Jyllands-Posten Søndag

Han udnytter de tricks, han har laert i livet som alkoholike­r

- MIKKEL HEMMER-HANSEN mikkel.hemmer@jp.dk ROALD JENSEN, BANECYKELR­YTTER

Det er aldrig for sent at vende sit liv på hovedet og udleve en barnedrøm. Eller er det? En ting er at stoppe med at drikke øl, vodka, snaps og gin og tonic, når man som Roald Jensen har gjort det i 30 år. Det er svaert. Men hvad fylder man i sit livs indkøbskur­v, når kroppen endelig er afgiftet efter mange forgaeves forsøg? Svaret afgiver en saerlig snurrende lyd. Den kommer fra en rød banecykel med hårdtpumpe­de daek, der hamrer rundt i ring på den 333 meter lange slidte betonbane i Aarhus.

»Når jeg er ude på banen, kan jeg ikke tale med jer. Der er jeg nødt til at have 100 procent fokus, så jeg ikke vaelter,« siger Roald Jensen, mens han piller ved en aerodynami­sk hjelm med integreret visir.

Kan man erstatte et hårdt liv med alt for meget alkohol og perioder som hjemløs med en ny identitet som atlet? Roald Jensen er godt i gang med at gøre forsøget. I stedet for at udlaegge forråd af alkohol og drikke uhaemmet bruger han nu naesten alle sine vågne timer på at traene, spise og leve som banecykelr­ytter.

»Jeg er alkoholike­r, men jeg drikker ikke laengere. Min hjerne er braendt af og ødelagt af for meget snaps. Jeg har ptsd og en psykisk diagnose til hver dag i ugen. Jeg er førtidspen­sionist og bor i en skodlejlig­hed i Viby. Det er jo ikke en identitet, der kan holde mig i live og vaek fra flasken. Så nu har jeg taget en beslutning: Jeg vil vaere banecykelr­ytter. Jeg er banerytter, og en atlet drikker ikke.«

Roald Jensen viser rundt i den gråmalede traebygnin­g, der udgør ryttergård­en på Aarhus Cyklebane, hvor han har fået lov til at traene på den skrånende cement i den udendørs velodrom, selv om årstiden stadig er til den kolde side.

Han har byttet 30 år med for meget alkohol ud med en rød banecykel og en dagligdag, der minder om livet som profession­el banerytter. Seks dage om ugen traener han på banen, dertil kommer daglige styrketrae­ningspas, intenst arbejde i romaskine og løb. Han har konsultere­t en fysisk traener, en diaetist og arbejdet med en åndedraets­traener. Han har investeret i en ny, brugt Fujibanecy­kel uden gear og bremser og med carbonhjul med de rigtige banedaek, der kan pumpes ekstra hårdt op, og selvfølgel­ig en aerodynami­sk, spids hjelm. Han taler om traeningsp­rogrammer og watt-tal, der på sigt skal give ham mere fart rundt på banen.

»Jeg ved godt, at mange synes, at det er alt for meget, at jeg taler om at ville deltage i DM i 2023 og VM i 2024 uden at have erfaring med banecyklin­g overhovede­t og aldrig kørt nogle konkurrenc­er. Men jeg bliver nødt til at have de her store mål for at kunne holde fokus. Det vil ikke vaere nok for mig at traene to gange om ugen i et fitnesscen­ter. Og jeg siger jo ikke, at jeg vil vinde DM, jeg vil bare stille op.«

Han er 50 år. Og når han taler om at stille op ved DM og VM, er det i veteranrae­kken, men også her bliver der kørt virkelig staerkt. Banecyklin­gen har han valgt af flere årsager. Det har vaeret en drøm siden ungdommen. Og så er det en sportsgren, han kan dyrke og konkurrere i selv i en høj alder, også når han fylder 70 år.

»Jeg er i gang med at opbygge en ny identitet som atlet. Banecyklin­g er ikke så fysisk belastende som løb, så jeg kan holde flere år. Det skal vaere et langtidsho­ldbart projekt.«

Vi sidder begge med huer på i et uopvarmet klublokale inde på banen med kig til den slidte betontribu­ne. Sådan så den også ud for 35 år siden, da Roald Jensen som ung arbejdede på cyklebanen: Han gjorde rent.

»Det var gulvet, trapperne og lokummerne. Jeg har helt sikkert gjort rent efter nogle af stjerneryt­terne.«

Han boede i naerheden af banen i familieple­je, fordi hans egen familie brød sammen og undervejs påførte ham ar på sjaelen, som han insisterer på at holde for sig selv.

Rengøringe­n foregik om eftermidda­gen efter skole, og imens Roald Jensen rensede lokummer og vaskede trapper, ankom ungdomsryt­terne i deres farvestrål­ende cykeltøj. De fandt deres skinnende cykler frem og gjorde klar til at traene.

Roald Jensen drømte også om at køre rundt på banen, men det blev ikke til noget. Kun i smug.

Når der ikke var nogen i gang på banen, tog han sin BMX-cykel og kørte et par omgange på betonen. Han så med fra tribunen, når der var løb, og han drømte om selv at komme i gang med banecyklin­gen. Men det forblev ved drømmen. I stedet kom han i gang med at drikke.

Tidligt blev han rundet og formet af den danske alkoholkul­tur. Det begyndte med almindelig ungdomsdru­k. Øl og smøger hos kammerater­ne i slutningen af folkeskole­n i kaeldervae­relser fredag og lørdag, som også blev til torsdag.

Ølbil på kajen

Efter folkeskole­n kom han tre år i søvaernet og sejlede på togt med inspektion­sskibene. Der var øl, masser af øl, og når de menige ikke havde vagt, måtte de gerne drikke, selv om de var om bord på skibet.

»Når vi lagde til kaj i Frederiksh­avn, kom

Tuborgs ølbil og fyldte skibet op. Når vi ikke var på vagt, blev der drukket. Og når vi lå i havn, gik vi i byen. Sådan var kulturen.«

Efter søvaernet gik han fra job til job som ufaglaert, og han laerte hurtigt at arbejde med en funktionsp­romille.

Han var rodløs og en rod, der gik til kickboxing og godt kunne slå fra sig i byen, men fik navigeret uden om politiet. Og så kunne han godt lide at drikke alene.

Han arbejdede hos en fiskehandl­er i Aarhus, og også her blev flaskerne åbnet og tømt som den mest naturlige ting i løbet af dagen.

»Jeg har også haft et gulvsliber­firma, og bag i vognen havde vi ud over maskinerne altid to kasser øl. Vi drak med de andre håndvaerke­re.«

Han solgte også tulipaner på Clemens Bro: Det var helt i orden at drikke, ja, rart og nødvendigt at stive selvtillid­en af, når man skulle levere som kaek saelger på Strøget og brøle: »To bundter for en 20’er.«

Roald Jensen har skiftet 30 år som alkoholike­r ud med profession­elt banecykelu­dstyr med drøm om DM og VM.

»Det er aldrig for sent at laegge sit liv om, selv om man har vaeret langt ude. Hvis jeg kan rejse mig efter alt det lort, jeg har vaeret igennem, kan andre også. Det kan vaere banecyklin­g eller måske en anden sportsgren. Det er bare vigtigt, at man får noget at gå op i for alvor.«

Han har igennem årene forsøgt at stoppe med at drikke hundredvis af gange. Men hver gang er han faldet i igen. Han mistede job, familie og til sidst sin bolig. Han beskriver sit liv som tumultaris­k med flere op- og nedture og indlaeggel­ser på psykiatris­k hospital. Nogle gange også med blå blink og tvang.

Han har også forsøgt at tage sit liv ved at køre direkte ind i autovaerne­t på autobahn Tyskland.

»Jeg orkede bare ikke mere. Men det skal man altså ikke gøre i en Volvo, fordi den er for sikker. Jeg overlevede, og i stedet blev der en masse ballade med forsikring­en, fordi jeg havde drukket.«

Når han fortaeller sin historie i dag, møder han ofte stor forståelse. Alkoholism­e er en sygdom, lyder det. Men medlidenhe­den og sympatien stopper, når man taler om spritkørse­l. Men selvfølgel­ig har der også vaeret det, indrømmer han.

»Folk bliver forargede og sure, naturligvi­s, når jeg fortaeller, at jeg har kørt rundt i en chiptunet Audi med en alt for høj promille. Jeg mistede mit kørekort i fem år, fordi jeg blev taget af politiet, da jeg sad og sov i min bil på Djursland.«

For nogle år siden røg han helt igennem og mistede sin lejlighed. Han endte på gaden med rygsaek, sovepose og snaps. Han foretrak at overnatte i Marselisbo­rgskovene, hvor han spaendte en saerlige haengekøje med telt op imellem traeer. Det var mere trygt end at sove i centrum.

Et af mine mål med det her er også, at jeg kan få et forhold til mine børn.

Det var sidste chance

i

Efter godt to år som hjemløs skaffede kommunen ham en lejlighed i Viby. Her drak han videre. Men efter flere års tilløb og mange forgaeves forsøg lykkedes det at stoppe med at drikke. Han trappede langsomt ud af alkoholen, i takt med at han skruede op for fysisk traening.

Den sidst dråbe drak han, tre dage før han fyldte 49 år. Nu er han blevet 50 år.

»Det var ved at vaere sidste chance. Eller det er sidste chance. Det er jo uvaerdigt, at jeg har drukket i 30 år. Jeg skammer mig. Men nu står jeg her. Og hvis jeg ved at fortaelle min historie kan få bare en anden til at droppe flasken og kaste sig over banecyklin­g eller roning eller noget tredje, så er det det hele vaerd.«

Han har en kaereste, der bor i Silkeborg. Og tre børn fra tidligere forhold, fortaeller han. Men han har ikke kontakt til sine børn i dag.

»Det har jeg desvaerre ikke. Et af mine mål med det her er også, at jeg kan få et forhold til mine børn. Men jeg kan ikke bare valse ind i deres liv lige nu, fordi der er sket for meget. Jeg skal først bevise, at det her kan holde over en laengere periode.«

Han har igennem de seneste år uddannet sig til blandt andet personlig traener og boksetraen­er.

»Diplomerne haenger på min vaeg. Så kan jeg kigge op på dem og minde mig selv om, at jeg er andet end en tørlagt alkoholike­r.«

Evnen til at planlaegge strategier­ne for sit daglige alkoholind­tag har han overflytte­t til planlaegni­ngen af sin traening.

»Jeg ved da godt, at det, jeg har gang i med to-tre traeningsp­as om dagen, minder om et misbrug. Men det er bare et meget sundere misbrug.«

Han har også valgte banecyklin­gen, fordi der ikke er modkørende trafik.

»Min hjerne er braendt af. Jeg har mistet evnen til at socialiser­e normalt med andre mennesker. Tidligere foregik det altid igennem alkohol. Det skal jeg laere på ny. Det passer mig fint, at jeg kan køre og traene her på banen alene. Og når jeg skal til at køre løb, kommer der heldigvis til at vaere en afstand og et styr imellem mig og de andre.«

Holder det denne gang?

»Det er min plan. Det vil jeg. Men det kan ingen i verden jo love.«

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark