Jyllands-Posten Søndag

Mellem møller og store skibe

Der er nogle forunderli­ge klimamaess­ige modsaetnin­ger i spil på Aarhus Havn for tiden.

- JACOB HAISLUND, REDAKTØR

Beregninge­r af klimaaftry­k bliver stadig mere raffinered­e og omfattende. I denne weekend har JP Aarhus beskrevet, hvordan nye beregnings­metoder har vist, at klimabelas­tningen fra godstransp­ort i Aarhus Kommune er markant større end hidtil antaget.

Det er i forbindels­e med Aarhus Kommunes nyeste klimaopgør­else med data fra 2020 lykkedes at registrere køretøjer ud fra, hvor brugeren af køretøjet – og ikke ejeren – bor. Og vupti, nu tegner transporto­mrådet sig for 17 pct. af udledninge­n fra transport og ikke 7 pct. som tidligere.

»Man kan overveje, om vi har det rigtige billede som by. Det her indikerer i al fald, at Aarhus er en ret stor logistikby, og transports­ektoren udleder mere end ventet,« som Aarhus Kommunes klimachef Henrik Müller siger.

Alt sammen taler det ind i debatter om havneudvid­else, Marselistu­nnel og infrastruk­tur generelt i en by, der vokser. Infrastruk­turen skal udvikles så intelligen­t som muligt, så fremkommel­ighed og baeredygti­ghed går hånd i hånd.

En infrastruk­tur, som med klimachefe­ns ord bl.a. skal facilitere »en fremtid, hvor også den tunge transport skal vaere elektrisk«. Den infrastruk­tur, som år efter år bliver fremhaevet som den største kommunale udfordring i Dansk Industris erhvervskl­imamålinge­r.

God arbejdslys­t til byrådet og dets klima- og baeredygti­ghedsudval­g.

Sagen om de 220 meter høje vindmøller illustrere­r interessan­te krydsfelte­r. Den illustrere­r de mange hensyn og interesser, der er i spil på dette felt.

Midt i hele denne samfundsom­spaendende proces viste der sig forleden et ganske forunderli­gt billede på grøn energi og ambitioner­ne om samme holdt op imod den virkelige verden, vi lever i.

Jeg taenker her på NRGi’s ansøgning om at opsaette to 220 meter høje vindmøller, der fra Aarhus Havn skal forsyne byen og havnen med grøn strøm i fremtiden. Hidtil har debatten vaeret om 150 meter høje maskiner af slagsen, og allerede der har modstanden vaeret markant. Nu er noget sket, og møllernes voksevaerk betyder også, at de må rykkes

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark