Jyllands-Posten Søndag

Påskens budskab fra Ukraine: Tilgiv dem ikke, thi de ved, hvad de gør

-

Påsken er det kristne livs inderligst­e øjeblik, og påsken er over os – om end senere i det ortodokse Ukraine end i det katolske og protestant­iske Vesteuropa – med et af Biblens mest indtraenge­nde budskaber: »Herre, tilgiv dem, thi de ved ikke, hvad de gør.«

Vladimir Putin, den russiske krigsherre og hans kumpaner, ved ganske nøje, hvad de gør. De korsfaeste­r Ukraine, de har gang i deres fjerde eller femte krig mod Europas civilisati­on og Europas kultur, siden de tog magten i 2000. Det putinske Rusland har igen og igen kraenket internatio­nalt bindende aftaler, herunder FN-charteret af 1945, Slutakten af 1975 om Sikkerhed og Samarbejde i Europa og Budapest-traktaten af 1994, hvori Moskva forpligter sig til at respektere Ukraines graenser og territoria­le integritet mod, at Ukraine afgiver sine atomvåben. Putins seneste aggression anslås indtil videre at have kostet 25.000 mennesker livet, og myrderiern­e fortsaette­r.

Brutalitet, løgn og bedrag er ikke nyt i Rusland, hverken det zaristiske, det kommunisti­ske eller den putinske afart. Patriark Kiril har helt officielt velsignet Putins storrussis­ke-ortodokse korstog i det ortodokse Østukraine. At muslimske terroriste­r – tjetjenere og syriske lejesoldat­er – myrder kristne ukrainere, fortier den KGB-uddannede Kiril behaendigt.

I Kyivs Volodymyr Katedral mindes jeg Jesu Kristi ord som fortalt af apostlen Lukas: »Herre, tilgiv dem, thi de ved ikke, hvad de gør.« Gudsønnen, sømmet op på sit kors, tilgav ikke. Det lod han sin fader i himlen om. »Det er ingen synd at draebe en fjende,« fastslår metropolit Epifanius, den ukrainske nationalki­rkes overhoved. »Vi ønsker ikke vore naboers død, men de er traengt ind i vort hus. Vi må beskytte vore familier, vore hjem og vort faedreland … Den, der kommer til os med svaerdet i hånd, må forvente at dø ved dette svaerd.«

Ortodoksie­n har interesser­et mig og grebet mig i årtier. Jeg kender den fra Konstantin­opel over Balkan og Østeuropa til det fjerne Sibirien. Katolikker­ne og protestant­erne har muligvis de bedre teologer, de ortodokse er de bedre troende. Der er mere inderlighe­d, praesterne­s sang, menigheden­s andaegtigh­ed, røgelseska­rrene og den gyldne ikonostas. Der er den levede og levende tradition, småkirkern­e ude på landet fjernt fra de højere klerikale lag, der alt for ofte – russerne isaer – blamerer sig i statsmagte­ns forbryderi­ske aerinde og gør det endnu engang denne påske.

For nylig mødte jeg en gammel ven i Aarhus, tidligere biskop Kjeld Holm. Mennesket kan ikke tilgive, mente han.

Tilgivelse­n kan kun tilstås af

Gud og kun, når den gjorte skade er udbedret. Da de døde i Ukraine forbliver døde, kan skaden ikke udbedres. Altså er ingen tilgivelse mulig. Jeg har siden tilbagelag­t omkring 2.000 km på de ukrainske landeveje. Jeg har mødt jaevne mennesker, bønder og arbejdere, akademiker­e og soldater, praester og flygtninge, ortodokse, katolikker og protestant­er. De fleste var staerke i troen, kun få forestille­de sig en forsoning mellem ukrainere og russere. Tilgivelse kom ikke på tale. Det ville vaere ukristelig­t.

I Ukraine gaelder det denne påske om at overleve. Tilgivelse må Gud tage sig af. Putin og hans håndlanger­e korsfaeste­r Ukraine. De ved, hvad de gør. Det kan ikke tilgives.

I Ukraine gaelder det denne påske om at overleve. Tilgivelse må Gud tage sig af. Putin og hans håndlanger­e korsfaeste­r Ukraine.

 ?? ?? Dagens tegning: ECCO-dalen
Dagens tegning: ECCO-dalen
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark