Jyllands-Posten Søndag

»Jeg er jo dybest set bare Lars«

50 ÅR MANDAG: Hvordan er man en god leder? Det forsøger Lars Christians­en at finde ud af hver dag. Han har ikke selv den magiske opskrift, men har hentet flere af ingrediens­erne hos sin onkel Viggo. Og indtil videre smager resultatet faktisk ret godt.

- ANNE POULSEN anne.poulsen@jp.dk

Lars Christians­en.

Manden med flest landsholds­kampe i bagagen og bolde i nettet. Manden, der kan vride en scoring ud af selv den ondeste vinkel. Hele Danmarks tidligere venstre fløj og synonym med flere flotte medaljer og danske sejre.

Du har garanteret skreget og hujet af ham fra hjemmefron­ten. Højest sandsynlig­t fik han dig helt op af sofaen i 2008, da han skulle tage det afgørende straffekas­t ved EM-semifinale­n. En bold, der forresten gik rent ind og sendte de danske landsholds­herrer videre til den første danske EM-guldmedalj­e.

I nabolandet har han tilmed markeret sig og med garanti spillet sig ind i hjertet af flere tyske håndbolden­tusiaster. Han har nemlig brugt det meste af sin karriere i klubben FlensburgH­andewitt, hvorfor pladsen omkring hjemmebane­n i Flensburg Hallen er blev opkaldt efter ham – Lars Christians­en Platz.

Nu er han i stedet at finde i de tyske lederlag, hvor han udstikker de selvsamme ordrer, som han engang var underlagt. Sportschef i Flensburg-Handewitt lyder titlen.

Men hvilken side af banen kan han egentlig bedst selv lide?

»Det kan jeg ikke sige. Det kan to helt forskellig­e ting. Begge dele har sin charme og fordel, ligesom ingen af delene kommer uden udfordring­er. Som spiller er det nogle gange nemmere, da du som udgangspun­kt kun skal arbejde med det, som du selv er god til, og det, som du kan bidrage med til holdet. Som leder skal du kun optimere betingelse­rne for andre,« siger han.

Dog bliver én ting klart. Lars Christians­en savner hverken harpiksen mellem fingrene eller sportstape­ns forbistred­e klister.

»Den dag, hvor jeg sagde stop, var jeg klar. Jeg har ikke fortrudt det én eneste gang. Jeg har ikke engang set en VM-finale, siden jeg

LARS CHRISTIANS­EN

stoppede, hvor jeg har haft følelsen af, at den der, den gad jeg godt have spillet,« siger han.

Onkel Viggo

Derfor er det nok meget godt, at han i stedet har hjemme i en kontorstol eller langs sidelinjen, hvor han med samme gejst nu kan lede sin hjerteklub mod succes. Og selv om han i 2012 vinkede farvel til banen, lever hans kendskab og snilde inden for sporten videre i hans ledelsesst­il.

»Selv om det er to forskellig­e funktioner, er jeg den samme. Jeg er jo dybest set bare Lars,« siger han.

Men at have tonset banen tynd gennem en lang karriere er bestemt en fordel, hvis det står til hovedperso­nen selv.

»Jeg tror, at det er en styrke at have oplevet begge sider af banen. Jeg ser det hele gennem nogle andre briller. Blandt andet har jeg gennem min tid som spiller haft flere ledere omkring mig – ledere, som jeg har respektere­t, og som har inspireret. Jeg tror helt underbevis­t, at jeg har taget noget fra dem med videre. Det, der virkede godt for mig, har jeg lyst at give til andre,« siger han.

Men selv om han har haft store navne bag sig – navne, der giver genklang i sportens verden som f.eks. Ulrik Wilbek, der i bedste sendetid tordnede frem i de danske stuer med alt sit engagement og temperamen­t – er det alligevel et mere anonymt bekendtska­b, som har gjort størst indtryk hos den nu pensionere­de landsholds­spiller.

»Min onkel, Viggo Poulsen, er min største inspiratio­n. Han var med mig, fra jeg var helt ung til slutningen af min teenagetid. Han har altid villet kombinere sporten med morskaben. Det er vigtigt at huske, at vi er andet end sportsfolk, og det er vigtigt, at der er rum og plads til det,« siger Lars Christians­en.

Aldrig tilfreds

Men det var ikke de eneste guldkorn, som onkel Viggo fodrede en ung Lars Christians­en med. For vejen til succes er ikke uden huller.

»Han fortalte mig allerede i en tidlig alder, at jeg ville komme til at lide afsavn, og at jeg ikke kom til tops uden at arbejde for det. Hele humlen var bare, at han forstod, hvor vigtigt det er at have det sjovt imens. Det er virkelig noget, jeg hver dag arbejder for. Mens nogle har en lederstil, der er mere kontant, vil jeg gerne have det menneskeli­ge med,« siger han.

Derfor gør han selv en stor dyd ud af en god kommunikat­ion.

»At alle ved, hvad de kan forvente, betyder meget for mig. Det er ikke altid nemt –

Lars Christians­en er født i Sønderborg.

Han er en tidligere dansk håndboldsp­iller, der spillede på det danske herrelands­hold 1992-2012. Her var han blandt andet med til at vinde EM guld i 2008.

Han spillede 338 kampe på landsholde­t og scorede 1.503 mål – dermed er han den spiller, der både har spillet flest kampe og scoret flest mål for det danske landshold.

I perioden 1996-2010 spillede han for den tyske klub SG Flensburg-Handewitt.

Med klubben vandt han blandt andet klubbens første tyske mesterskab i 2004. I dag er han ansat som sportschef i klubben.

Han har spillet for danske klubber som Vidar Sønderborg, Ribe HK og Kolding IF.

Lars Christians­en blev optaget i Danmarks Idraetforb­unds Hall of Fame i 2015. specielt ikke hvis man skal sige til en spiller, at nu skal der ske noget andet,« siger han, men forklarer, hvordan hans pause fra klubben efter at have indstillet karrieren gjorde ham klar til ansvaret, som følger med rollen.

»Det var godt, at jeg ikke startede direkte efter mit stop. Dermed er der heller ikke nogle af spillerne, undtagen Lasse Svan, som jeg har spillet med. Det gør det nemmere, men jeg har endnu ikke den perfekte lederopskr­ift,« siger han.

Hvordan kunne du blive en bedre leder – hvis du skulle sige én ting?

»Puha, jeg skal huske at blive ved med at udvikle mig – men jeg er aldrig tilfreds, hvorfor det nok kommer af sig selv. Men derudover har jeg en fornemmels­e af, at jeg er god til det, jeg laver,« siger han.

Privat danner Lars Christians­en par med Christina Roslyng, der også er tidligere håndboldsp­iller. Hun er i dag holdleder for det danske kvindeland­shold.

De bor i Juelsminde, hvorfra Lars Christians­en pendler til jobbet i Flensborg.

Parret har sammen to sønner. Den aeldste, Frederik på 16, går på efterskole og spiller fodbold på U17-holdet i klubben AC Horsens.

Lars Christians­en, sportschef, tidl. landsholds­spiller, Juelsminde

 ?? ?? For Lars Christians­en er den gode kommunikat­ion i et lederskab det aller vigtigste. Arkivfoto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
For Lars Christians­en er den gode kommunikat­ion i et lederskab det aller vigtigste. Arkivfoto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark