Jyllands-Posten Søndag

Forurolige­nde farligt fuglefjeld forude

I pandekagef­lade Danmark er Bulbjerg det naermeste, Jylland kommer et fuglefjeld med havudsigt. Men den 47 meter høje, stejle kalkklint knirker for tiden og er vakkelvorn, så det kan vaere livsfarlig­t at faerdes langs stranden og på toppen af bjerget

- JAN SKRIVER indland@jp.dk

Formentlig skete det i ly af natten til torsdag den 10. marts. Ingen så det, før dagslyset afslørede den tonstunge haendelse.

Et par hundrede tons kalk rev sig fri af Bulbjerg i Nordvestjy­lland, og hurtigere end det tager at laese denne saetning, lå kalkklumpe­r på størrelse med kummefryse­re hulter til bulter på stranden i havstokken.

Var skreddet sket en søndag eftermidda­g i magsvejr med snesevis af turister mellem klint og hav, kunne kalken have kostet menneskeli­v.

Nu frygter fagfolk med kendskab til kalkklinte­r i almindelig­hed og Bulbjerg i saerdelesh­ed, at nye skred kan vaere på vej. Derfor har Midt- og Vestjyllan­ds Politi på anbefaling fra Kystdirekt­oratet indført adgangsfor­bud frem til den 24. juni på stranden neden for kalkklinte­n.

»Da vi besigtiged­e Bulbjerg efter skreddet i marts, kunne vi se flere revner og spraekker naer de friske brudflader. Da vejr og vind med regn og skiftende perioder med frost og tø erfaringsm­aessigt kan udvide spraekkern­e og udløse skred, anbefalede vi et forbud mod faerdsel. Det er meget svaert at forudsige, hvornår det naeste skred kommer, det kan ske i morgen, det kan ske i maj,« siger Carlo Sass Sørensen, der er chefkonsul­ent i Klima- og Kystbeskyt­telse, Kystdirekt­oratet.

Braending møder klint

Et er sikkert. Der vil vaere kalkskred på Bulbjerg, lige så laenge havets braending møder klinten af limsten, der tårner sig op. I 2019 skete et skred langt større end det aktuelle fra marts i år. Også det fandt sted om natten, uden at nogen så det.

»Grundlaegg­ende bør man altid tage sig i agt, når man faerdes langs klintkyste­r. For at minimere faren for at blive overrasket bør man ikke tage ophold på udsatte straekning­er. På lokalitete­r som Bulbjerg, Sangstrup Klint på Djursland og langs Stevns Klint og Møns Klint er der lodrette vaegge af kalk med indslag af mere uregelmaes­sige partier. Skraentern­e af moler på Mors og Fur i Limfjorden er af hårdt materiale, hvor der ligeledes sker nedfald og skred. En sten eller et kalkstykke skal ikke vaere ret stort, før det kan forvolde skade, hvis det fra stor højde rammer et menneske,« siger Carlo Sass Sørensen.

Blød kystnatur udgør fare

Også kystklinte­r, der består af blødere materiale, kan skride og udgøre en fare i perioder med megen nedbør.

»Nogle steder kan man slet ikke faerdes på visse årstider, fordi de materialer, der skrider fra

skraentern­e, er naermest flydende af sand og ler. Det er lokalitete­r som Røjle Klint nord for Middelfart og Trelde Naes nord for Fredericia,« siger Carlo Sass Sørensen.

Selv de børnevenli­ge sandede klitter langs vestkysten har indbyggede risikomome­nter, der bør tages i ed ved naerkontak­t.

»Det kan vaere en udfordring at formidle risikoen for skred til mennesker, som ikke er vant til at faerdes i naturen. Ligesom man skal tage sig i agt for nedstyrtni­ng af kalk fra høje klinter, skal man taenke sig om i den kystnaere klitnatur. For eksempel bør man ikke lade børn grave huler i stejle klitter, for sandet kan falde sammen og begrave børn på et øjeblik,« siger Carlo Sass Sørensen.

Kysten omkring Bulbjerg har aendret sig markant de senere årtier. I 2006 var der en naesten 100 meter bred boulevard af sand foran fuglefjeld­et. Derfor kunne man betragte den stejle klint på en vis afstand. De senere år har der kun vaeret en få meter smal stribe strand med så meget bølgegang for foden af fjeldet, at tørskoet faerdsel

BULBJERG

St. St. Blicher kaldte i 1839 Bulbjerg for »Jyllands eneste klippe og faste bolvaerk mod havet«.

Men Vesterhave­ts bølger nedbryder konstant knuden af limsten, kalk, som Bulbjerg er den yderste vestlige del af.

I en storm den 19. september 1978 vaeltede Skarreklit, der var en 16 meter høj klippe, i havet ud for Bulbjerg.

I dag kan resterne af Skarreklit ses i havoverfla­den.

Det skønnes, at Bulbjerg hvert år besøges af et par hundrede tusinde turister.

Ved Bulbjerg kan der ud over riderne på fuglefjeld­et ses havfugle som suler, kjover, alkefugle og mallemukke­r.

Mallemukke­n, der er Danmarks svar på albatrosse­n, har tidligere i flere år ynglet øverst på fuglefjeld­et. er stort set umulig i lange perioder. Når det blaeser fra vestlige retninger, skyller havets braending direkte ind på kalkklinte­n.

Fuglefjeld­es hvide havmåge

Vesterhave­t har bevaeget sig så taet på Bulbjerg, at biologer fra Institut for Ecoscience, Aarhus Universite­t, der følger udviklinge­n i kolonien af ynglende rider på stedet, nu må skaffe sig overblik ved hjaelp af dronefotog­rafering. Det lader sig ikke laengere gøre at få et kig op til de hvide måger, når man faerdes på den smalle stribe strand. Hvis alle reder og ynglepar skal registrere­s, må man således tage en drone til hjaelp.

I 2017 og 2021 blev der talt henholdsvi­s 355 og 438 ridereder ved hjaelp af fotos taget fra drone.

»Øgede maengder af nedbør og en større hyppighed af høje vandstande vil formentlig forårsage flere skred på klinten de kommende årtier. Dermed risikerer riderne at miste egnede redepladse­r på Bulbjerg,« siger Thomas Bregnballe, seniorfors­ker, Institut for Ecoscience, Aarhus Universite­t

Historien om riden, den tretåede måge, som den også kaldes, er historien om en oceanisk fuglefjeld­sfugl fra Nordatlant­en, som fandt ud af, at man også kan bosaette sig i et lavland, bare der er havudsigt.

I 1941 etablerede en koloni sig på Hirsholmen­e øst for Frederiksh­avn, hvor mågerne byggede reder på øens hustage. I 1974 flyttede rider ind på toppen af Skarreklit ud for Bulbjerg, men da denne ikoniske kalkklippe fire år senere knaekkede, rykkede kolonien ind på fastlandet og Bulbjergs stejle klint, hvor antallet af ynglepar toppede i 1996 med 535 par.

 ?? ??
 ?? ?? På fuglefjeld­e i Nordatlant­en yngler hundredtus­inder af ridepar. I Danmark holder riden skansen på Bulbjerg med omkring 400 ynglepar. Foto: Jan Skriver
På fuglefjeld­e i Nordatlant­en yngler hundredtus­inder af ridepar. I Danmark holder riden skansen på Bulbjerg med omkring 400 ynglepar. Foto: Jan Skriver

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark