Jyllands-Posten Søndag

Hvor mange flere generation­er af minoritets­unge skal ekskludere­s fra det danske natteliv?

- PRINCE HENRY WILLIAM KORTE studerende, på vegne af 20 andre unge i samarbejde med Menneskere­ttighedsal­liancen HARTMUT ROSA, TYSK SOCIOLOG, I KRISTELIGT DAGBLAD SKRIV DIN MENING

»Vi lukker ikke flere af din slags ind i aften.« »Vi har ikke noget handicapto­ilet, så det er bedst, at du finder et andet sted«. »Vi kan ikke garantere for din sikkerhed og må derfor bede dig gå.«

Når vi bevaeger os ud i dele af det danske natteliv, er det mere normen end undtagelse­n, at vi bliver mødt med afvisninge­r som disse. Faelles for os er, at vi har et handicap, en anden hudfarve, etnisk oprindelse, seksualite­t eller kønsidenti­tet end flertallet i Danmark. De afvisninge­r, dørmaend og sikkerheds­vagter møder os med, bliver sjaeldent direkte begrundet med vores status som minoritete­r. Men når afvisninge­n falder, er vi sjaeldent i tvivl om, at netop det er grunden.

Den 19. april behandler Folketinge­t to beslutning­sforslag fremsat af SF og Radikale Venstre om forebyggel­se og bekaempels­e af diskrimina­tion i nattelivet. Partierne foreslår, at kompensati­onsniveaue­t ved diskrimina­tion i nattelivet haeves markant. Ved at aendre i restaurati­onsloven vil de styrke muligheden for at kunne fratage diskoteker og natklubber deres alkoholbev­illing, hvis de dømmes for diskrimina­tion flere gange.

Vi hilser forslagene velkomne. For som loven er indrettet i dag, er det i praksis umuligt at fratage et diskotek dets alkoholbev­illing, uanset hvor mange gange det bliver dømt for diskrimina­tion. Diskoteker og natklubber har derfor ikke noget incitament til at forebygge og bekaempe, at diskrimina­tionen finder sted. Isaer ikke, når de – som reglerne er indrettet i dag – primaert risikerer en bøde på sølle 5.000 kr.

Men lovaendrin­ger og sanktioner kan ikke stå alene. Ansvaret for at komme diskrimina­tionen til livs ligger i høj grad også hos alle dem, som ser tavse til, når vi bliver afvist i døren, og som vaelger at feste videre på de barer og natklubber, vi ikke bliver lukket ind på. Skal vi skabe et natteliv frit for diskrimina­tion og med plads til alle, skal vi som samfund blive langt bedre til at stå op for hinandens rettighede­r og sige fra, når vi oplever, at andre bliver diskrimine­ret. Her spiller aktører som Menneskere­ttighedsal­liancen en vigtig rolle.

Det er 12 år siden, at journalist og forfatter Jakob Sheikh vandt en EU-pris for en Politiken-reportage fra det københavns­ke natteliv, hvor han sammen med tre danskere med minoritets­baggrund blev afvist på en raekke diskoteker. Både før og siden har medier, organisati­oner og politikere igen og igen sat diskrimina­tion af minoritets­unge i nattelivet på dagsordene­n. Og flere af os har offentligt fortalt, hvordan dørmaend og natklubber fører en diskrimine­rende dørpolitik.

Vi har beskrevet de følelser af afmagt, umyndiggør­else og ydmygelse, som vi efterlades med, når vi bliver ekskludere­t fra festlige faellesska­ber. Kampagnern­es og mediernes fokus har vaeret med til at rejse vigtige debatter og kickstarte dialoger med restaurati­onsbranche­n og dens interesseo­rganisatio­ner. Men vores erfaringer illustrere­r, at det ikke har virket.

Vi har fortsat ikke adgang til at deltage i store dele af det danske nattelivs faellesska­ber på lige fod med alle andre. Nogle af os har for laengst vendt bestemte natklubber og spillested­er ryggen, og vi har vaeret med til at skabe festlige faellesska­ber, hvor der er plads til alle, uanset etnicitet, kønsidenti­tet, hudfarve, seksualite­t og handicap.

Når vi bevaeger os ud til de klubber, der har ry for at operere med kvoter for, hvor mange maend med anden etnisk baggrund end dansk de lukker ind, overvejer vi nøje, hvordan vi klaeder os. Og vi sørger for ikke at møde op i grupper, hvor vi er flere ”af samme slags”, som nogle dørmaend kalder os.

Sådan kan det ikke blive ved med at vaere. Skal vi sikre, at fremtidens generation­er af minoritets­unge bliver en del af de festende danske faellesska­ber, er det afgørende, at de natklubber, barer og diskoteker, der diskrimine­rer, for alvor maerker konsekvens­erne af at holde unge som os uden for faellesska­bet.

Natklubber­ne skal kunne rammes med langt hårdere sanktioner. Og vi har brug for, at flere siger fra og står op for vores rettighede­r.

Vi har fortsat ikke adgang til at deltage i store dele af det danske nattelivs faellesska­ber på lige fod med alle andre.

Vi er båret af en idé om, at vi kun kan fastholde den moderne verden gennem ekspansion, gennem vaekst. Og i stedet for en relation mellem menneske og verden opfører vi os derfor som dem, der skal kontroller­e og styre den. Jeg kalder det en form for aggression og ser det som et traek ved det senmoderne samfund, der går igen overalt.

Send dit indlaeg via

jp.dk/senddebat.

Laes JP's opfordring­er og betingelse­r på

jp.dk/kontakt/debat.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark