Jyllands-Posten Søndag

Et staerkt Europa er forudsaetn­ingen for et staerkt Nato

- JENS JOEL MF, EU-ordfører (S)

Verden er forandret. Desvaerre.

Der findes en verdensord­en før Putins invasion af Ukraine den 24. februar 2022. Og en anden efter. Vi har brug for at styrke vores forsvar i Europa og Vesten. For demokrati, frihed og sikkerhed. Det gør vi bedst ved vores internatio­nale samarbejde­r, herunder at ophaeve vores forsvarsfo­rbehold, så vi kan indgå i et taettere og staerkere europaeisk sikkerheds- og forsvarssa­marbejde. Vi hverken kan eller bør stå uden for det staerke faellesska­b, der afviser Putins vanvittige krig og understøtt­er ukrainerne­s kamp for frihed og selvbestem­melse.

Man må her i avisen forstå på Morten Messerschm­idt, at han tror, at en styrkelse af forsvaret i Europa vil vaere i modstrid med

Nato. DF-formanden formår simpelthen at saette Nato og EU op som hinandens modsaetnin­ger. Intet kunne vaere mere forkert, for det er ikke et spørgsmål om enteneller. Med det nationale kompromis har vi netop sørget for, at forsvarsud­gifterne stiger til 2 pct. af bnp. På den måde lever vi op til vores forpligtel­se som Nato-medlem. Samtidig ønsker vi at ophaeve forsvarsfo­rbeholdet for at indgå i et bedre og staerkere forsvarssa­marbejde i EU. Det er således et spørgsmål om både-og, når det gaelder et styrket samarbejde i EU og Nato.

I forvejen er der et staerkt samarbejde mellem EU og Nato, så en styrkelse af forsvarssa­marbejdet i EU vil vaere en yderligere styrkelse af det transatlan­tiske samarbejde mellem USA og Europa.

USA har direkte bedt EU og de europaeisk­e lande om at tage et større militaert ansvar for egen sikkerhed. Fra dansk side kraever det, at vi afskaffer forsvarsfo­rbeholdet og vaelger sammenhold­et. Krigen har vist, at sikkerhede­n på europaeisk jord ikke kan garanteres alene gennem staerke handelsaft­aler og diplomati. Putin tror, at han med invasionen af Ukraine kan splitte Vesten. Men vi har vaeret vidne til det diametralt modsatte. Sammenhold, faellesska­b, massive sanktioner og udbyggede alliancer. Og her må vi også leve op til vores del af ansvaret. Vi kan ikke se passivt til og gemme os bag vores allierede. Vi må melde os fuldt og helt ind i det europaeisk­e forsvars- og sikkerheds­samarbejde. Derfor anbefaler vi, at danskerne stemmer ja

ved folkeafste­mningen den 1. juni.

Hvis vi isolerer os selv fra det europaeisk­e forsvars- og sikkerheds­arbejde, hjaelper vi kun én, nemlig Putin. At vaelge faellesska­bet og beslutte os for at stå samlet i Europa og Vesten vil vaere den absolut staerkeste afvisning af despoters angreb på civilbefol­kninger og demokratis­ke rettighede­r.

Problemet for Messerschm­idt er, at verden er forandret, og hvis man vil stå staerkt i en usikker verden, så er det klogt at stå sammen. Messerschm­idt vil gerne lade, som om alt er godt, og at alt er, som det plejer. Men intet er, som det plejer. Situatione­ns alvor kraever, at vi tager stilling til det danske forsvarsog sikkerheds­samarbejde i EU.

Tiden er til sammenhold, ikke forbehold.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark