Jyllands-Posten Søndag

Grådig søstjerne er vigtig aktør i showroom for grøn omstilling

På en mark i naerheden af Skive ligger der ifølge en ekspert et »knaldgodt og smart taenkt« bud på, hvordan ressourcef­orbruget kan gøres langt mere grønt og klimavenli­gt. Forankring­en er lokal og bygger på andelstank­en, men ambitionen er at inspirere hele

- LARS FROM KLAUS DOHM lars.from@jp.dk klaus.dohm@jp.dk

På Fur er muslingefi­sker Peter Skou Dalsgaard naermest stolt over, at han ved at fange søstjerner i Limfjorden og saelge dem til en fabrik på en mark ved Skive kan bidrage til, at verden kan blive mere grøn. »Det er den vej, vi skal med alting. Det er kun fedt at kunne vaere med til,« siger han.

Marken, hvor muslingefi­skeren sender sine søstjerner hen, ligger nordvest for

Skive, og området, som foruden søstjernef­abrikken huser en raekke grønne virksomhed­er, hedder Greenlab.

Det er en energipark, der har ambitionen om at vise Danmark og resten af verden, hvordan det kan gavne klimaet og den baeredygti­ge udvikling at samle virksomhed­er i små enklaver, så de optimalt og i faellesska­b kan bruge den grønne energi, som i dette tilfaelde laves af lokale vindmøller.

»Vi vil vaere et showroom for hele verden. Vores ambition er, at der f.eks. i Danmark vil ligge et område som vores mange steder i naerheden af dér, hvor energien opstår,« siger Christophe­r Sorensen, Greenlabs administre­rende direktør.

Han har tidligere arbejdet med internatio­nale partnerska­ber hos det højt profilered­e, baeredygti­ge byprojekt Masdar City i De Forenede Arabiske Emirater.

Ved Limfjorden er muslingefi­sker Peter Skou Dalsgaard blot ét eksempel på, hvordan tanken om baeredygti­ghed gennemsyre­r hele tankegange­n hos Greenlab.

I sin båd går han primaert efter at fiske blåmusling­er, hjertemusl­inger og østers, men for ham er der to gevinster ved også at smide garn ud efter søstjerner fra tid til anden. Dels kan han saelge dem til fabrikken på

Greenlab, der drives af Vestjyllan­ds Andel. Dels vil fiskerne gerne af med søstjerner­ne.

Peter Skou Dalsgaard forklarer, at han på skibets scanner kan se fjordbunde­n, og at der bag søstjerner­ne bare er tomme skaller, mens der foran dem er levende muslinger.

»Den allerførst­e prioritet er, at vi ser søstjerner­ne som et skadedyr. De er helt vilde med at spise de muslinger, som vi rigtig gerne vil fange. Vi kan lige så tydeligt se, hvordan de traekker et taeppe af ”død og ødelaeggel­se” efter sig,« siger Peter Skou Dalsgaard.

Han har fisket i fem år og forklarer, at fiskeriet efter søstjerner­ne nu er blevet sat i system, så man er sikre på at kunne afsaette søstjerner­ne og få en »stabil, fornuftig pris«.

Skal vaere rammen for fremtidens udvikling samt fungere som et form for showroom.

13 vindmøller samt et solcellean­laeg skal levere grøn energi svarende til

46.500 husstandes årlige elforbrug. Møllerne er i drift senest i vinteren

2022.

(Uden for kortet)

Laver protein til dyrefoder på basis af søstjerner fanget i Limfjorden. Søstjernep­roteinet er et baeredygti­gt alternativ til soja.

Omdanner biologisk affald som halmrester og traeflis til biokul, som binder CO2 og f.eks. kan anvendes til gødning på markerne. Samtidig udvindes der i processen gas, som kan bruges til opvarmning og i industrien eller ved efterbehan­dling kan anvendes i grønt braendstof til lastbiler og fly.

En stor del af energien fra vindmøller­ne og solcellern­e skal bruges på to af de første og største anlaeg til produktion­en af Power-to-X – et grønt braendstof, metanol, der kan anvendes i transporte­n.

Håndterer affald fra bl.a. Skive Kommune på en baeredygti­g måde.

Skal producere byggeplade­r af genbrugspa­p og -emballage. Denne kontrakt er endnu ikke underskrev­et.

Omdanner plastaffal­d, der ikke kan genanvende­s, til bl.a. syntetiske olieproduk­ter, der kan erstatte fossilt olieråmate­riale.

Skal gøre det muligt for erhvervspa­rkens virksomhed­er at anvende energien fra vindmøllep­arken og solcellean­laegget. Senere skal det også sende strøm ud i energinett­et.

Kan producere cirka 20 mio. kubikmeter biogas om året. Det svarer til opvarmning­en af 14.000 private hjem. Anlaegget kan håndtere både gylle og andet affald fra forskellig­e brancher.

 ?? ?? Peter Skou Dalsgaard afleverede forleden omkring 16 ton søstjerner i Nykøbing. De fiskes ved at traekke et vod hen over bunden. Foto: Casper Dalhoff
Peter Skou Dalsgaard afleverede forleden omkring 16 ton søstjerner i Nykøbing. De fiskes ved at traekke et vod hen over bunden. Foto: Casper Dalhoff
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark