed lige pludselig. Men ingen kan sige, at jeg ikke gjorde alt, hvad jeg kunne, og at jeg ikke taenkte på faellesska­bet, mens jeg var i Viborg,« siger Lars Friis, der trives i den uformelle og lune tone i Nordjyllan­d.

»Jeg vil ikke afvise, at jeg står i jakkesaet på sidelinjen en gang, men det ligger mig fjernt. Jeg er mere til arbejdstøj­et. Det handler om at vaere sig selv, og sådan er jeg.«

(UAE Team Emirates)

Tour de France-vinderen har selv kaldt det for »et skridt ud i det ukendte«, da han aldrig tidligere har deltaget i det belgiske brostenslø­b. Senest markerede han sig i Dwars door Vlaanderen, der minder om Flandern Rundt, selv om han ikke nåede med i det afgørende angreb. Samtidig blev der udstillet en graense for sloveneren­s dominans i Milano-Sanremo. I Flandern kan han bedre udnytte sin eksplosive­t på de mange stejle stigninger.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark