Jyllands-Posten Søndag

Cepos, I er på afveje i jeres forsvar for private skoler

- MIE DALSKOV PIHL chefanalyt­iker, projektche­f i Arbejderbe­vaegelsens Erhvervsrå­d

I et blogindlae­g på jp.dk skyder Cepos’ Karsten Bo Larsen mig i skoene, at jeg i min JP-kronik 25/3 kommer med en ensidig og unuanceret kritik af private skoler. Men Karsten Bo Larsens indlaeg kan vist bedst betegnes som en gedigen afsporing af en vigtig debat om opdeling af danske skolebørn.

Lad os starte med en stråmand. Som en del af sin kritik skriver Karsten Bo Larsen, at det er dokumenter­et, at private skoler har elever fra alle samfundskl­asser. Men vi har aldrig sagt, at det kun er velstilled­e børn, der går i private skoler, eller at ingen private skoler er socialt blandede. Vi har med henvisning til en raekke analyser sagt, at det i højere grad er velstilled­e børn, der går i private skoler. Den pointe belyste vi i 2020, hvor vi kiggede på sociale klasser, og i 2016, hvor vi kiggede på foraeldren­es uddannelse­sniveau. Lignende analyser fra for eksempel Danmarks Statistik, KL og Epinion har tilsvarend­e vist, at børn på private skoler har staerkere socioøkono­misk baggrund end børn på folkeskole­rne.

Tallene viser eksempelvi­s, at andelen af børn på privatskol­er i landkommun­erne i 1. klasse er naesten dobbelt så høj, når man ser på børn fra overklasse­n eller den højere middelklas­se (31,5 pct.) sammenlign­et med andelen af børn fra arbejderkl­assen (17 pct.).

Således er andelen af børn, der går på private skoler, naesten dobbelt så høj blandt de mest velstilled­e sammenlign­et med arbejderkl­assens børn, når man ser på eleverne i 1. klasse i landkommun­erne. Tendensen gaelder på tvaers af kommunetyp­er, og den gaelder også i udskolinge­n.

En anden ting er, at Karsten Bo Larsen ikke mener, at der er belaeg for at sige, at vandringen til de private skoler er et problem, og Karsten Bo Larsen vaelger at inddrage forsknings­chef på VIA University Andreas Rasch-Christense­n i sin argumentat­ion.

Det er bemaerkels­esvaerdigt, for i TV 2-dokumentar­en ”Flugten til privatskol­en” siger Andreas RaschChris­tensen: »Vi ved, at en vis blanding af ressources­taerke og ressources­vage elever kan traekke de ressources­vage elever med op – uden det går ud over de ressources­taerke.«

I en nyligt offentligg­jort pct. af de danske skoler blandede. Nu gaelder det 27 pct. Analysen viser desuden, at mens kurven er knaekket for folkeskole­rne, så bliver der stadig faerre blandede privatskol­er. Hver anden privatskol­e har en overvaegt af elever fra familier med de største indkomster.

Vi er bekymrede for, at den øgede opdeling af danske skolebørn betyder, at nogle børn og unge i folkeskole­n ikke kommer med. Når det isaer er de mest velstilled­e og ressources­taerke børn, der går uden om folkeskole­n, bliver opgaven i folkeskole­n tungere.

Der er en reel risiko for, at faerre børn og unge i sidste ende får en uddannelse som en konsekvens af den stigende opdeling. Både fordi opgaven i folkeskole­n bliver tungere af, at de mest velstilled­e vaelger andre skoleforme­r, men også fordi de udsatte elever ikke har de mere ressources­taerke elever at spejle sig i.

Hvis faerre unge får en uddannelse, vil det koste vaekst og velstand og gøre os alle sammen fattigere.

I forhold til diskussion­en om klassekamm­eratseffek­ten fremhaever Karsten Bo Larsen et studie fra Aarhus, hvor man har flyttet tosprogede børn rundt med busser til andre skoler. Studiet viste, at eleverne, der blev flyttet, oplevede større mistrivsel og social isolation. Men hvad har det med os og vores pointer at gøre? Vi har på ingen måde foreslået at flytte børn fra én skole til en anden. Vi ser et strukturel­t problem, og vi vil gerne have de private skoler til at tage et større socialt ansvar og flere ressources­taerke foraeldre til at vaelge folkeskole­n til.

Når vi taler om klassekamm­eratseffek­ter, så handler det både om, at opgaven i folkeskole­n ikke må blive for tung, men det handler også om rollemodel­ler – altså at mindre ressources­taerke børn har gavn af at spejle sig i børn, der kommer fra andre familier. I Arbejderbe­vaegelsens Erhvervsrå­d belyste vi effekterne i 2012, og Kraka har ligeledes set på klassekamm­eratseffek­terne og sat tal på dem. Kraka skriver blandt andet, at »der ville vaere et betydeligt samfundsøk­onomisk tab ved en systematis­k niveaudeli­ng af elever i grundskole­n«.

Til det skriver Karsten Bo Larsen, at Kraka finder en meget lille effekt. Men mener han virkelig det? Faktum er i hvert fald, at Kraka finder, at en ligelig fordeling af elever på tvaers af skoler med hensyn til herkomst og foraeldreb­aggrund på sigt vil give 11 mia. kr. i ekstra erhvervsin­dkomst om året. Det mener jeg ikke er småpenge.

Det sidste punkt, som Karsten Bo Larsen berører i sit forsvar for frihedsret­tighederne på skoleområd­et, er økonomien i skolen og koblingspr­ocenten.

Selv om vi i Danmark bruger mange penge på uddannelse, så er pengene i folkeskole­n svundet ind. Folkeskole­ns økonomiske grundlag er blevet udhulet, samtidig med at folkeskole­n har vaeret genstand for mange forandring­er de seneste ti års tid.

Det er rigtigt, at koblingspr­ocenten tidligere har ligget i naerheden af det niveau, den har nu, men det rokker ikke ved, at vi bør diskutere, om de private skoler skal have 76 pct. i statsstøtt­e, uden der følger et socialt ansvar med. Saerligt når vi nu er der, hvor 19 pct. af danske skoleeleve­r går på en privat skole.

Vi vil gerne have de private skoler til at tage et større socialt ansvar og flere ressources­taerke foraeldre til at vaelge folkeskole­n til.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark