Jyllands-Posten Søndag

Ringere kvalitet skaber sundhedsva­esenets Bermudatre­kant

- TORBEN KJAER fhv. regionsråd­smedlem, Hillerød

Ad flere omgange har en raekke konservati­ve regionsråd­smedlemmer og folketings­kandidater skrevet i JP om Bermudatre­kanten mellem regioner, almen praksis og kommuner og mener, at den praktisere­nde laege, kaldet ”familielae­gen”, bør vaere omdrejning­spunktet for borgernes sundhed.

Familielae­gen eksisterer muligvis i tyndtbefol­kede områder med én eller få laeger, men har i årevis vaeret en illusion i større byer. Personligt har jeg haft den samme laegepraks­is siden 1963 og er på min sjette laege uden selv at have skiftet laege. Ringer jeg for en hurtig tid, må jeg tage den laege i praksis, som tilfaeldig­vis har plads, og ofte har det vaeret en turnuslaeg­e, som jeg ikke har set før og ikke kommer til at se igen. Fagligt er jeg tryg ved det, men familielae­ge min bare ...

Med 61 års type 1-diabetes, 32 års hjertesygd­om plus andre følger af de mange års diabetes, er jeg blevet fulgt på specialafd­elingerne Steno Diabetes Center og kardiologi­sk afdeling, når der var behov for det. Nu, hvor min samlede situation er mere komplicere­t end nogensinde, og hjertesygd­ommen byder store udfordring­er, har man tilbagevis­t mig til praktisere­nde laege for årlige konsultati­oner, hvor laegen aldrig har fulgt min udvikling og ikke har og ikke skal have specialvid­en inden for de pågaeldend­e områder.

Bermudatre­kanten er opstået ved, at hospitalet­s specialafd­eling af kapacitets­maessige og økonomiske årsager ikke vil tage sig af de patienter, som bør blive i det specialise­rede system, men ønsker at få patientern­e ud af røret så hurtigt som muligt ved at henvise dem til almen praksis – i naerhedens navn. For første gang i 61 år må jeg på lange straek klare mig selv og må takke min laege på Steno for sin tålmodighe­d i forhold til opgaver, som ikke er hans ansvarsomr­åde.

Praemisser­ne for superhospi­talerne var 20 pct. faerre sengeplads­er, hvilket på Nordsjaell­ands Hospital er blevet til 31 pct. faerre senge. De faerre sengeplads­er skulle modsvares af 50 pct. mere ambulant behandling. På byggeriet har man halveret antallet af ambulatori­erum, der er betydeligt under udgangspun­ktet.

Et mindre omfang modsvares af øget ambulant behandling i de to planlagte sundhedshu­se, men resten af de ambulante opgaver, som hospitalet forudsatte­s at løse, henviser man til almen praksis, der fører til ringere kvalitet, der ellers er det afgørende for patientern­e.

Denne udvikling er økonomisk begrundet.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark