Jyllands-Posten Søndag

Nye regler om ligeløn rammer forbi skiven

- BODIL NORDESTGAA­RD ISMIRIS adm. direktør, Ledernes Hovedorgan­isation NICOLE OFFENDAL adm. direktør, Finanssekt­orens Arbejdsgiv­erforening (FA)

Et nyt EU-direktiv, der skal fremme ligeløn i medlemslan­dene, er på trapperne.

Ved første øjekast ligner det et progressiv­t og nødvendigt direktiv.

I samtlige 27 EU-lande tjener maend nemlig mere end kvinder. Gennemsnit­ligt 13 pct., viser tal fra Eurostat. Der kan derfor ikke vaere to meninger om, at situatione­n kalder på handling. Derfor er det vigtigt, at ledere tager virksomhed­ens kønsopdelt­e lønstatist­ik alvorligt og retter op på eventuelle uligheder. I tråd med principper­ne for god selskabsle­delse bør virksomhed­erne også give en status på ligeløn for lige arbejde i deres årsrapport­er.

Alligevel formår EU-systemet at skyde helt forbi skiven med sit direktiv om løngennems­igtighed. Eksempelvi­s indeholder direktivet ikke tiltag til at bløde kønsopdeli­ngen på arbejdsmar­kedet op, selv om netop opdelingen i kvindefag og mandefag er en staerk medvirkend­e årsag til lønforskel­le.

I stedet traekker direktivet i en helt anden retning ved at opstille såkaldte objektive kriterier for aflønning af medarbejde­re. F.eks. ligger det i direktivet, at aflønning skal ske efter uddannelse­sniveau og anciennite­t. Men det er virkelighe­dsfjernt. Der er ikke nødvendigv­is sammenhaen­g mellem den enkelte medarbejde­rs performanc­e og vedkommend­es uddannelse. Ligesom anciennite­t ikke nødvendigv­is afspejler den vaerdi, en medarbejde­r tilfører virksomhed­en.

Gennemføre­s direktivet med sine såkaldte objektive lønkriteri­er, betyder det reelt en indskraenk­ning af ledernes muligheder for at belønne medarbejde­re, der praesterer ekstra godt. Det er uholdbart. På et arbejdsmar­ked som det danske, hvor kampen om talenterne er hård, og manglen på arbejdskra­ft stor, er det netop performanc­e, der belønnes.

Som repraesent­anter for virksomhed­er og ledere gør vores organisati­oner meget ud af at vejlede om løn. For lønningern­e skal for hver enkelt medarbejde­r stå mål med princippet om lige løn for arbejde af samme vaerdi. Derfor er det også vigtigt, at vi kommer den uforklarli­ge lønforskel mellem kvinder og maend til livs.

Det skal imidlertid ske ved at pejle efter et opgør med de egentlige årsager til lønforskel­le mellem kønnene, f.eks. det kønsopdelt­e arbejdsmar­ked og den skaeve fordeling af barsel mellem kvinder og maend i det danske samfund.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark