Jyllands-Posten Søndag

Håbets pligt i en gudsforlad­t tid

-

Hvis der i disse tider er mange mennesker i Ukraine, der vender en knyttet naeve mod himlen og som Jesus på korset råber et fortvivlet ”min gud, min gud, hvorfor har du forladt mig”, så er intet mere forståelig­t. Det er vanskeligt lige nu at forestille sig et sted i verden, der er mere gudsforlad­t, draenet for håb og tro på, at død og destruktio­n kan bekaempes.

I Ukraine udspiller der sig menneskeli­ge lidelser, som vi i Europa bildte os ind, at vi for laengst havde lagt bag os. Efter Anden Verdenskri­gs moralske og menneskeli­ge sammenbrud og Balkans blodige forbrydels­er i 1990’erne havde vi ikke troet, vi på europaeisk jord atter skulle se ødelaeggel­ser, fornedrels­er, tragedier og menneskeli­g lidelse i det omfang. Men civilisati­onen er en tynd fernis, som der skal meget mindre til at gennembryd­e, end vi tror, isaer når man har at gøre med despoter som Vladimir Putin og hans inderkreds, der ser stort på alle aftaler, al moral, al menneskeli­ghed. Alt sammen bortforkla­ret med statsinstr­umenterede løgne, når endnu et bevis for ondskabens brutalitet dukker op.

Vi ser et bestialsk overgreb på et demokratis­k og uafhaengig­t naboland baseret på ingenting andet end forvansked­e, vanvittige og løgnagtige historiske spin om sammensvae­rgelser og trusler mod Rusland. Et verdensbil­lede hos en statsleder baseret på en undergangs­psykologi, der finder naering i løgne, fortaellin­ger og myter om alle de historiske uretfaerdi­gheder, som ramte Rusland, da Sovjetunio­nen som en livstraet hval gik under i 1992 og efter mere end 70 års dysfunktio­nalitet og forstemt menneskesy­n efterlod et sammenbrud­t samfund. Og en krigserkla­ering baseret på en bekaempels­e af nynazisme og homoseksua­litet i Ukraine – det kan dårligt komme laengere ud.

Det er ondskab af en anden verden, og selv om påskens og kristendom­mens budskab er, at vi alle besidder ondskaben, og alle er skyldige, så har skyldbevid­stheden heldigvis ikke fået de vestlige stater til at ryge i den faelde at indrømme skyld i krigen i Ukraine. Den ligger på Putins bord, selv om der findes stemmer i den vestlige og danske opinion, som forsøger at relativere det. Interessan­t nok lader der til at vaere et sammenfald mellem dem, der mener, at vi med vores fremfaerd har fremtvunge­t Putins og Ruslands reaktion, og dem, der sjaeldent kunne drømme om at udpege vestlig skyld i forhold til f.eks. kolonihist­orien eller imperialis­men. Men det er en anden diskussion.

Krigen i Ukraine er et ondsindet eksempel på, at Gud har forladt verden, og at vi er overladt til os selv og hinanden. Det inkluderer også Vladimir Putin og hans destruktiv­e mørke. Påskens fortaellin­g om Jesu død foregår også i en ramme af vold, magtmisbru­g, fortvivlel­se og gudsforlad­thed. Det handler om døden som det eksistenti­elle grundvilkå­r, men det er også fortaellin­gen om et håb og lys, der overvinder død og mørke.

Det kan vaere svaert at overbevise sig selv og hinanden om i disse tider. Men om man tror på påskens budskab om opstandels­e eller ej, så er det en pligt, at man insisterer på, at der er en vej ud af selv det mørkeste mørke, både som individ og faellesska­b. Heldigvis er der meget i den vestlige samling om at byde Putin modstand og Ukraine og dens stakkels befolkning hjaelp, der dokumenter­er denne pligtfølel­se. Dermed bekraeftes også troen på et fremtidsve­ndt håb, der tror på, at det gode overvinder det onde og insisterer på frihed, frimodighe­d og frisaettel­se og er sin historie og kultur tro.

Glaedelig påske.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark