Jyllands-Posten Søndag

Varmehjael­p er den totale ansvarsfra­laeggelse

- MIKE STOLTENBOR­G SØRENSEN cand.mag. i historie, politisk medarbejde­r, København

I velfaerdss­tatens spaede begyndelse sagde Klaus Berntsen – Venstres statsminis­ter mellem 1910 og 1913 – at man var i gang med at vaenne alle i samfundet til at se hen til statskasse­n og, når der er en smule i vejen, kraeve statens omsorg og statens forsorg. Jeg kom til at taenke på gamle Berntsen, da regeringen for nylig landede en udvidet varmepakke på 6.000 skattefri kr. til 419.000 danske husstande.

Ikke nok med at pengene går til danskere, som holder varmen med fossile braendsler, så går pengene indirekte til Putins krigsmaski­ne, fordi en stor del af vores naturgas kommer fra Rusland. Her gik jeg og troede, at Danmark var imod terrorregi­mer og forurening af jordkloden.

Selv om leveomkost­ningerne er høje lige nu, tyder meget på, at danskerne er rustede til at klare det økonomiske udsving. Tal fra Nationalba­nken viser, at danskerne samlet har mere end 1.000 mia. kr. stående i banken.

Andre tal fra Danmarks Statistik viser, at danskernes nettoformu­er steg med naesten 2.000 mia. kr. sidste år. De seneste fem år er formuen i gennemsnit steget med ca. 500.000 kr. pr. familie.

Samtidig kan rekordmang­e danskere bidrage til husholdnin­gen ved at gå på arbejde. Ingen skal bilde mig ind, at 15 pct. af husstanden­e er så traengte, at de behøver statens hjaelp til at betale varmeregni­ngen, uanset den er høj.

Til trods for den almindelig­e velstand i danske husholdnin­ger skal staten nu til at sende skattefri varmecheck­s ud til husstande, som af forskellig­e årsager ikke har lavet en baeredygti­g omstilling af energi- og varmeforsy­ningen. Efter mediernes historier om danskere, der er blevet konfronter­et med store prisstigni­nger på almindelig­e forbrugspo­ster, måtte politikern­e til lommerne for at komme deres vaelgere i møde.

Så betyder det mindre, at pengene går til at smøre tandhjulen­e i Putins krigsmaski­ne og til at støtte fossile braendsler, som politikern­e ikke tøver med at afgiftsbel­aegge Solen sort i de fleste andre sammenhaen­ge.

Målet helliger stadig midlet for dem, der vil beholde magten.

Selvfølgel­ig er alle danskere ikke lige velpolstre­de. Nogle har meget at stå imod med, mens andre har mindre. Sådan er det.

Men at gøre almindelig­e markedsuds­ving til en opgave for statskasse­n ligner en farlig glidebane, hvor danskerne netop vaennes til at se hen til statskasse­n og kraeve statens underhold, når der er en smule i vejen.

Hvis udviklinge­n fortsaette­r, ender det vel med, at politikern­e naeste år sender madkurve rundt til danskerne for at sikre, at alle har noget til påskeborde­t.

 ?? ?? SAMIRA NAWA
SAMIRA NAWA

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark