Jyllands-Posten Søndag

To indiske halvsøstre får folk til at juble over populaer Netflix-serie

Netflix-succesen ”Bridgerton” portraette­rer en farveblind overklasse i 1800-tallets London. Historisk korrekt? Naeppe, men verden over roses serien for at bringe diversitet ind i folks stuer.

- HEDVIG HØGH-OLESEN hedvig.hoegh@jp.dk RAVINDER KAUR, LEKTOR I MODERNE INDIEN- OG SYDASIENST­UDIER, KØBENHAVNS UNIVERSITE­T

I den nyeste saeson af Netflixhit­tet ”Bridgerton” er øjnene rettet mod den britiske skuespille­r Simone Ashley, der i rollen som den unge kvinde Kate Sharma ankommer til London for agere Kirsten Giftekniv for lillesøste­ren Edwina, der debuterer i overklasse­ns selskabsli­v.

De to søstre bliver med deres smukke ydre hurtigt et populaert samtaleemn­e i 1800-tallets London og har lige så vel vakt positiv opmaerksom­hed blandt nutidens indiske kvinder, der er begejstred­e for at se en mørk kvinde med sydasiatis­k afstamning som den ene af seriens to hovedrolle­r. Det skriver blandt andre det amerikansk­e medie NPR.

Sammen med de rosende ord påpeger flere stemmer på de sociale medier nemlig, at den indiske filmindust­ri har en tendens til kun at vise indere med en lysere hudtone, på trods af at en stor del af befolkning­en har en mørkere hud magen til Kates.

Mangel på repraesent­ation

Ifølge lektor i moderne indien- og sydasienst­udier på Københavns Universite­t Ravinder Kaur skyldes det bl.a., at den verdensken­dte Bollywood-industri, som udgør den hindisprog­ede del af den indiske filmindust­ri, i mange år har favorisere­t et aeldgammel­t skønhedsid­eal, hvor det at have lys hud forbindes med en højere socialklas­se og kaste. Mens en solbraendt kulør vidnede om et hårdt udendørs arbejdsliv i landbruget, blev den blege hud et symbol på velstand og et behageligt liv i skyggen.

»Der er tale om et skønhedsid­eal, som har rod i det nordlige Indien. I Sydindien kan de sagtens have andre praeferenc­er, men da Bollywood er et nordindisk faenomen, er det den del af Indien, som vises frem til verden, selv om inderne har mange forskellig­e hudfarver,« fortaeller Ravinder Kaur.

Dog er det fortsat den lysere hud, som praeger indisk populaerku­ltur, hvad end der er tale om film- eller modeindust­rien, og i lande som Indien, Pakistan og Thailand findes der en kaempe industri inde for diverse hudblegend­e produkter, hvis formål er at lysne pigmentet i huden, tilføjer lektoren.

Også i Hollywood kritiseres filmindust­rien for at vaelge mørke skuespille­re, der befinder sig i den lysere ende af hudfarvesk­alaen.

I 2016 skabte det blandt andet heftig debat, da den afrolatins­ke skuespille­r Zoe Saldana blev castet til at spille den afroamerik­anske sanger og borgerrett­ighedsfork­aemper Nina Simone. I forsøget på at efterligne Nina Simones udseende, blev den lyse skuespille­r iført en naeseprote­se samt makeup, der fik hendes hud til at se mørkere ud. Eller da skuespille­ren Halle Berry blev castet til rollen som ”Storm” i superhelte­filmen ”X-Men”. En karakter med kenyanske rødder, som er mørkere i huden end den amerikansk­e skuespille­r, som har en hvid mor.

Diskussion­en om manglende diversitet i Hollywood er flere gange blevet bragt op af Zendaya, en af tidens mest populaere skuespille­re, som blandt andet har vaeret ude at sige, at hun er den »acceptable udgave af en sort kvinde i Hollywood« på grund af sin hudfarve, som befinder sig i den lyse ende af skalaen for en mørk kvinde.

»Jeg føler et ansvar for at vaere en stemme for de smukke nuancer, som mit folk kommer i. Desvaerre er jeg mere privileger­et i forhold til mine mørkere søstre og brødre.«

»Kan jeg aerligt sige, at jeg har vaeret udsat for den samme racisme og de samme kampe som en kvinde med mørkere hudfarve? Nej, det kan jeg ikke. Jeg har ikke gået i hendes sko, og det er uretfaerdi­gt af mig at sige det. Men jeg står fuldstaend­ig bag den kvinde,« sagde skuespille­ren blandt andet under et interview i 2018.

Overklasse­n er farveblind

Mens ”Bridgerton” hyldes for sin diversitet på de sociale medier, kritiserer andre serien for ikke at vaere historisk korrekt, fordi den portraette­rer en sydasiatis­k kvinde i 1800-tallets engelske aristokrat­i.

Ingen fordomme

I ”Bridgerton”-universet er søstrenes mor, Mary, barn af en britisk jarl og en indisk kvinde. Da hun efter mange år i Indien vender tilbage til England med sine to døtre, møder de ingen fordomme fra hverken hoffet eller det resterende samfund. Tvaertimod bliver den yngste datter

Edwina udnaevnt til årets ”diamant” af dronning Charlotte, der selv har aner i Sydamerika. En titel, som gør lillesøste­ren til saesonens mest eftertragt­ede parti blandt elitens bejlere.

Frem for at portraette­re et aristokrat­i, som primaert bestod af lyse europaeere, afspejler serien et multikultu­relt samfund magen til det London, vi ser i dag, og viser alle nationalit­eter iklaedt balkjoler og pudderpary­kker. En kreativ fortolknin­g af virkelighe­den, jovist, men faktisk var det ikke usaedvanli­gt at finde kvinder fra Indien og Sydasien i toppen af det engelske samfund i samme periode, som serien finder sted, forklarer Ravinder Kaur.

»Det er ikke helt fiktion på den måde, at der var kvinder fra eliten i Sydasien og Indien, der indgik aegteskab med britiske embedsmaen­d som et resultat af kolonial interaktio­n. De børn, som kom ud af aegteskabe­t, endte ofte med at blive sendt tilbage til England for at få en ordentlig uddannelse,« siger lektoren, der samtidigt understreg­er, at serien i langt de fleste tilfaelde ikke når historien til sokkeholde­rne.

Det er ikke helt fiktion på den måde, at der var kvinder fra eliten i Sydasien og Indien, der indgik aegteskab med britiske embedsmaen­d som et resultat af kolonial interaktio­n.

 ?? ?? Skuespille­ren Simone Ashley (t.v.) spiller den uafhaengig­e storesøste­r Kate Sharma, hvis mission er at finde det rette match til halvsøster­en Edwina, som spilles af Charithra Chandran.
Foto: Liam Daniel/Netflix
Skuespille­ren Simone Ashley (t.v.) spiller den uafhaengig­e storesøste­r Kate Sharma, hvis mission er at finde det rette match til halvsøster­en Edwina, som spilles af Charithra Chandran. Foto: Liam Daniel/Netflix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark