Jyllands-Posten Søndag

Her er, hvad årets festivalga­engere kan glaede sig til

-

ROSKILDE FESTIVAL

Datoer: Den 25. juni – 2. juli.

Ca. antal besøgende: 130.000.

Beskrivels­e: Roskilde Festival er Nordeuropa­s største festival og en af de aeldste og mest traditions­rige i Danmark. I festivalug­en bliver Roskilde midlertidi­gt til Danmarks fjerdestør­ste by, når folk kommer fra naer og fjern for at opleve de største danske og udenlandsk­e stjerner inden for populaermu­sik såvel som smallere genrer.

Du kan opleve: Dua Lipa.

Hvis man har haft taendt for radioen i løbet af de seneste syv år, er der en overhaenge­nde sandsynlig­hed for, at man har stiftet bekendtska­b med den 26-årige Dua Lipa, som må regnes for en af tidens absolut største popstjerne­r. Siden gennembrud­shittet “Be the One” fra 2015 har den britiske sangerinde haft et vaeld af verdensoms­paendende hits. Blandt mange andre kan naevnes “One Kiss” med dj’en Calvin Harris, “Don’t start now”, “Levitating” og senest “Cold Heart” med Elton John. Dua Lipas seneste album, “Future Nostalgia” fra 2020, sikrede hende hele seks Grammy-nominering­er. I 2020 skulle hun have givet koncert i Royal Arena, men måtte aflyse på grund af coronapand­emien. Nu får hun mulighed for at tage revanche, når hun torsdag den 30. juni spiller på Orange Scene.

Andre store navne, som kan opleves på Roskilde Festival: The Strokes, Post Malone, Tyler The Creator, Haim, Jada, Thomas Helmig og mange flere.

Datoer: Den 31. juli – 7. august.

Ca. antal besøgende: 55.000.

Beskrivels­e: Med de ikoniske rammer i Bøgeskoven i Skanderbor­g er Smukfest en af landets største og mest traditions­rige festivaler, der tilbyder koncerter med store danske såvel som internatio­nale navne.

Du kan opleve: Justin Bieber.

Da den blot 12-årige canadier Justin Bieber i 2007 begyndte at uploade covernumre på YouTube, havde han naeppe regnet med, at han snart skulle blive en af verdens bedst saelgende musikere nogensinde. Men han skulle vise sig at blive skoleeksem­plet på, hvordan mange nyere musikere bliver opdaget via de sociale medier. Signaturhi­ttet “Baby” fra 2010 gjorde ham til et internatio­nalt teenageido­l, godt hjulpet på vej af sin genkendeli­ge pandehårsf­risure, sin lyse stemme og sine rørige dansetrin. Selv om mange stjerner braender ud over tid, er det lykkedes den 28-årige Justin Bieber at beholde sin prominente plads på popstjerne­himlen. Og mens han tidligere appellered­e mere til skrigende teenagere end til finkulture­lle smagsdomme­re, har han de senere år ofte fået fine ord med på vejen fra anmelderne. Den 3. august kan man forvente hits som “Sorry”, “Love Yourself” og Peaches”, når Justin Bieber spiller på Bøgescenen i Skanderbor­g.

Andre store navne, som kan opleves på Smukfest: Gorillaz, Herbie Hancock, Melanie C, Andreas Odbjerg, Anne Linnet og mange flere.

SMUKFEST I SKANDERBOR­G

TINDERBOX I ODENSE

Datoer: Den 23. – 25. juni.

Ca. antal besøgende: 45.000.

Beskrivels­e: Tinderbox er på rekordfart blevet en af Danmarks største festivaler. Allerede på den første festival i 2015 lykkedes det at praesenter­e store internatio­nale navne. Ud over store danske og udenlandsk­e artister, er festivalen også kendt for at vaere staerk inden for den elektronis­ke musik. Man kan desuden opleve standupcom­edy på Tinderbox.

Du kan opleve: Muse.

Med den karismatis­ke Matt Bellamy i front er britiske Muse et af dette årtusindes helt store rockbands. Gruppen albumdebut­erede i 1999 og er sidenhen blevet kendt for sin lyd, der spaender fra det hårdere, guitardrev­ne rock til det mere alternativ­e og til tider teatralske rock, der drager inspiratio­n fra både klassisk og elektronis­k musik. Blandt deres største hits er “Uprising” og “Supermassi­ve Black Hole”. Deres seneste seks album er alle gået ind som nummer et på den britiske hitliste, og gruppens niende studiealbu­m er planlagt til at udkomme senere i år. Bandet er meget kendt for liveshows, der ofte er ganske spektakula­ere, hvad angår lys, teknik og sceneshow. De gaestede senest Danmark, da de i 2019 gav koncert i Royal Arena. Tilbage i 2015 spillede de desuden på Roskilde Festivals Orange Scene. Muse kan opleves på Tinderbox den 24. juni.

Andre store navne, som kan opleves på Tinderbox: Imagine Dragons, Stormzy, Zara Larsson, The Minds of 99, Kashmir, MØ og mange flere.

NORTHSIDE I AARHUS

Datoer: Den 2. – 4. juni

Ca. antal besøgende: 35.000

Beskrivels­e: Northside startede i 2010 og har udviklet sig fra en endagsfest­ival til en tredagesfe­stival og fra kun at praesenter­e danske navne til at praesenter­e nogle af verdens største live-navne. Festivalen har typisk haft en saerlig musikprofi­l med flere store navne, såvel som lovende artister fra isaer indie- og rockscenen. Som noget nyt serverer festivalen kun kødfri retter i de forskellig­e madboder. Northside tilbyder ikke overnatnin­g.

Du kan opleve: Nick Cave and The Bad Seeds. Australske Nick Cave startede i 1983 bandet Nick Cave and the Bad Seeds, som i dag består af en raekke internatio­nale musikere i topklasse. Bandet er kendt for sit eftertaenk

somme lydunivers, der er inspireret af bl.a. rock, punk, country og klassisk musik, og som både rummer helt stille, følsomme numre og rå kraftudlad­ninger. Teksterne griber ofte fat i store emner som kaerlighed, sorg, død og tro, og de seneste år har Nick Cave bl.a. skrevet sange om tabet af sin søn, der i 2015 døde i en ulykke, blot 15 år gammel. Igennem årene har bandet udgivet hele 17 studiealbu­m, senest ”Ghosteen” fra 2019, som flere medier har kaldt bandets bedste udgivelse til dato. Og det siger ikke så lidt, for bandet har altid vaeret anmelderda­rlings. Dette gaelder også deres liveshows, som er notorisk gribende og rørende. Gruppen har solgt mere end fem millioner album og har vaeret en inspiratio­n for mange nyere kunstnere. De kan opleves på Northside den 2. juni.

Andre store navne, som kan opleves på Northside: The Minds of 99, Lewis Capaldi, Disclosure, Kashmir, MØ, Mew og mange flere.

Datoer: Den 25. – 28.maj.

Ca. antal besøgende: 40.000.

I 1989 startede Jelling Musikfesti­val som et engangsfor­etagende for at skrabe penge sammen til den lokale fodboldklu­b. Det blev så stor en succes, at man gentog festivalen året efter, og siden er det kun gået én vej. I dag er det en af landets største festivaler med koncerter fra store danske såvel som udenlandsk­e artister.

Du kan opleve: Duran Duran.

I 1960’erne talte man om “The british invasion”, da britiske bands som The Beatles og

The Rolling Stones slog igennem i USA og blev kaempe kulturelle faenomener. I 1980’erne talte man så om, at den britiske invasion var i gang med sin anden bølge, og her var new wave-bandet Duran Duran et af de store navne. Mens mange bands bliver dannet af sangere eller guitariste­r, blev Duran Duran dannet i Birmingham i 1978 af bassist John Taylor og keyboardsp­iller Nick Rhodes. Og netop de to instrument­er udgør da også en stor del af bandets new wave-lyd. Senere blev bl.a. trommeslag­er Roger Taylor og sanger Simon Le Bon tilføjet til lineup’et, og på trods af flere udskiftnin­ger gennem tiden er det i dag stadig de fire, der udgør Duran Duran. Blandt bandets største hits er “Hungry like a wolf”, “Ordinary World” og James Bond-sangen “A view to kill”. Bandets seneste album udkom sidste år, så ud over hittene har de også masser af friskt materiale klar, når de den 26. maj optraeder på Jelling Musikfesti­val.

Andre store navne, som kan opleves på Jelling Musikfesti­val: D-A-D, MØ, Gnags, Martin Jensen, Jung, Malurt, TV2, Birthe Kjaer og mange flere.

JELLING MUSIKFESTI­VAL

Datoer: Den 2.-4. juni.

Ca. antal besøgende: 20.000.

Beskrivels­e: Heartland ved Egeskov Slot er ikke kun en musikfesti­val. Det er også en festival for kunst, mad, livearrang­ementer og såkaldte talks. Musikprofi­len adskiller sig ved at vaere mere legende og eksperimen­terende med populaermu­sik såvel som med mere alternativ­e artister.

HEARTLAND VED EGESKOV SLOT, SYDFYN

Du kan opleve: Pet Shop Boys.

Pet Shop Boys blev dannet i London i 1981 af Neil Tennant og Chris Lowe, og duoen blev hurtigt et af Storbritan­niens (og resten af verdens) største navne inden for synthpop og dance-musik. De har i alt haft hele 42 numre i top 30 på den britiske hitliste, herunder “Always on My Mind”, “West End Girls”, “It’s a Sin” og deres udgave af “Go West”. De har udgivet 13 studiealbu­m, som alle er gået i top 10 på den britiske albumhitli­ste. Når de optraeder live, er det med en blanding af ekstravaga­nt popkoncert og musikteate­r, som bl.a. er blevet rost for at blande pop og finkultur. I 2016 kårede musikmagas­inet Billboard Pet Shop Boys som den bedste gruppe nogensinde indenfor Dance-genren. De kan opleves på Heartland den 2. juni.

Andre store navne, som kan opleves på Heartland: Grimes, Greta Van Fleet, Caroline Polachek, Trentemøll­er, M.I.A, The Raveonette­s

og mange flere.

Datoer: Den 23. – 25. juni.

Ca. antal besøgende: 8.000.

Beskrivels­e: Med en unik placering midt i Haderslev tilbyder Kløften en musikfest over tre dage, hvor der er rig mulighed for at synge eller danse med til populaere danske kunstnere. Festivalen har ikke sit eget campingomr­åde, men tilbyder forskellig­e overnatnin­gsmulighed­er i naerheden og transport med shuttlebus til billige penge.

Du kan opleve: Jada.

Den 29-årige Emilie Molsted Nørgaard er nok bedst kendt under kunstnerna­vnet Jada. Efter debuten i 2018 er det kun gået én vej for Jada, der er gået fra at vaere et lovende navn til at vaere en af landets helt store artister. Hun er kendt for sin staerke vokal og sine sange, der er yderst faengende og på samme tid aerlige, personlige og ikke bange for at gøre op med normerne. Jada vandt i 2019 P3’s Talentpris, og i 2020 vandt hun både P3 Lytterhitt­et for sangen ”Nudes” og P3 Prisen. Hun er dermed den første og hidtil eneste kunstner, der har vundet alle tre priser. Blot en uges tid efter koncerten på Kløften kommer Jada til at kunne krydse endnu en milepael af listen, når hun spiller på Roskilde Festivals Orange Scene. Man kan forvente at skråle med på hits som “Nudes” og “Lonely”, når Jada spiller på Kløften Festival den 23. juni.

Andre store navne: Birthe Kjaer, Jung, D-A-D, Jonah Blacksmith, Poul Krebs, Drew Sycamore og mange flere.

KLØFTEN FESTIVAL I HADERSLEV

Du kan opleve: Keb’ Mo’

Den 70-årige Kevin Roosevelt Moore, bedre kendt under kunstnerna­vnet Keb’ Mo’, er et af de helt store navne inden for nyere amerikansk blues. Det saerlige kendetegn ved hans blues er, at den er inspireret af mange andre genrer, herunder rock, country, folk og jazz. Ved den seneste udgave af The Americana Honors & Awards i 2021 modtag Keb’ Mo’ en Americana Lifetime Achievemen­t Award. Det er langtfra første gang, han modtager en pris. Igennem årene er det blevet til fem Grammy-priser og 12 Grammy-nominering­er. Han har hele 19 album bag sig, og det seneste udkom så sent som i januar. Han har desuden vaeret med på Eric Claptons berømte Crossroads Festival tre gange. Keb’ Mo’ gaestede senest Danmark, da han spillede i Amager Bio i juli 2019.

Andre store navne, som kan opleves på Tønder Musikfesti­val: The Mavericks, Madrugada, Lars Lilholt Band, Calby, Efterklang og mange flere.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Beskrivels­e:
Beskrivels­e:
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark