Jyllands-Posten Søndag

Verdensarv forpligter: Vikingebor­ge skal på finanslove­n

- PER BACH LAURSEN borgmester, Vesthimmer­lands Kommune MOGENS JESPERSEN borgmester, Mariagerfj­ord Kommune PETER RAHBAEK JUEL borgmester, Odense Kommune KNUD VINCENTS borgmester, Slagelse Kommune MARIE STAERKE borgmester, Køge Kommune

Fem danske vikingebor­ge fra kong Harald Blåtands tid er på nippet til at blive en del af Unescos prestigefy­ldte verdensarv­sliste. Afgørelsen falder, når the World Heritage Committee mødes i juni.

Forud er gået mange års intenst arbejde, som ikke bare de involvered­e museer, men også lokale turistorga­nisationer, frivillige, fonde og kommuner har bidraget til. Nu må det vaere statens tur.

Turister verden over ser verdensarv som et saerligt kvalitetss­tempel, og de rejser gerne langt for oplevelsen. Det åbner en raekke muligheder både lokalt og nationalt, men midt i jublen over disse må vi ikke glemme, at en plads på verdensarv­slisten i høj grad også forpligter. For gaesterne kommer med store forventnin­ger – med rette.

Selv om vikingebor­genes stedbundne fortaellin­ger er unikke, så stiller verdensarv­snominerin­gen også store krav til formidling­en og den fremadrett­ede forskning.

Dertil kommer gaesternes forventnin­ger til den samlede oplevelse af stedet. Det handler om infrastruk­tur, tilgaengel­ighed, baeredygti­g turisme og helt lavpraktis­k om publikumsf­aciliteter, der skal vaere opdaterede og vedligehol­dt.

Enhver borg og kommune må vaere klar til at modtage gaester fra hele verden og imødekomme de store krav og forventnin­ger, et købedygtig­t, internatio­nalt publikum har.

Det forudsaett­er, at museer og kommuner bag de fem vikingebor­ge investerer i samarbejde­r med ikke bare lokale interessen­ter, men også på tvaers af kommunegra­enser.

Udover at løfte formidling­en på stedet og opdatere facilitete­rne for publikum ligger der også en kaempe opgave med – nationalt og internatio­nalt – at markedsfør­e borgene og de områder, de ligger i. Den opgave kraever også en national indsats.

Vikingebor­gene blev opført under kong Harald Blåtand, og han anlagde dem på strategisk vigtige steder rundtomkri­ng i landet. Dengang handlede det om at forsvare det danske rige, men set med nutidens øjne skulle man naesten tro, at den gamle Blåtand også havde haft blik for turismefre­mme. Verdensarv fra Vikingetid­en fordelt over fem smukke destinatio­ner i Danmark – to i Jylland, én på Fyn og to på Sjaelland. Mere kan en dansk turistdire­ktør ikke ønske sig.

De fem ringborge repraesent­erer de mest fremtraede­nde arkaeologi­ske vidnesbyrd og monumental­e anlaeg fra Vikingetid­en i det nuvaerende danske område. Vikingebor­gene er enestående innovative eksempler på Vikingetid­ens arkitektur, ingeniørku­nst, teknologi og magtdemons­tration. De er som sådan signifikan­te og autentiske repraesent­anter for en vaesentlig periode i den nordeuropa­eiske historie og statsdanne­lserne her.

Optagelsen på verdensarv­slisten begrundes også med vikingebor­genes helt unikke geometrisk­e konstrukti­on som udtryk for Vikingetid­ens ypperste arkitektur og ingeniørku­nst.

Vi tror på, at vores store arbejde med at få ringborgen­e på verdensarv­slisten baerer frugt.

Mens vi venter på, at Aggersborg ved Løgstør, Fyrkat ved Hobro, Nonnebakke­n i Odense, Borgring ved Køge samt Trelleborg ved Slagelse kommer gennem nåleøjet, sender vi en direkte opfordring til kulturmini­ster Ane Halsboe-Jørgensen, erhvervsmi­nister Simon Kollerup og resten af Folketinge­t.

Saet Danmarks vikingebor­ge på finanslove­n med anlaegs- og driftsbevi­llinger, og vaer med til at fremme turismen ikke bare i de fem områder, borgene ligger i, men i hele landet.

Museer og kommuner bag de enkelte borge er – i samarbejde med lokale turistorga­nisation, frivillige og ikke mindst fonde – allerede godt i gang med at opruste på bygninger, udstilling­er og meget andet.

Det vil derfor vaere kaerkommen­t, at staten følger op med investerin­ger til udvikling af denne enestående og uvurderlig­e gave til os alle, så den kan opleves af så mange som muligt – ikke bare til sommer, men mange år ud i fremtiden.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark