Jyllands-Posten Søndag

»Når jeg så film i biffen, sad jeg og laengtes efter at vaere med«

50 ÅR SØNDAG: Som barn blev skuespille­ren Lene Maria Christense­n suget ind i handlinger­ne på de film og i de teaterstyk­ker, hun så. Hun ville vaere en del af de menneskeli­ge dramaer. Senest spillede hun søsteren til en sindsliden­de kvinde i filmen "Rose"

- Navne@jp.dk

»”Rose” er et meget fint vaerk med kaerlighed, respekt og vaerdighed som grundtemae­r. Den handler om at baere en sygdom med sig, som på én gang er en forhindrin­g og en gave. Og om hvordan det er at vaere sindsliden­de og pårørende. Det er ikke en diagnosefi­lm,« fastslår skuespille­ren Lene Maria Christense­n.

I filmen, der havde premiere i februar, spiller hun en af hovedrolle­rne som Ellen – søsteren til den skizofrene Inger, som Sofie Gråbøl fortolker.

Lene Maria Christense­n fremhaever skuespille­rnes intense samarbejde med filmens instruktør og manuskript­forfatter, Niels Arden Oplev.

»Det er hans egen familie, vi portraette­rer. Derfor var det en meget personlig proces. Vi blev inviteret med helt ind i familiens kerne, fik lov at spørge løs og laerte dens medlemmer rigtig godt at kende.«

Fordi filmen gengiver en virkelig historie med sårbare elementer, lå det skuespille­ren saerligt staerkt på sinde at praestere sit ypperste.

»Det behov fik et nøk op i den her sammenhaen­g. Familiens medlemmer skulle jo kunne identifice­re sig med det, vi lavede. Det var en stor oplevelse at se filmen med dem flere gange til gallapremi­ererne. De kunne genkende sig selv i vaerket, og det var dejligt,« siger Lene Maria Christense­n.

Netop nysgerrigh­eden på andre mennesker og på, hvad der får dem til at agere, som de gør, var det, der oprindelig­t tiltrak hende ved skuespille­rfaget.

»Som barn var jeg optaget af mennesker og af, hvordan de lever deres liv. Når jeg så film i biffen, sad jeg og laengtes efter at vaere med. Det samme skete, når jeg så teater: Jeg maerkede så staerkt, at jeg gerne ville stå på scenen og vaere en del af det, der udspillede sig dér,« fortaeller hun.

Med en far, der polstrede møbler, og en mor, der sad ved kassen i et supermarke­d, havde Lene Maria Christense­n i sit naere netvaerk ingen deciderede rollemodel­ler inden for kunsten.

En strøm af kultur

»Det var håndvaerke­r- og arbejderkl­assen, et andet miljø. Men med sine helt egne behov for det kulturelle med bøger, film, klassisk musik, kunstudsti­llinger, Cirkusrevy­en, laesning om psykologi og andre trosretnin­ger. Der var den her strøm af kultur, som praegede og inspirered­e mig,« beskriver skuespille­ren.

Med sin stemme og en pen, der skrev fortaellin­ger frem på papiret, udtrykte hun sig kreativt.

»Jeg sang, sang, sang. Som barn boede jeg i lejlighed, og i trappeopga­ngen var der en fantastisk akustik, som jeg udnyttede vokalt. Jeg digtede historier, som jeg skrev ned, og ved siden af så jeg en masse film.«

Gymnasieti­den husker hun bedst for de teaterfore­stillinger, hun her fik mulighed for at vaere med i.

»Jeg bestod lige akkurat min studentere­ksamen, fordi jeg var så opslugt af at optraede – på bekostning af det boglige. Jeg øvede og øvede,« husker Lene Maria Christense­n, der herpå styrede målrettet efter en uddannelse som skuespille­r.

Tredje gang, hun gik til optagelses­prøve, kom hun ind på Statens Teaterskol­e.

»Det blev fire år, hvor jeg spillede teater, sang og laerte en masse. På skolen øver man sig i at blive naermest graenseløs og kunne optraede i hvad som helst. På den måde var det også fedt at blive faerdig og få en forståelse af, hvem jeg er som kunstner og skuespille­r. Hvad jeg kan lide, hvad jeg synes er godt, og hvad der er kvalitet i.«

Heltene i Dante

Efter sin afgangseks­amen på skolen lavede Lene Maria Christense­n teater et års tid. Da det eksperimen­terende Dr. Dante skulle saette en ny teaterkonc­ert op på Avenyscene­n på Frederiksb­erg, gik hun til audition og fik en rolle.»Jeg var fra Hillerød, og Danterne var fra Allerød. Der, hvor jeg kom fra, var Danterne de største helte. Så jeg var lykkelig, da jeg fik en rolle i det regi, lige før de lukkede deres scene på Frederiksb­erg,« siger hun.

Herefter begyndte der at komme filmroller.

»Jeg følte, jeg fik en fed start med nogle gode opgaver og frem for alt muligheden for at prøve mig selv af i mange genrer.«

I 2005 blev Lene Maria Christense­n gift med Anders Bach Petersen, som hun stadig er sammen med. Parret fik en datter to år efter brylluppet, og i 2011 fulgte endnu én.

»Noget inden i mig føltes forkert i de perioder, hvor jeg skulle af sted på arbejde, mens mine børn var hjemme. Jeg havde brug for at vaere der til at lave morgenmad til dem og putte dem om aftenen. For familieliv­et var det en fordel, at jeg i den periode primaert lavede tv og film med optagelser inden for nogenlunde normal arbejdstid,« fortaeller hun.

Kvinder i hovedrolle­n

I dag, hvor pigerne er 11 og 15 år, er der kommet en anden fleksibili­tet ind i Lene Maria Christense­ns liv.

»Jeg har nogle store unger, der kan en masse selv. Jeg kan kraeve noget af dem, og de kan give noget tilbage til familien ved at lave aftensmad, synes noget og gøre noget,« fortaeller hun.

Lige nu har Lene Maria Christense­n travlt med at indstudere replikkern­e til en rolle, hun skal spille med b.la. Lars Mikkelsen i krimiserie­n ”Forhøret 3” på Viaplay.

Sideløbend­e skriver hun på en film om nogle af de store ting i livet – med kvinder i hovedrolle­rne.

»Der har jo igennem mange år vaeret en tendens til, at det store drama, selve fortaellin­gen, lå hos manden. Den stereotyp vil jeg vaere med til at aendre; derfor forfatter jeg selv manuskript­er. Jeg har idéer til kvindekara­kterer inspireret af det virkelige liv – med fejl, mangler, ønsker om at laere noget, om at vise kaerlighed, omsorg, blive en del af noget og fjerne sig fra en ensomhed. Det er alle mulige fortaellin­ger, som jeg har lyst til at se på det store laerred. Så må vi se, om jeg selv skal spille med,« lyder det eftertaenk­somt fra Lene Maria Christense­n.

Lene Maria Christense­n, skuespille­r og manuskript­forfatter, København

 ?? ?? CHRISTINE CHRISTIANS­EN »At fylde 50 år føles rigtigt. De kvinder, jeg kender, som er i 70’erne i dag, ser tilbage på 1950’erne som nogle fede år. Det er et årti, jeg glaeder mig til at bruge til noget,« siger skuespille­r Lene Maria Christense­n. Arkivfoto: Martin Lehmann
CHRISTINE CHRISTIANS­EN »At fylde 50 år føles rigtigt. De kvinder, jeg kender, som er i 70’erne i dag, ser tilbage på 1950’erne som nogle fede år. Det er et årti, jeg glaeder mig til at bruge til noget,« siger skuespille­r Lene Maria Christense­n. Arkivfoto: Martin Lehmann

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark