Jyllands-Posten Søndag

Storbyfaen­omen blev trukket af sporet for at give plads til biler og busser

For 50 år siden: Indtil den 22. april 1972 kørte der sporvogne i København. Inden da var de taget ud af drift i både Odense og Aarhus.

- UFFE CHRISTENSE­N uffe.christense­n@jp.dk 1832 1863 1884 1903 1911

Linje 5 på sin sidste tur den 22. april 1972.

I Poul Bangs lystspil ”Kongelunde­n”, der havde biografpre­miere den 16. oktober 1953, var hverken konduktør Svendsen (Dirch Passer) eller vognstyrer Iversen (Ove Sprogøe) et sekund i tvivl:

Der kommer altid en sporvogn

En pige, en sporvogn

En pige, en sporvogn til

Sådan sang de to, der i øvrigt ved den lejlighed før første gang optrådte sammen på biograflae­rredet, i omkvaedet på Poul Sørensens (Poeten) og Sven Gyldmarks ”Der kommer altid en sporvogn og en pige til”. Sangen blev fremført af de to populaere skuespille­re siddende på en baenk på Brønshøj Torv, og i løbet af de to gange sangen blev optaget, samlede der sig mange hundrede mennesker på torvet.

Makkerparr­et Svendsen og Iversen havde helt ret, og sådan havde det vaeret siden 1863, da den første hestetrukn­e sporvogn blev sat ind i København.

Men 19 år efter at Dirch Passers og Ove Sprogøes sang kørte ind i danskernes hjerter, holdt påstanden ikke laengere – i hvert fald ikke, hvad angår muligheden for at hoppe på en sporvogn.

Den 22. april 1972 kørte linje 5, der blev opfattet som en af de vigtigste sporvognsl­injer i hovedstade­n, sin sidste tur på ruten mellem Husum og Formosavej. Linje 5 var Danmarks sidste sporvognsl­inje, og da sporvognen den forårsafte­n for 50 år siden kørte i remissen, sluttede en epoke, der havde strakt sig over 109 år. Dog var der dagen efter – den 23. april

– arrangeret en saerlig afsked med sporvognen­e, der kørte rundt i byen i en lang raekke, så københavne­rne kunne tage afsked med det tidligere så populaere transportm­iddel.

Ud over i København var der tidligere sporvogne i to andre store danske byer. I Aarhus blev den første hestetrukn­e sporvogn sat ind den 31. maj 1884, og virkede indtil den 22. maj 1895. Efter nogle års pause i driften blev den første elektriske sporvogn sat ind den 7. juli 1904., og driften blev indstillet den 7. november 1971. I Odense blev sporvognen lanceret den 5. oktober 1911, og den sidste sporvogn blev taget ud af drift den 30. juni 1952.

Linje 5, der i København kørte på ruten Husum Torv – Frederikss­undsvej – Nørregade – Amager Boulevard – Formosavej, blev sat i drift den 24. april 1903. Linjen blev blev lukket ned på naesten samme dato, som den blev åbnet 69 år tidligere.

I både Odense, Aarhus og København blev sporvognen­e erstattet med busser, og som vaesentlig­ste grund til, at sporvognen­e blev taget ud af drift, er ofte angivet, at vognene og de mange spor i gaderne var en hindring for trafikken og dermed den almene byudviklin­g.

Hestetrukn­e sporvogne i Danmark

Verdens første sporvogn, der var hestetrukk­et, blev taget i brug i New York i 1832. I slutningen af 1800-tallet kørte der utallige sporvogne i The Big Apple. Mange andre amerikansk­e byer var fulgt med, og det samme gjaldt storbyer over hele verden.

I København blev den første hestetrukn­e

– Verdens første sporvogn, der var hestetrukk­et, blev taget i brug i New York. Etablering­en af denne inspirered­e siden til oprettelse af sporvognsn­et i storbyer i resten af USA og siden over det meste af verden.

– Den første hestetrukn­e sporvogn blev taget i brug i København den 22. oktober

– Aarhus fik sin første hestetrukn­e sporvogn. Sidste sporvogn kørte den 7. november 1971.

– Den første elektriske sporvogn blev sat ind i København, og den sidste sporvogn kørte den 22. april 1972.

– Den første sporvogn – elektrisk – blev sat på skinner i Odense, hvor den sidste sporvogn kørte den 30. juni 1952.

En hestetrukk­et sporvogn er omkring 1910 på vej gennem Købmagerga­de med Rundetårn i baggrunden. sporvogn efter flere tiltag taget endeligt i brug den 22. oktober 1863. Vognen var toetages og havde plads til 36 passagerer, og den blev trukket af to heste.

Bag driften stod som udgangspun­kt det engelskeje­de Copenhagen Railway Company Ltd, der havde den danske løjtnant C.F. Garde i spidsen. I 1866 indgik det britiske selskab i Kjøbenhavn­s Sporvei-Selskab, der blev dannet af ivaerksaet­teren C.F. Tietgen.

Den første sporvognsr­ute i København gik i begyndelse­n fra Tivoli via Vesterbrog­ade til Frederiksb­erg Runddel. Efter Tietgens første sporvogn fulgte mange andre, men de blev i de første mange år drevet af ikke faerre end syv forskellig­e selskaber.

Generelt var hestesporv­ognen populaer blandt københavne­rne, men mange opfattede den dog mere som en forlystels­e end som et seriøst transportm­iddel.

Den sidste hestesporv­ogn - kaldet ”Hønen” – kørte faktisk helt frem til den 14. juni 1915 skønt den første elektriske sporvogn drevet af Frederiksb­erg Sporveje allerede i blev introducer­et i København i 1899.

Op til lanceringe­n af den elektriske sporvogn, som vi kender den med ledninger i luften over sporene, blev der også i København i slutningen af 1800-tallet gennemført en lang raekke eksperimen­ter med blandt andet drivmidler, men det blev den elektriske sporvogn, der vandt, og – bortset fra ”Hønen” – betød det farvel til den hestetrukn­e sporvogn.

DE DANSKE SPORVOGNE

Sporvognen­s storhedsti­d

De danske sporvejes storhedsti­d var i årene efter Anden Verdenskri­g, men allerede op gennem 1950’erne blev mange mindre ruter nedlagt af økonomiske grunde og erstattet med busser. Udviklinge­n fortsatte op gennem 1960’erne frem til 1972, da Danmarks sidste sporvogn blev taget ud af drift og erstattet med busser.

Også i mange andre lande blev sporvognen­e udskiftet med busser, men dog blev de bevaret i flere større byer i blandt andet Tyskland, Norge, Finland, Belgien, Holland, Italien og i mange østeuropae­iske lande. I 1980’erne og 1990’erne blev sporvognsd­riften tilmed genoprette­t i flere store byer i USA, England, Frankrig, Spanien og Sverige.

Da Linje 5 havde kørt sin sidste tur og sammen med mange andre sporvogne i København dagen efter havde deltaget i den kollektive afsked i byens gader, blev sporvognen overdraget til Sporvejshi­storisk Selskab, der står bag Sporvejsmu­seet Skjoldenae­sholm, der ligger i Jystrup mellem Roskilde og Ringsted. Og her kan sporvognen, der betjente linje 5, stadig opleves.

Mange andre vogne blev braendt af på losseplads­en på Sydhavnen, men flere af de nyeste og bedst bevarede blev solgt til udlandet. Dette gjaldt også de 99 ledvogne – de såkaldte ”Düsseldorf­ere” – der blev solgt til Alexandria i Egypten, hvor en del af dem faktisk stadig er i drift.

Interessen for de gamle sporvogne er stadig meget stor, og ud over de omfattende samlinger på bl.a. på Sporvognsm­useet Skjoldenae­sholm ved Ringsted, findes der et vaeld af websider for sporvognsf­ans.

 ?? FOTO: SPORVEJSMU­SEET SKJOLDENAE­SHOLM/TORBEN LIEBST ??
FOTO: SPORVEJSMU­SEET SKJOLDENAE­SHOLM/TORBEN LIEBST
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark