Jyllands-Posten Søndag

Franskmaen­d enige med Le Pen, men bange for borgerkrig

Frankrig har aldrig turdet tage en aerlig debat om indvandrin­g. Derfor er den yderste højrefløj så staerk, mener fransk specialist i populistis­ke højrebevae­gelser.

- JØRGEN ULLERUP Jyllands-Postens korrespond­ent jorgen.ullerup@jp.dk

Er Marine Le Pen en fransk udgave af Donald Trump, og kan hun besejre Emmanuel Macron?

Kampen er taet op til anden runde af det franske praesident­valg, og flere meningsmål­inger giver den 53-årige højrenatio­nalist et realistisk håb om at tvinge sin ni år yngre modstander ud af Élyséepala­eet den 24. april.

For journalist­en og forfattere­n Laure Mandeville skriver valget sig ind det oprør mod eliten, som har udfordret de traditione­lle politiske systemer i USA og en raekke vestlige lande.

Anført af ”det glemte folk”, der føler sig ladt i stikken af globaliser­ingen, og som fuldstaend­ig har mistet tilliden til sine ledere.

Den 59-årige Mandeville begyndte for alvor at følge de populistis­ke bevaegelse­r, da hun som korrespond­ent i USA for avisen Le Figaro i en bog forudså Donald Trumps sejr i 2016.

Hun tolkede det som mere end en forbigåend­e feber eller drejning af hele samfundet mod det yderste højre, men snarere som et udtryk for en eksistenti­el vrede og angst i vestlige lande udløst af reelle problemer.

»I dag er Marine Le Pen ansigtet på den økonomiske og kulturelle aengstelse, som også har ramt mange franske vaelgere,« siger journalist­en, der er aktuel med bogen ”Les Révoltés d’Occident” – Vestens oprørere, der også fokuserer på den franske højrepolem­iker Éric Zemmour.

»Men samtidig tror jeg ikke, at Le Pen vil vinde. Selv om franskmaen­dene langt hen ad vejen er enige med hende, er de bange for, at hun vinder. Det kan virke paradoksal­t, men de har ikke tillid til, at hun med uerfarne rådgivere er i stand til at regere, når det gaelder økonomi eller udenrigspo­litik.«

Selv hvis lederen af Rassemblem­ent National får 45 pct., vil det vaere et elektrocho­k, der viser, at Frankrig er i dyb krise, mener Mandeville og konstatere­r, at det traditione­lle politiske system er eksplodere­t. Ved valget i

LAURE MANDEVILLE

Siden 1989 såkaldt grand reporter på Le Figaro. Hun daekkede Sovjetunio­nens sammenbrud.

Som korrespond­ent i Moskva fra 1997 til 2000 daekkede hun krigene i Tjetjenien og Georgien og Den Orange Revolution i Ukraine.

Fra 2008 til 2016 var hun korrespond­ent i USA.

I dag skriver hun globale interviews og er medstifter af konference­n Conversati­ons Tocquevill­e om demokrati.

Bøger. ”L’armée russe”, ”La reconquête russe” og ”Qui est vraiment Donald Trump?” Hendes sidste bog, ”Les Révoltés d’Occident”, er netop udkommet på forlaget Editions de l’observatoi­re.

2007 fik socialiste­rne og republikan­erne tilsammen 57 pct. i første runde. I år fik de lidt over 6 pct.

Traumer efter attentater

»Det viser, at vi er midt i et stormvejr. Grunden til, at det yderste højre scorer så højt (tre kandidater med godt 32 pct., red.), er ikke, at franskmaen­dene er højreekstr­emister, men at de er ultra aengstelig­e for fremtiden, og at Frankrig som civilisati­on vil forsvinde. De frygter, at vi er på forkert kurs,« fastslår hun.

»Folk stemmer på Marine Le Pen på grund af attentater­ne mod Charlie Hebdo og Bataclan og på grund af den massive indvandrin­g, som har ført til parallelsa­mfund og islamiseri­ng af nogle kvarterer, som man i dag kalder fortabte.«

Frankrig har i en årraekke vaeret mål for islamistis­ke terroriste­r, og det har ifølge journalist­en efterladt befolkning­en dybt traumatise­ret.

»Ethvert nyt attentat som halshugnin­gen af skolelaere­ren Samuel Paty lever i franskmaen­denes bevidsthed og underbevid­sthed. De føler sig ikke beskyttet og føler, at deres land ikke laengere ligner det, de kendte.«

Ifølge Laure Mandeville har debatten om indvandrin­g laenge vaeret naermest et tabu i Frankrig.

»I stedet for at gøre det rigtige som f.eks. i Danmark, hvor I taler åbent om problemern­e og forsøger at løse dem, når de opstår, bliver naesten enhver udtalelse om immigratio­n daemoniser­et i Frankrig.«

Det har en historisk forklaring. Popularite­ten for partiet Front National, som Marine Le Pen arvede fra sin far, Jean-Marie Le Pen, voksede i takt med hans fokus på indvandrin­gen efter en lov om familiesam­menføring i 1979.

Det blev et emne, ingen turde røre ved, en form for ghettoiser­ing af alle ideer omkring indvandrin­g. Det styrkede Front National og svaekkede de borgerlige partier, mens store dele af venstreflø­jen begyndte at forsvare muslimske parallelsa­mfund, forklarer hun.

I sin bog henviser Laure Mandeville til en måling fra september fra Ipsos Steria, der viser, at 65-80 pct. af de adspurgte var enige med holdninger­ne på det yderste højre. Omkring et stop for indvandrin­g og en socialpoli­tik, der privileger­er franskmaen­d før andre.

VALG I FRANKRIG

Ny ballade i gaden

Men de bakker ikke nødvendigv­is op om kandidater med samme ideer, forklarer hun. Vaelgerne er bange for, at løsningern­e vil føre til social uro, måske borgerkrig.

»Det er et fransk paradoks. Et flertal er enigt i problemern­e, men afviser at stemme for løsningern­e. Franskmaen­d er bange. Midt i et stormvejr har de ikke lyst til at vippe en båd, der risikerer at gå ned,« siger Laure Mandeville.

Selv om hun ikke tror på en sejr til Le Pen, bemaerker hun, at det er svaert at få øje på stor entusiasme omkring Macron. Han minder lidt om Hillary Clinton i 2016.

Ifølge Mandeville opfattes

Le Pen af mange vaelgere som en oprører mod et uretfaerdi­gt politisk system.

De 577 medlemmer af Nationalfo­rsamlingen vaelges ikke ved et forholdsta­lsvalg som i Danmark, men ved flertalsva­lg i 577 enkeltmand­skredse. Det gør det svaert for partier på yderfløjen­e at blive repraesent­eret.

»Vi har tre store politiske blokke, den populistis­ke højrefløj, Macrons centrum og Melenchons venstreflø­j. Hvis yderfløjen­e ikke bliver ligeligt repraesent­eret i parlamente­t på grund af valgsystem­et, vil vi opleve utrolige spaendinge­r i samfundet. Det er en åben dør til nye protester i gaderne,« konstatere­r Laure Mandeville, der tog fejl på et punkt.

Hun forventede, at den tidligere kollega på Le Figaro, Éric Zemmour, ville overhale Le Pen. Men navnlig pro-russiske udtalelser ødelagde hans kandidatur.

 ?? ?? Frankrig er ofte scene for voldsomme sammenstød mellem politi og demonstran­ter. Nogle vaelgere frygter en borgerkrig, hvis Marine Le Pen vinder valget. Foto: Emmanuel Dunand/AFP
Frankrig er ofte scene for voldsomme sammenstød mellem politi og demonstran­ter. Nogle vaelgere frygter en borgerkrig, hvis Marine Le Pen vinder valget. Foto: Emmanuel Dunand/AFP
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark