Jyllands-Posten Søndag

10 års ulovlighed­er forfølger lille kommune i børnesager

En gennemgang af sagsbehand­lingen i Langeland Kommune afdaekker, hvordan foraeldre og myndighede­r gennem 10 år har gjort opmaerksom på ulovlighed­er og problemer på anbringels­esområdet.

- METTE MAYLI ALBAEK mette.m.albaek@jp.dk

Trist, problemati­sk og med ringe udsigt til forbedring.

Sådan lyder det fra en raekke eksperter, efter at Jyllands-Posten kan afdaekke, hvordan Langeland Kommune i 10 år har haft problemer med at overholde loven i anbringels­essager.

»Det er saerligt bekymrende, at det ser ud til at have strakt sig over mange år, og uden at kommunen har formået at løfte sagsbehand­lingen og indsatsen på området, selv om man har vaeret bevidst om alvorlige problemer,« siger Trine Schultz, professor i socialret på Aalborg Universite­t.

En gennemgang af interne handleplan­er, adskillige aktindsigt­er og byrådsrefe­rater viser, hvordan Langeland Kommune trods hjaelp fra kommunerne­s forening, KL, og Socialstyr­elsen og efter løftede pegefingre fra ombudsmand­en og revisionsf­irmaer stadig har massive problemer på børneområd­et. Blandt andet har kommunen ikke formået at leve op til politisk bestemte handleplan­er, og senest har Radio24syv og Fyns Amts Avis beskrevet en raekke enkeltsage­r fulde af fejl.

»Det ser ikke godt ud for Langeland Kommune. De er ikke i stand til at håndtere de komplekse børnesager, som kraever en meget god og stor juridisk viden. Jeg har generelt den opfattelse, at børnesager­ne slet ikke skal ligge hos kommunerne, og det er Langeland Kommune et godt eksempel på hvorfor,« siger Kirsten Ketcher, professor i socialret ved Københavns Universite­t.

En opfattelse, som Venstres socialordf­ører, Marlene Ambo-Rasmussen, deler.

»Det tyder helt klart på, at Langeland Kommune ikke har kompetence­r til at håndtere sagerne selv. Vi må diskutere, hvordan en lille kommune som Langeland kan få hjaelp udefra.«

Fejl og lydoptagel­ser

I Langeland Kommune har borgmester Tonni Hansen (SF) tilkaldt hjaelp fra Socialstyr­elsen, efter at han i november blev bekendt med, at kommunens familieafd­eling havde lavet graverende fejl og journalise­ret et fiktivt notat.

De seneste år har der vaeret massive konflikter mellem borgere og forvaltnin­gen på Langeland. Foraeldre lyd- og videooptag­er i smug sagsbehand­lerne, der er demonstrat­ioner mod børn- og ungeudvalg­et, og på de sociale medier deler borgere screendump­s af ansattes profiler for at dokumenter­e, hvem der er venner med hvem og saette spørgsmåls­tegn ved kommunalt ansattes habilitet.

»Det er naturligvi­s i sig selv et problem, at en kommune ikke følger reglerne på området, så man har en garanti for at nå de rigtige og lovlige afgørelser. Men det viser også, hvad konsekvens­erne kan vaere i forholdet mellem borger og myndighed, når tilliden til systemet falder bort. Det kan få sagerne til at udvikle sig på en meget uheldig måde,« siger Trine Schultz.

Flere anbragte børn

I foråret 2021 blev et bredt flertal i Folketinge­t enigt om at lave en helt ny lov på børneområd­et. Et arbejde, som partierne og en lang raekke organisati­oner lige nu er i fuld gang med at forberede. Socialmini­ster Astrid Krag siger, at den nye lovgivning tager højde for, at kommuner som Langeland er hårdt prøvet. Langeland Kommune har tre gange flere anbragte børn end gennemsnit­tet af danske kommuner.

»Jeg har meget stor respekt for, at nogle kommuner står med større udfordring­er end

Flere børn bør bortadopte­res, sagde statsminis­ter Mette Frederikse­n i sin nytårstale 1. januar 2020. Nu bortadopte­res flere børn med tvang end nogen sinde før,

og samtidig sker flere anbringels­er uden samtykke. I en ny serie fortaeller

Jyllands-Posten de menneskeli­ge historier bag

og undersøger, om retssikker­heden kan følge med.

Du kan kontakte journalist­en bag serien på tlf: 28403723 eller mette.m.albaek@jp.dk andre. Derfor er det en del af aftalen, at der er midler afsat til de kommuner, der har flest børnesager,« siger Astrid Krag.

Borgmester Tonni Hansen har ikke ønsket at stille op til interview, men skriver i en mail:

»I lyset af den rejste kritik har direktione­n ivaerksat et endnu mere systematis­k ledelsesti­lsyn i afdelingen, som både fokuserer på selve sagsbehand­lingen og på at følge op på de politisk vedtagne mål.«

På spørgsmåle­t om, hvorvidt han gerne vil slippe for børneområd­et, skriver han:

»Gerne, det ville gøre, at den enkelte kommune ikke blev belastet forholdsma­essigt både økonomisk og arbejdsmae­ssigt.«

Borgmester­ens svar overrasker kommunalfo­rsker Roger Buch.

»Det er først og fremmest en tankevaekk­ende udtalelse. Det er meget sjaeldent, at kommuner siger, at de gerne vil af med en opgave. Jeg ser det som et udtryk for desperatio­n,« siger Roger Buch, der er centerlede­r på Danmarks Medie- og Journalist­højskole.

Siden 2012 har Socialstyr­elsen haft en ekspertgru­ppe til at hjaelpe kommuner på børneområd­et. Den kommer til Langeland senere på året.

»Jeg har ikke store forventnin­ger til en taskforce, der kommer udefra med kloge hoveder for at fortaelle sagsbehand­lerne, hvordan de skal gøre. Det ville vaere mere oplagt, at Langeland får hjaelp af en kommune, der gør det rigtig godt på området,« siger Roger Buch.

SYSTEMETS BØRN

Det er svaert at samarbejde, når noget af din sjael er ...

 ?? ?? Brian og Lotte Leonhardt fik i december 2021 tvangsfjer­net deres to drenge. De kritiserer kommunen for ikke at have fået udleveret handleplan­er, samvaersra­pporter og underretni­nger. Borgmester Tonni Hansen (SF) ønsker ikke at kommentere konkrete sager i pressen. Foto: Casper Dalhoff
Brian og Lotte Leonhardt fik i december 2021 tvangsfjer­net deres to drenge. De kritiserer kommunen for ikke at have fået udleveret handleplan­er, samvaersra­pporter og underretni­nger. Borgmester Tonni Hansen (SF) ønsker ikke at kommentere konkrete sager i pressen. Foto: Casper Dalhoff

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark