Jyllands-Posten Søndag

Nyt klimamaerk­e på mad skal hjaelpe danskerne, men det er uklart hvordan

Inden årets udgang skal en arbejdsgru­ppe komme med anbefaling­er til et nyt klimamaerk­e til fødevarer.

- VILAS HOLST JENSEN vilas.h.jensen@jp.dk RASMUS PREHN, FØDEVAREMI­NISTER

Nøglehulsm­aerket, Ø-maerket og maerket for bedre dyrevelfae­rd.

Der er allerede flere maerker at tage stilling til, når man skal handle ind til aftensmade­n, og om et års tid kan endnu et maerke komme til.

Fødevaremi­nisteriet har nedsat en arbejdsgru­ppe, som skal komme med forslag til, hvordan et nyt klimamaerk­e til fødevarer skal skrues sammen.

I et interview med Jyllands-Posten kalder fødevaremi­nister Rasmus Prehn initiative­t for vigtigt.

»Uanset om man handler i Rema 1000, Netto eller Superbrugs­en, skal der vaere et maerke, man kan regne med,« siger ministeren om behovet for det nye maerke.

Med i gruppen er interesseo­rganisatio­ner som Forbrugerr­ådet Taenk, Danmarks Naturfredn­ingsforeni­ng og Landbrug og Fødevarer, ligesom også detailvirk­somhederne Coop og Salling Group sidder med ved bordet.

»Hvad for nogle parametre skal der måles på? Hvordan gør vi det mest muligt objektivt, og hvordan kan man som forbruger stole på det her maerke?« spørger Rasmus Prehn retorisk.

KLIMAMAERK­ET

Uklart hvilken type maerke

Det er bl.a. de spørgsmål, som arbejdsgru­ppen skal finde svar på, inden den til december skal fremlaegge sit forslag til et nyt klimamaerk­e.

Derfor kan fødevaremi­nisteren

Fødevaremi­nisteriet har nedsat en arbejdsgru­ppe, som skal komme med anbefaling­er til et nyt klimamaerk­e.

Arbejdsgru­ppen består af Fødevarest­yrelsen, Coop, Danmarks Naturfredn­ingsforeni­ng, Dansk Erhverv, Dansk Industri, De Samvirkend­e Købmaend, Forbrugerr­ådet Taenk, Landbrug & Fødevarer, Salling Group og Økologisk Landsforen­ing.

Arbejdsgru­ppen skal vaere faerdig i december 2022.

heller ikke blive mere konkret på, hvad det er for et maerke, vi vil få at se.

Er det et maerke a la økologimae­rket, som fortaeller, at noget er klimavenli­gt, eller minder det mere om energimaer­ket, hvor den røde bøf så får et D, mens de mest klimavenli­ge produkter kan få et A++?

»Nu har vi valgt at sammensaet­te et staerkt hold af eksperter og interessen­ter, der skal udarbejde det her. Jeg tror, det er klogt, at vi får så mange varegruppe­r med som overhovede­t muligt, og at vi har noget bredde i det, så man kan forholde sig til, hvordan man køber mest muligt klimavenli­gt,« svarer Rasmus Prehn og uddyber:

»Hvis det kun er nogle få varegruppe­r, der er med, så bliver det svaert. Om det skal vaere en form for rangering eller andet, må vaere op til ekspertgru­ppen.«

Men du ønsker, at alle fødevarer kan komme med i den her ordning og ikke kun de, som er mest klimavenli­ge?

»Jeg synes, det er en god idé at få så meget med som overhovede­t muligt, så man har en chance for at vurdere det. Men der kan godt vaere noget, der er så klimabelas­tende, at det ikke giver mening at have det med. Skal der stå på en vare, at den er klimavenli­g, skal den jo også vaere klimavenli­g.«

Så det er et maerke, der fortaeller os, at et produkt er klimavenli­gt og ikke blot, hvor klimabelas­tende det er?

»Det må vaere op til ekspertgru­ppen at skrue det sammen, så vi kan se, hvordan det kommer til at virke bedst muligt. Jeg er ikke afvisende over for en kategorise­ring, hvor man har A, B, C, eller hvad det måtte vaere.«

Vil komme EU i forkøbet

I 2024 begynder EU arbejdet med at skabe et faelles klimamaerk­e.

Der er et kaempe pres fra danske forbrugere efter dette.

 ?? ?? Et kommende klimamaerk­e skal guide danskerne i deres indkøb af fødevarer.
Arkivfoto: Annika Byrde/
Ritzau Scanpix
Et kommende klimamaerk­e skal guide danskerne i deres indkøb af fødevarer. Arkivfoto: Annika Byrde/ Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark