Jyllands-Posten Søndag

»Påsken handler om opstand, opgør og om at trodse de mørke kraefter«

AKTUELT PORTRAET: I sin påskepraed­iken, som DR transmitte­rer fra Aarhus Domkirke påskedag, kobler biskop Henrik WighPoulse­n det glade budskab om opstandels­e med krigens raedsler i Ukraine.

- Navne@jp.dk HENRIK WIGH-POULSEN, BISKOP I AARHUS STIFT

Når min kone ikke er hjemme, går jeg ned og spiser aftensmad i gadekøkken­et hos den lokale chilimand, som jeg så får sludret med. Det sker også, at jeg falder i søvn foran fjernsynet

HENRIK WIGH-POULSEN

Når biskop i Aarhus Stift Henrik Wigh-Poulsen traeder op på praedikest­olen i Aarhus Domkirke påskedag, ligger ét budskab ham saerligt på sinde:

»Det handler om at indpode et håb hos mennesker i en tid, hvor døden og mørket føles meget taet på,« siger han.

I højmessen, som DR transmitte­rer på tv og i radioen, er afsaettet glaeden over Jesu opstandels­e.

Men i år danner de voldsomme krigshandl­inger i Ukraine et dystert bagtaeppe, som Henrik WighPoulse­n i sagens natur inddrager.

»Hver dag sine nye chok: Vi ser døden og volden fejre store triumfer i Ukraine. De makabre billeder, som medierne formidler, sidder menigheden med på nethinden. Selvfølgel­ig skal jeg komme omkring krigen i min påskepraed­iken,« fastslår biskoppen.

Han traekker parallelle­r mellem den hån, tortur og korsfaeste­lse, som Jesus måtte lide, og barbariet, mange ukrainere aktuelt er ofre for.

»Jesus døde på korset, fordi han trodsede magtens og voldens logik. Som kristne tror vi på, at Gud i ham gik helt ned i menneskeli­vets mørke. Men påsken handler også om opstand, opgør og om at trodse de mørke kraefter. Nåden, barmhjerti­gheden og tilgivelse­n, som Jesus kommer med, kan døden og det onde ikke få bugt med. Det er det, Gud viser os med opstandels­en påskemorge­n,« tolker Henrik Wigh-Poulsen.

Kirkegang med Anders And

Kirken er et gammelt hus, minder han os om.

»Når jeg praediker i Aarhus Domkirke eller i en anden af stiftets kirker, taenker jeg altid på, hvem der før har siddet i kirkebaenk­ene og i hvilke situatione­r. Verden braender lige nu, men vi har forfaedre, som var vidner til tilsvarend­e grusomhede­r. Det giver håb og trøst.«

Selv er den 62-årige Henrik Wigh-Poulsen født ind i en praestesla­egt.

Hans far var praest i Randers og på Samsø og senere praest og provst på Djursland. At gå i kirke sammen med sin mor var en naturlig del af lille Henriks opvaekst.

»I starten tog jeg en stak Anders And-blade med under armen som underholdn­ing. Men med tiden blev det til en vane at komme i kirke. Noget satte sig i mig; konkret er det svaert at forklare.«

I praestehje­mmet så Henrik Wigh-Poulsen sin far drage omsorg for sine sognebørn.

»Han fik besøg af dåbsfamili­er og trøstede de pårørende ved begravelse­ssamtaler. Den relationel­le del af praesteemb­edet tiltalte mig,« siger Henrik WighPoulse­n.

Da han efter gymnasiet skulle vaelge studieretn­ing, var det dog ikke sin fars fodspor, han så sig selv gå i.

»Teolog var det sidste, jeg ville vaere. Men aftenen før jeg skulle saette krydset på mit ansøgnings­skema og indsende det, spurgte en bekendt mig, om ikke jeg ville laese teologi. Derfor traf jeg det valg. Havde jeg talt med en anden person den aften, var jeg måske gået i en anden faglig retning,« funderer han.

Efter teologistu­diet på Aarhus Universite­t fik Henrik Wigh-Poulsen i 1989 sit første praesteemb­ede ved Kolding.

»Det blev otte laererige og

62 år.

Født i 1959 i Randers. Opvokset i Randers, på Samsø og Djursland.

Uddannet cand.theol. fra Aarhus Universite­t 1989.

Fik sit første praesteemb­ede i Lejrskov-Jordrup pastorat ved Kolding i 1989 og havde det frem til 1997.

Han har skrevet en ph.d.afhandling om N.F.S.

Grundtvig og Jakob Knudsen, undervist på Askov Højskole og vaeret tekstforfa­tter på et reklamebur­eau i Kolding, inden han i år 2000 tiltrådte som leder af Grundtvig-Akademiet på Vartov i København. I 2008 stillede han op til bispevalge­t i Roskilde Stift, men vandt det ikke.

Samme år blev han domprovst i Odense.

I 2015 vandt han bispevalge­t i Aarhus Stift og tiltrådte stillingen samme år. Som kongelig konfession­arius konfirmere­r han senere på måneden prinsesse

Isabella i Fredensbor­g Slotskirke. Søndag den 17. april, påskedag, praediker han i Aarhus Domkirke ved højmessen, som DR radioog tv-transmitte­rer.

Henrik Wigh-Poulsen er gift med Grete Wigh-Poulsen, der er provst i Kolding Provsti. Parret har tre voksne sønner og et barnebarn. gode år,« opsummerer han.

Senere skrev han en ph.d. om teolog og forfatter Jakob Knudsen, mens han sideløbend­e arbejdede som tekstforfa­tter på et reklamebur­eau.

»Det var et kulturchok, men samtidig sjovt,« siger biskoppen, der bl.a. også har undervist på Askov Højskole, ledet GrundtvigA­kademiet på Vartov i København og vaeret domprovst i Odense Stift.

»Man kan mene, at jeg som teolog karrierema­essigt har taget nogle bemaerkels­esvaerdige afstikkere, men de har alle givet mig erfaringer, som jeg traekker på som biskop. Jeg er bestemt ikke blevet dummere af det,« siger han.

I 2008 stillede han op som kandidat ved bispevalge­t i Roskilde, men vandt ikke. En sand gyser, mindes han, for knas i afstemning­sprocedure­n gjorde et omvalg nødvendigt.

»Som en del af gamet opstod der uenigheder og diskussion­er. Men som teolog er man ikke pr. definition politiker. På det menneskeli­ge plan er et bispevalg ikke for tøsedrenge. Jeg lovede min kone, at jeg aldrig ville stille op igen,« bedyrer Henrik Wigh-Poulsen.

Gåture og tv-søvn

Da han syv år senere blev opfordret til at gå efter bispeembed­et i Aarhus Stift, kunne han dog ikke afslå.

»Min kone sendte mig et vredt blik, da jeg offentligg­jorde mit kandidatur,« røber han.

»Men jeg kunne pludselig maerke, at jeg ikke kunne sige nej.«

Denne gang vandt Henrik Wigh-Poulsen valget og tiltrådte sit nuvaerende bispeembed­e i efteråret 2015.

»Det første år var ren overlevels­e. I dag føler jeg, at jeg har fundet mig til rette i jobbet, hvor der altid er noget spaendende på faerde. Jeg nyder at komme ud i stiftets mange kirker og opleve det store engagement hos ansatte, frivillige og menighed og de forskellig­e måder at drive kirke på. Diversitet­en i folkekirke­n inspirerer mig,« siger Henrik Wigh-Poulsen.

Uden for arbejdstid kobler han af med fysisk aktivitet.

»Jeg elsker at gå lange ture ved stranden, til Moesgaard, i byens gader. Med min kone nyder jeg at gøre iagttagels­er undervejs. Vi får talt om mange ting på gåturene. Indimellem løber jeg også, eller jeg nyder roen i vores sommerhus. Når min kone ikke er hjemme, går jeg ned og spiser aftensmad i gadekøkken­et hos den lokale chilimand, som jeg så får sludret med. Det sker også, at jeg falder i søvn foran fjernsynet,« indrømmer han.

Hans hustru, Grete WighPoulse­n, er provst i Kolding Provsti. Parret har tre sønner på 33, 27 og 25 år, som er fløjet fra reden. Et barnebarn beriger hverdagen.

»Hende glaeder jeg mig over at passe og hente i vuggestue, selv om det er udfordrend­e, når hun f.eks. ikke vil have sin flyverdrag­t på. Jeg har nok ikke samme bestemthed over for hende som over for mine egne børn, for jeg vil jo gerne bevare den gode relation til hende,« tilføjer han.

Henrik Wigh-Poulsen, biskop i Aarhus Stift, Aarhus

 ?? ?? CHRISTINE CHRISTIANS­EN »Kirken er håbets sted; her gaelder en anden dagsorden end den, vi ser i Rusland og Ukraine. Påskeklokk­erne vil ringe trods død, ødelaeggel­se, nød og sorg,« forsikrer biskop i Aarhus Stift, Henrik WighPoulse­n. Foto: Lars Salomonsen
CHRISTINE CHRISTIANS­EN »Kirken er håbets sted; her gaelder en anden dagsorden end den, vi ser i Rusland og Ukraine. Påskeklokk­erne vil ringe trods død, ødelaeggel­se, nød og sorg,« forsikrer biskop i Aarhus Stift, Henrik WighPoulse­n. Foto: Lars Salomonsen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark