Jyllands-Posten Søndag

JP I UKRAINE

-

30 km

UKRAINE

ni maend at få dem trukket op.

»Hun var min bedste ven. Jeg elskede hende så højt. Vi skaendtes aldrig. Så mange gyldne unge mennesker er taget fra os af fjenden,« råber Natalia Oleksiivna Bohun.

Hun er Vala Kozlovskas bedste barndomsve­ninde, paedagogko­llega fra børnehaven, hvor de arbejdede sammen. Opløst i gråd foran den lille forsamling af naer familie og venner i Oleg Kozlovskyj­s have fejer hun først den tunge kiste ren for jord og sørger dernaest for, at Vala får sine yndlingsst­øvler pakket med i sin nye kiste. Så forsegles den endeligt med søm og kan transporte­res mod kirkegårde­n.

Det er anden gang, at Oleg Kozlovskyj skal køre afsted med sin draebte familie på blot en måned. Da han med hjaelp fra Michaël gjorde det efter skudepisod­en, foregik det på langt mere dramatisk vis.

»Oleg måtte efterlade ligene ved bilen. Men efter tre dage vendte vi tilbage. Nogle kvinder havde syet to hvide veste sammen til os. Med deres laebestift malede de røde kors på dem, og så tog vi til checkpoint­et og spurgte, om vi kunne afhente ligene,« forklarer vennen Michaël.

Forinden havde de lokalisere­t to indkøbsvog­ne fra et naerliggen­de ødelagt supermarke­d. Daekket af hvide plasticpos­er rullede de derefter de to lig afsted i indkøbsvog­nene ned ad Butjas tomme gader og hjem til haven. En bizar scene, der er blevet fanget på et foto af en tilfaeldig borger og siden delt på de sociale medier.

Storebrode­ren likvideret

I dag står Oleg Kozlovskyj så igen og stirrer ned i et hul for at tage afsked med sine naermeste. Først siger følget farvel til broderen Jurij i et af de nygravede huller, som kirkegårde­n i Butja er blevet fyldt med. Placeret lige ved siden af en grav, hvor en anden knuget lillebror forleden forklarede Jyllands-Posten, at han tog afsked med sin storebror, der var blevet decideret likvideret.

Graverne kører i pendulfart fra Butjas haver til kirkegårde­n, hvor de hver dag daekker tre-fire grave til med jord.

Familien kører selv den korte tur mod de naeste jordbunker for at se graverne saenke endnu en kiste i jorden og stede Valentyna ”Vala” Kozlovska til hvile ved siden af Oleg Kozlovskyj­s far. Selv siger han fortsat ikke et ord. Men i en anden passage af kirkegårde­ns raekke står en praest og to nonner og messer smukt. Også de tager afsked med en af Butjas draebte.

Selv skal Oleg Kozlovskyj hjem til haven og fylde det dystre hul op igen. Imens våger det Jesus-ikon, som Vala Kozlovska placerede i vinduet til Oleg Kozlovskyj­s vaerelse, over haven. Han tror, det er et tegn på, at hun har reddet hans liv.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark