Jyllands-Posten Søndag

Kommuner gør klar til at få ukrainere hurtigt i job

KL samarbejde­r både med arbejdsgiv­erorganisa­tion og fagforbund om at skaffe ukrainske flygtninge et relevant arbejde.

- HANNE FALL NIELSEN hanne.fall.nielsen@jp.dk

De første 4.444 ukrainske flygtninge har fået opholdstil­ladelse i Danmark og er i princippet klar til at tage et job, og nu ruster kommunerne sig yderligere for at matche de nyankomne bedst muligt med et arbejdsmar­ked med mangel på haender.

Som en helgarderi­ng har kommunerne­s forening, KL, indledt et samarbejde både med fagforbund­et Foa, der ikke mindst organisere­r medarbejde­re i aeldreplej­en og daginstitu­tioner, og arbejdsgiv­erorganisa­tionen DI.

Selv om der endnu ikke er overblik over antallet af ukrainske flygtninge – foreløbig har 22.091 søgt om opholdstil­ladelse – er det ifølge både KL og Foa »oplagt«, at en del ukrainere vil finde vej til det traengte kommunale arbejdsmar­ked, som i høj grad mangler haender. Og af det forståelse­spapir, som er fundamente­t for samarbejde­t, bliver det understreg­et, at mange af de ukrainske flygtninge vil have brug for opkvalific­ering.

Men ikke alle skal ansaettes i det offentlige, og derfor har kommunerne indledt et landsdaekk­ende samarbejde med DI under overskrift­en ”Lokale job for ukrainere”. Foreløbig har 58 kommuner meldt sig ind i samarbejde­t, som i første omgang skal finde faelles løsninger på, hvordan man registrere­r de ukrainske flygtninge og deres kompetence­r og dernaest matcher dem med et passende, ledigt job.

KL: Alle skal med

Cheføkonom i KL Morten Mandøe understreg­er, at det er tanken, at alle 98 kommuner skal med i netvaerket:

»Allerede nu er der mange steder en god dialog mellem kommuner og lokale virksomhed­er, så de, der kan, hurtigt kan komme i job. Med netvaerket prøver vi på i faellesska­b at blive klogere på, hvad vi hver isaer kan byde ind med, og få udbredt de gode eksempler på samarbejde mellem virksomhed­er. Det lokale samarbejde er allerede staerkt – nu styrker vi det yderligere.«

Når en ukrainsk flygtning har fået opholdstil­ladelse, bliver vedkommend­e henvist til en kommune, som i løbet af fire dage skal saette gang i arbejdet med at finde bolig, job osv. Ca. 70 pct. af opholdstil­ladelserne er givet til kvinder og piger, og ca. 40 pct. er børn, og det er baggrunden for, at både Skoleleder­foreningen og paedagoger­nes fagforbund, Bupl, har foreslået, at ukrainske børn i de første måneder undervises og passes af deres voksne landsmaend.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark