Jyllands-Posten Søndag

“Borgen“som grundstødt radikal vision

Den grå virkelighe­d fylder mere end de frelste verdensfre­lserdrømme i denne saeson af “Borgen“.

-

Den nye saeson af ”Borgen” slutter i aften, og vi tør vel slå fast, at det ikke er Mette Frederikse­n, der har skrevet manuskript­et. Hun lukker domstolene og sender statens journalist­er hjem, hun blaeser på lov og ret, men Mette Frederikse­n skal ikke have skyld for de helt ualmindeli­gt gumpetunge replikker i Borgen.

Dem har hun naeppe skrevet, for portraette­t af hende, en skinger karikatur af en skinger personage, er så hårdt trukket op, at det får ”Badehotell­et” til at virke subtilt. Det er, hvad det er, søndagsund­erholdning, og jeg for min del er evigt taknemmeli­g over at se Jeppe K (i Magnus Millangs skikkelse) som departemen­tschef; jeg har vidst hele tiden, at han havde en finger med i spillet.

Men altså: statsminis­teren. »En strigle,« kaldte Mogens Lykketoft figuren, altså ikke Mette Frederikse­n, men statsminis­teren i ”Borgen”, der ligner hende på en prik, og sådan ser hun altså ud set fra Østerbro og Vedbaek, hvad mor Mette laerte på den hårde måde ved kommunalva­lget. Ikke alle ville vaere hendes børn, den kreative klasse er i trodsalder­en, ikke ulig Birgitte Nyborgs aktivistis­ke søn, der slipper grise løs på åbent land.

Magten koster noget, men hvis magten skal bruges til at redde kloden, må man vel betale prisen?

Han gør det for dyrenes velfaerds skyld og for klodens fremtid. Naturligvi­s.

Først og sidst er ”Borgen” jo et portraet af Det Radikale Venstre. Det kloge parti, det rene parti, det gode parti, det grønne parti, som baerer fremtiden i sine haender. Og som viste sig at holde så smudsige fester, hvor folk sad og tog hinanden på lårene og bagefter løj om det og forsøgte at skjule det. Såre menneskeli­gt var og er det jo, folkeligt tilmed, for kombinatio­nen af sprut og upassende liderlighe­d ses i alle kredse fra Bergman til Banjos Likørstue, og at det også skulle ramme Radikale Venstre, var omtrent så parodisk som at antraeffe en førende imam på en stripbar.

”Borgen” er det radikale sjaeleliv blotlagt for alverden, og det kan allerede nu slås fast, at det ikke er, hvad det har vaeret.

De Radikale er ”Borgen”, ”Borgen” er De Radikale.

Det var tydeligt fra begyndelse­n, hvor Birgitte Nyborg var et kulturradi­kalt drømmesyn om en kvindelig statsminis­ter, der kunne saette de gumpetunge og smaelderfe­de provinspan­der på plads og dreje selveste Maersk en knap ved at udnytte hans latterlige faedreland­skaerlighe­d. Men var sammenhaen­gen tydelig, er det nu en ren tilståelse­ssag, for den nye saeson har selveste Martin Lidegaard som konsulent.

Noget skal man jo lave, når man ikke kan blive minister lige foreløbig, men det stadfaeste­r også en forbindels­e, så ”Borgen” nu kan laeses som et opgør med den faustiske pagt, man har indgået med Mette Frederikse­ns terraengåe­nde provinsiel­le populisme; som victorians­ke døtre skulle lukke øjnene og taenke på England, har De Radikale måttet holde sig for naesen og taenke på den grønne omstilling, mens Facebook blev tvaeret til med makrelmadd­er og håndboldju­bel.

Magten koster noget, men hvis magten skal bruges til at redde kloden, må man vel betale prisen?

Det er den indre sjaelekval, der kommer ud som opkast, når Birgitte Nyborg rager fuld rundt på gulvet i sit kontor efter at have drukket for meget vin til en middag, hun inviterede den unge medarbejde­r ud til.

Det er et nybrud. Menneskeli­g svaghed hos de rød-grønne plejede at vaere noget med børn og en skilsmisse, fordi vi arbejder for meget. Noget så uaestetisk som fuldskab findes ikke i de kredse, det er altid iskiasnerv­en, den er gal med, når den politiske klasse stavrer rundt og tager på damerne, mens de kalder kollegerne dumme øgenavne, men det tager sin kvinde at indgå pagt med djaevlen, det slider, det river og rusker i det førhen så rene sind, og det beskriver ”Borgen” så glimrende.

Kendere (altså kendere af Christians­borg) beklager sig over, at det ikke er realistisk. Men det er – undskyld – en latterlig indvending. Selvfølgel­ig er det ikke realistisk. Der er ikke noget ved en god historie, hvis man kender sandheden bag, og ”Borgen” skal ikke måles på, om den ligner endnu en lang dag i ministerie­t, men på, om den fungerer som fortaellin­g.

Jeg har netop – med laengsel efter flere bind – afsluttet fjerde bind i Mick Herrons fremragend­e serie om Slagtehuse­t, et øgenavn for den afdeling af den britiske efterretni­ngstjenest­e, hvor man sender folk hen, når de har dummet sig uopretteli­gt – og man trods alt ikke kan eller vil fyre dem. Laes dem, laes dem nu; de er onde, kyniske, morsomme og ganske spaendende. Men først og fremmest kyniske.

Er det en realistisk beskrivels­e af livet i det britiske efterretni­ngsvaesen?

Det håber jeg da ikke, men det er ikke sagen. I stedet morer jeg mig over, at karikature­n af Boris Johnson – som Mick Herron har gået på Balliol College, Oxford med – er så ondskabsfu­ld, som en karikatur kan vaere det, når en forfatters had forløses med virkeligt talent. Peter Judd, som han hedder i bogen, er beskrevet så indaedt, at man tror på figuren, selv om den er karikeret, og som laeser stiller man ikke flere spørgsmål, så godt er det. Så laes den.

Som fortaellin­g betragtet er Mick Herrons bøger i en helt anden kategori end ”Borgen”, men den unikke relation mellem Herron og

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark