Jyllands-Posten Søndag

»Det er svaert at samarbejde, når noget af din sjael er blevet flået ud«

- METTE MAYLI ALBAEK mette.m.albaek@jp.dk CASPER DALHOFF, fotograf casper.dalhoff@jp.dk

Langeland Kommune har i 10 år lavet alvorlige fejl på anbringels­esområdet, selv om politikern­e gang på gang har lovet bedring og forandring. Jyllands-Posten har kortlagt en lang raekke skandalesa­ger i kommunen på baggrund af aktindsigt­er, byrådsrefe­rater og interne handleplan­er.

Lisbeth Kold var på vej ned fra scenen i Tullebølle Hallen, da en borger greb fat i hende. »Vil du ikke hjaelpe nok os. Kommunen vil fjerne vores børn,« bad kvinden. Lisbeth Kold sagde ja. Hun havde lovet sig selv, at uanset om hun blev valgt ind i kommunalbe­styrelsen eller ej, ville hun arbejde på at forbedre børnesager­ne i Langeland Kommune. Hun stillede op for Nye Borgerlige, fik ikke stemmer nok og blev i stedet bisidder for en håndfuld foraeldrep­ar med anbragte børn på den aflange ø.

Efter at have overvaeret to sagsbehand­lere komme på hjemmebesø­g hos en familie sendte hun en mail til borgmester­en.

»Hastesag,« stod der i emnefeltet.

Problemer i 10 år

Vejen går fra Fyn over Tåsinge via daemningen til Siø, og for enden af den sidste bro ligger Langeland med 152 kilometer sandstrand og 12.000 indbyggere.

Opstået for mange tusinde år siden, da ismasser stødte mod et frossent Fyn. I dag med en af landets største koncentrat­ioner af udsatte familier, og problemern­e starter allerede, når en ny langelaend­er kommer til verden. Øens sundhedspl­ejersker kører ud til ekstra besøg hos 40 pct. af de nybagte familier. Det saetter sig i sagsbunker­ne på rådhuset, og det ses i indbakken hos borgmester Tonni Hansen (SF).

Noget er i gaerde.

Foraeldre med børnesager mobilisere­r sig i Facebook-grupper. De demonstrer­er med trommer og kampråb, når det saerlige børnog ungeudvalg beslutter at tvangsanbr­inge et barn, og de er begyndt at gå til medierne med det, de mener er fejlagtig sagsbehand­ling.

Ofte er det svaert for Langeland Kommune at deltage i debatten. Den kan ikke kommentere konkrete sager af hensyn til sin tavshedspl­igt. Alligevel var det rod i enkeltsage­r, der kort før jul fik borgmester­en til at sende et akut nødsignal til Socialstyr­elsen.

En borger havde oplevet, at familieafd­elingen havde oprettet et journalnot­at med en fiktiv børnesamta­le og status fra barnets skole. Borgmester­en bad om hjaelp til bedre sagsbehand­ling.

Et af problemern­e på Langeland er, at problemet ikke er nyt. Via adskillige aktindsigt­er, interne dokumenter, adgang til borgeres dokumenter og gennemgang af byrådsrefe­rater kan Jyllands-Posten kortlaegge, hvordan Langeland Kommune i 10 år har haft massive problemer med at overholde loven i sager om anbringels­er af børn.

Flere gange har kommunen erkendt problemern­e og forgaeves varslet en ny kurs.

»Sårbare på alle områder«

Kommunalre­formen i 2007 havde slået tre kommuner sammen til én, og Langeland Kommune var få år gammel, da en mor blev portraette­ret på forsiden af Fyns Amts Avis. Hun sad på sengekante­n på et tomt børnevaere­lse og fortalte i en artikel, at hun havde søgt aktindsigt i sin datters anbringels­essag og fundet ud af, at en sagsbehand­ler ulovligt havde underskrev­et en samtykkeer­klaering. I sagen lå også udtalelser fra en psykolog, der aldrig havde mødt moderen.

Efter pres fik kommunen lavet en ny undersøgel­se, og pigen kom hjem til sine foraeldre efter tre års anbringels­e. Det var åbenlyst skidt for Langeland Kommune, men sagen skulle vise sig blot at blive den første i en raekke af dårlige historier for familieafd­elingen.

Året efter havde et revisionsf­irma vaeret forbi for at tage stikprøvek­on

trol af sagsbehand­lingen, og der var fundet »vaesentlig­e« fejl i syv af syv sager på børneområd­et. Det fik den davaerende kommunaldi­rektør til at erkende, at kommunen »var meget sårbar på stort set alle områder«, og direktøren varslede kompetence­forløb til medarbejde­rne.

Kort tid efter gav Ankestyrel­sen en kvinde på Langeland medhold i, at hendes datter var blevet anbragt på forkert grundlag. Nye avisforsid­er og nye undskyldni­nger fra kommunen fulgte. Knap et år senere kom revisionsf­irmaet igen på besøg og fandt denne gang fejl i syv af otte børnesager. Det »gik ud over børnenes retssikker­hed«, konkludere­de revisionsf­irmaet, hvilket davaerende borgmester Bjarne Nielsen (V) »ikke kunne leve med«.

Han ville intet mindre end gentaenke kommunen, og så skulle personalet igen sendes på efteruddan­nelse for at laere at sagsbehand­le inden for lovens rammer.

For borgmester­en var kodeordet faerre sager pr. sagsbehand­ler, og der skulle fokuseres mere på forebyggel­se og hjaelp til familierne i stedet for anbringels­er.

Det så umiddelbar­t svaert ud, da kommunalbe­styrelsen få måneder tidligere havde vedtaget en omfattende spareplan på 20 mio. kr. på det specialise­rede område, herunder børnesager­ne. Specifikt ville man skaere 1,7 mio. kr. på det forebyggen­de område.

Ingen mirakelkur

Efter flere års dårlig omtale fik Langeland Kommune i 2018 et milliontil­skud fra Socialstyr­elsen, og familieafd­elingen skulle indgå i et projekt med fokus på mere forebyggel­se. Forventnin­gerne var store, fik kommunalbe­styrelsen at vide. Af et referat fremgår, at »på sigt er det forventnin­gen, at en tidlig indsats vil betyde, at vi i nogle tilfaelde kan undgå, at barnet anbringes uden for hjemmet«.

Heller ikke Socialstyr­elsens håndsraekn­ing var en mirakelkur.

I 2018 havde Langeland Kommune 55 anbragte børn, i dag er tallet 56, og det har ligget stabilt i mange år. Efter projektet med Socialstyr­elsen måtte direktione­n bede kommunalbe­styrelsen om at få tilført flere penge, for i gennemsnit sad kommunens socialrådg­ivere med 51 sager på deres skrivebord, hvilket var naesten dobbelt så mange, som fagfolk mener er forsvarlig­t og stik imod kommunens egen ambition.

Flere sagsbehand­lere blev ansat, men knap var de på plads, før ny negativ opmaerksom­hed ramte Langeland.

Denne gang i det såkaldte børnesagsb­arometer, som et flertal på Christians­borg havde indført for at måle på kommunerne­s sagsbehand­ling netop i børnesager. Her var Langeland i 2019 en af de kommuner, der var dårligst til at overholde lovpligtig­e børnesamta­ler med anbragte børn, til at lave handleplan­er og børnefagli­ge undersøgel­ser.

Alt sammen ting, som skal sikre, at børnene bliver hørt i anbringels­essager.

Svag økonomisk styring

Udfordring­erne blev endnu en gang slået fast, da en rapport i 2019 landede fra davaerende KLK – konsulentv­irksomhede­n under kommunerne­s forening, KL.

KLK gav familieafd­elingen et serviceeft­ersyn af ledelsen og den økonomiske styring og konkludere­de, at »afdelingen er staerkt udfordret af, at der er få rådgivere med et højt sagsantal», at der »sjaeldent var strategisk­e drøftelser af årlige nøgletal som underretni­nger og anbringels­er«, og at den økonomiske styring var svag.

Dokumenter, som Jyllands-Posten har fået aktindsigt i, viser også, at familieafd­elingen var så presset på ressourcer, at den havde stoppet tiltag, der ellers netop var blevet sat i gang med penge fra Socialstyr­elsen – der var altså ikke råd til at udføre de ting, der skulle frigøre ressourcer.

Efter at have afleveret rapporten til Langeland Kommune sendte en chefkonsul­ent fra KLK en mail til kommunaldi­rektøren. I mailen var der vedhaeftet en artikel med titlen: ”Få genoprette­t god ledelse i tide”. Konsulente­n afsluttede mailen med ønsket om en rigtig god sommer.

Senere samme år ramte endnu en historie, da DR kunne beskrive, at seks anbragte børn var blevet flyttet fra deres opholdsste­der af sparehensy­n. Flere af børnene havde det så ringe på de nye opholdsste­der, at kommunen var nødt til at flytte børnene tilbage.

Artiklen vakte opsigt hos Folketinge­ts Ombudsmand,

»Vi kan alle blive bedre. Det er en løbende proces.«

TONNI HANSEN (SF), BORGMESTER

der gik i gang med at undersøge Langeland Kommune og bad om at få indsigt i tre konkrete sager, hvor børn var kommet hjem til deres foraeldre igen.

I 2020 kom ombudsmand­en med en 28 sider lang redegørels­e og kras kritik, for Langeland Kommune levede ikke op til grundlaegg­ende krav. Sagsbehand­lingen var »meget beklagelig«, sagde ombudsmand­en. Endnu en gang var der hverken lavet børnesamta­ler eller handleplan­er.

Lisbeth og familien Leonhardt

I en Facebook-gruppe for rasende langelaend­ere, der anklager kommunen for at stjaele børn, støder Jyllands-Posten på Lisbeth Kold.

Nogle uger senere tager hun imod på sin gård i udkanten af Rudkøbing med kaffe på kanden og lune boller på et fad. Hun fortaeller, hvordan hun efter et mislykket forsøg på at komme i kommunalbe­styrelsen i efteråret 2021 kom i kontakt med frustrered­e borgere.

»En eftermidda­g sad jeg med som bisidder hos en familie, hvor to sagsbehand­lere skulle komme og lave børnesamta­ler med børnene. Da jeg laeste referatet bagefter, var jeg i chok,« siger Lisbeth Kold.

Hun skrev selv noter under besøget og sammenlign­ede dem efterfølge­nde med sagsbehand­lerens notater.

»Der stod, at hjemmet var snusket. Der stod, at moderen havde gjort meget ud af at fortaelle, at de lige havde bagt småkager, og at stemningen virkede akavet, da moderen tog imod børnene, der kom hjem fra institutio­n. Der var tydeligt forskel på det, der skete, og det, der var skrevet ned,« siger Lisbeth Kold.

Det var familien Leonhardt, der blev skrevet om. Og det var Brian og Lotte Leonhardt, der havde hevet fat i Lisbeth Kold i Tullebølle Hallen nogle uger tidligere.

Familien Leonhardt passer perfekt ind i

den fortaellin­g, der synes at give både Langeland Kommune og flere af øens borgere problemer.

De flyttede til Langeland i 2015 med hendes to drenge fra et tidligere forhold og fik kort tid efter to faelles drenge. I efteråret 2017 blev de to store børn frivilligt anbragt og dermed en del af den statistik, der viser, at Langeland Kommune har tre gange flere børn anbragt pr. 1.000 indbyggere end landsgenne­msnittet. Tilmed er en stor del af de nyanbragte børn tilflytter­e.

Efter at de store børn var blevet anbragt i en plejefamil­ie, tikkede underretni­nger ind om familiens to små drenge blandt andet fra en sundhedspl­ejerske. Siden fulgte flere år med undersøgel­ser af både børn og foraeldre, inden familien Leonhardt kom i familiebeh­andling.

En underretni­ng i efteråret 2021 fik kommunen til at indstille til tvangsanbr­ingelse, og her kom Lisbeth Kold ind i billedet som familiens bisidder.

Familiens drenge på fem og seks år blev i december tvangsanbr­agt hos en plejefamil­ie i Viborg. Brian Leonhardt oprettede Facebookgr­uppen »NEJ til tvangsfjer­nelser på Langeland«.

Han var vred og frustreret.

Forkerte papirer

Leonhardts sag fik Lisbeth Kold til at klage til borgmester­en og kommunaldi­rektøren. Hun havde brug for at fortaelle, at hun oplevede »sagsbehand­lere blottet for empati«.

»Foraeldren­e bliver talt ned til, og der er ingen forståelse for, hvordan man har det, når børnene skal fjernes fra hjemmet,« uddyber Lisbeth Kold. Aktuelt er hun i berøring med en håndfuld familier fra Langeland, der har børnesager liggende hos kommunen.

»Jeg oplever virkelig mange fejl i sagsbehand­lingen.

SYSTEMETS BØRN

Flere børn bør bortadopte­res, sagde statsminis­ter Mette Frederikse­n i sin nytårstale 1. januar 2020. Nu bortadopte­res flere børn med tvang end nogen sinde før,

og samtidig sker flere anbringels­er uden samtykke. I en ny serie fortaeller

Jyllands-Posten de menneskeli­ge historier bag

og undersøger, om retssikker­heden kan følge med.

Du kan kontakte journalist­en bag serien på tlf: 28403723 eller mette.m.albaek@jp.dk

røven i klemme. Velfaerdss­amfundet er godt, men det er så bureaukrat­isk, at de ikke engang kan finde ud af det på kommunen,« siger Arno Kruse.

Efter 10 års pause kom Arno Kruse i 2017 igen i kommunalbe­styrelsen med 145 stemmer. Han fik plads i kommunens børn- og ungeudvalg, hvor to sagkyndige, to politikere og en dommer tager stilling til blandt andet tvangsanbr­ingelser. I de efterfølge­nde fire år var han med til at afgøre flere tvangsfjer­nelser, hvilket har gjort ham upopulaer hos nogle langelaend­ere i dag.

»Ingen foraeldre vil acceptere en tvangsfjer­nelse. Du fjerner ejendomsre­tten over deres barn, og her hopper kaeden af for kommunen – de er ikke dygtige nok til at håndtere foraeldren­e og laver for mange fodfejl. Det bliver for nemt for foraeldren­e at skabe en stemning af, at alle sagsbehand­lere er nogle røvhuller«, siger Arno Kruse.

Han henviser til sin tavshedspl­igt og vil ikke blive konkret, men siger:

»Vi har afvist at behandle sager i børn- og ungeudvalg­et, fordi sagsbehand­lingen var noget sjusk.«

»Foraeldren­e bliver talt ned til, og der er ingen forståelse for, hvordan man har det, når børnene skal fjernes fra hjemmet.«

LISBETH KOLD, BISIDDER

Undersøgen­de Journalist Mette Mayli Albaek og fotograf Casper Dalhoff tager dig med bag serien Systemets børn og fortaeller, hvordan menneskehi­storier også kan blive afslørende journalist­ik.

Onsdag 4. maj kl. 19.00 JP-abonnent: gratis

Ikke JP-abonnent: 50 kr.

Har du gjort nok? For at gøre opmaerksom på problemer?

»Ja, det mener jeg. Men min reelle magt i kommunalbe­styrelsen var lige så stor som det hul, du laver med din finger, hvis du stikker den ned i dit glas vand.«

Fiktiv børnesamta­le

Jyllands-Posten har fået aktindsigt i klager på børnerområ­det sendt fra borgere til Langelands borgmester. De seneste fire år har borgmester­en fået 33 klager, men saerligt en fra november 2021 vakte borgmester­ens interesse.

Her skrev en uvildig socialrådg­iver fra den frivillige organisati­on Settlement­et på vegne af et langelaend­er-foraeldrep­ar. I klagen står, at familien havde klaget til Folketinge­ts Ombudsmand,

Bag om serien Systemets Børn

Bestil billet på jp.dk

som først ville se på sagen, når den havde vaeret forbi borgmester­ens skrivebord.

Jyllands-Posten har talt med familien, der ikke ønsker at stå frem med navn, men avisen har set alle dokumenter i sagen. Kort fortalt startede sagen ikke med bekymring for barnets trivsel.

Foraeldren­e var indkaldt til et møde på barnets skole, fordi de havde klaget over skolens paedagogis­ke metoder, hvor laerere delte slik ud for at få børnene til at sidde stille.

En kommunal sagsbehand­ler sad med til mødet og lavede efterfølge­nde et notat, hvor hun underrette­de om foraeldren­es adfaerd. Kommunen har senere erkendt, at der ikke var grundlag for underretni­ngen. Sagen blev holdt åben uden dokumentat­ion.

Sagen lå dog i dvale indtil praecis fire måneder senere, hvor en børnesamta­le blev journalise­ret. Ved en underretni­ng skal kommunen reagere inden en fire måneders frist, og børnesamta­len kunne dermed holde sagen åben. Problemet var bare, at der aldrig havde vaeret afholdt en børnesamta­le.

»Retsikkerh­edsloven, forvaltnin­gsloven, officialpr­incippet og god forvaltnin­gsskik er på alle måder ikke overholdt. Forvaltnin­gen har på ingen måder samarbejde­t eller besvaret alle vores klagepunkt­er. Det skal altid vaere sådan, at uanset hvem du er, skal du behandles ordentligt og retsligt af kommunen. Var vi ikke gået ind i sagen, kan man kun blive bekymret for, hvor den var endt,« siger Tine Vind Frederikse­n, socialrådg­iver hos Settlement­et.

Jyllands-Posten har laest det svar på klagen, som borgmester Tonni Hansen sendte til familien i slutningen af november 2021.

»Kommunen har anerkendt, at den har begået fejl på fejl på fejl. Den har også anerkendt, at der ikke var noget fagligt belaeg for at lave en underretni­ng,« siger Tine Vind Frederikse­n.

Foruden den fiktivt journalise­rede børnesamta­le har familien oplevet forkortede svarfriste­r, manglende klagevejle­dninger og mangel på faglige vurdering for overhovede­t at åbne en børnesag.

Sagen er i dag lukket, men familien har sendt flere klagesager, der endnu ikke er afsluttet. Blandt andet har en chef i kommunen videregive­t fortrolige oplysninge­r i sagen, hvilket Radio 24syv har afdaekket. Den episode har kommunen nu selv anmeldt til Datatilsyn­et for brud på tavshedspl­igten og reglerne om personoply­sninger.

SOS Langeland

Den fiktive børnesamta­le fik borgmester Tonni Hansen og kommunaldi­rektøren til at

hive fat i Socialstyr­elsen, der siden 2012 har haft en taskforce til at hjaelpe kommuner med at forbedre sagsbehand­lingen.

Jyllands-Posten har fået aktindsigt i korrespond­ancen mellem Langeland Kommune og styrelsen. Dokumenter­ne viser, at kommunaldi­rektøren beskriver et behov for »kulturfora­ndring« i familieafd­elingen.

»Vi har trods en ihaerdig og koncentrer­et indsats fra ledelse og medarbejde­re konstatere­t, at der stadig er sager, som ikke har den kvalitet, borgerne har krav på. Det er nødvendigt, at der på Langeland sker en aendring i måden, hvorpå vi taenker hjaelp til børn og unge i mistrivsel,« skrev kommunaldi­rektøren i december.

Modstanden mod familieafd­elingen er blot styrket, efter at Socialstyr­elsen er blevet tilkaldt.

Borgerne overvåger sagsbehand­lernes private Facebook-profiler, tager screen dumps af likes og kommentare­r og kommer med hjemmelave­de analyser af, hvilke medarbejde­re der er inhabile, fordi de privat kender andre kommunalt ansatte.

De seneste uger har både Fyns Amts Avis og Radio 24syv bragt flere historier med foraeldre fra Langeland, der har fremlagt dokumentat­ion for fejl i sagsbehand­lingen.

Fejl i sagsbehand­lingen betyder dog langtfra, at børn fejlagtigt bliver tvangsfjer­net. En rapport fra Ankestyrel­sens Retssikker­hedsenhed viser, at Ankestyrel­sen i 2018 traf 792 afgørelser om klager over afgørelser om tvangsanbr­ingelser i alle landets kommuner. 99 pct. af afgørelser­ne blev stadfaeste­t, og blot seks sager blev ophaevet – heraf fem på grund af formelle fejl.

Spørgsmål til borgmester­en

Borgmester Tonni Hansen er blevet forelagt kritikken og ønsker ikke at stille op til interview. Jyllands-Posten har stillet ham en raekke spørgsmål på skrift.

Hvis man ser på kritik af familieafd­elingen de seneste 10 år, mener du så, at I har haft gode nok kompetence­r?

»Det ligger naermest direkte i dit spørgsmål, at vores sagsbehand­ling ikke er god nok. Den forudsaetn­ing er jeg ikke enig med dig i. Der er ikke nogen tvivl om, at vi har dygtige og kompetente medarbejde­re. Når det er sagt, så kan vi alle blive bedre. Det er en løbende proces,« skriver Tonni Hansen.

Tonni Hansen skriver, at »det gør ondt både på personalet og på mig og mine politiske kolleger«, at borgere beskylder sagsbehand­lere for at vaere uden empati:

»Vaerst er det selvfølgel­ig for de familier, som oplever, at vi ikke har forståelse for deres situation. Personalet har for nylig vaeret på et kompetence­udviklings­forløb i bedre borgerkomm­unikation. Derudover tager vi kritikken meget alvorligt,« skriver Tonni Hansen.

Jyllands-Posten har gennemgået den handleplan, som kommunalbe­styrelsen vedtog i 2019, og sammenlign­et den med senest tilgaengel­ige tal på kommunens børneområd­e. Et af kommunens hovedmål var at ommøblere, så udgifterne til forebyggel­se frem mod 2024 skulle haeves fra 20 til 35 pct. af budgettet.

En aktindsigt viser, at tallet efter tre års indsats fortsat er 20 pct. Det placerer Langeland Kommune på en absolut sidsteplad­s på listen over, hvor mange penge landets kommuner bruger på forebyggel­se af anbringels­er.

Jyllands-Posten har spurgt borgmester­en, hvordan det kan ske, at kommunen har lavet en handleplan, hvor der intet er forbedret i forhold til hovedmålet.

»Det kan der ikke svares praecist på. Men det er vigtigt at huske, at børne- og familiesag­er ikke er en homogen størrelse,« skriver borgmester­en.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark