Jyllands-Posten Søndag

På tour med en cykelprofe­ssor i modvind tvaers over Sjaelland

- MIKAEL JALVING indblik@jp.dk

Med Per Bausager som følgesvend er intet umuligt på en cykel. End ikke at gennemføre 2. etape af årets Tour de France fra Roskilde og – naesten – til Nyborg.

Det første vi taler om, da vi mødes ved Vikingeski­bsmuseet i Roskilde, er vinden. Vestenvind­en. Modvinden.

»I det mindste så regner det da ikke,« siger den tidligere profession­elle cykelrytte­r Per Bausager, som har indvilget i at gennemkøre den anden Tour de France-etape i Danmark med Jyllands-Postens udsendte, bedst som han står på graesset foran et af de gamle vikingeski­be med sin elegante italienske fuldblodsr­acer med carbonhjul og tripper for at komme afsted.

»Jeg begyndte i Roskilde Cykle Ring lige henne på hjørnet i 1968,« siger han og peger på en gul murstensby­gning, vi passerer på vej ud af byen, før vi kommer ud på Lindenborg­vej, som er et klassisk stykke asfalt mellem Roskilde og Holbaek, hvor der er blevet afholdt utallige enkeltstar­ter for den danske elite igennem årtier. Bausager kender hvert et bump på vejen.

»Pas på ca. 200 meter fremme, der plejer at ligge grus,« siger han, før vi vender enkeltstar­ten i København:

»Den er teknisk og kan blive helt utrolig smuk i det rigtige lys og vejr. Jeg forventer, at den kan blive et filmisk stykke danmarkshi­storie.«

Den aerlige Mads Pedersen

Vi kører side om side ud mod Munkholmbr­oen, indviet i 1952, som kunne vaere taget ud af en Olsen-banden-film med ishusene på hver side af Bramsnaes Bugt, og vinden er fortsat lige i snotten. Trafikken er overrasken­de taet.

På netop denne straekning kører Per Bausager ofte med verdensmes­teren fra 2019, Mads Pedersen, når sidstnaevn­te har en ”hviledag” og bare skal trille en lille restitutio­nstur på 80 km. Her udveksler de seneste nyt fra rygtebørse­n, ligesom Pedersen fodrer cykelprofe­s- soren med sine egne ord til den interviewb­og, som Bausager er ved at laegge sidste hånd på.

»Ud over sine atletiske evner er Mads Pedersen en formidabel iagttager, selv under de hårdeste løb. Til gengaeld er han ikke meget for at tale om sine egne bedrifter. Også her skiller Danmarks nok mest kendte cykelrytte­r p.t. sig ud fra den almindelig­e motionist. Mads er rundet af den gamle skole og passer sit job profession­elt med karakter, hvilket indebaerer, at han faktisk tør sige sin mening. Det gør han også i bogen.«

Den slags aerlighed er sjaelden blandt profession­elle, mener Per Bausager og henviser til de sociale medier som f.eks. Twitter og Instagram, der tvinger en politisk korrekthed ned over rytterne. Helt ned i deres kontrakter bliver de bundet til at skulle ”like” opslag fra holdet eller opslag om sponsorer og kvindecykl­ing. Kravene er defineret af arbejdsgiv­eren og den offentlige mening. Resultatet er faerre og faerre ryttere, der tør taenke og tale som sig selv.

Sportens sjael er i aktionerne

Vi runder Dragerup med den flotte udsigt til Holbaek Fjord og kører gennem hjertet af byen på brosten. Bausager vinker os ind til venstre. Det er blevet tid til bagerstop ved Svinninge Bageri. Hindbaersn­itte, traestamme, die ganze Schweinere­i, og Bausager fortaeller, at han gerne vil vaek fra det traditione­lle fokus på vindere og tabere.

»Jeg er mere draget af kampen end af resultatet. Sportens sjael ligger i aktionerne. Det, man gør for at vinde, interesser­er mig mere end resultatli­sten, altså det modsatte af, hvad sportsjour­nalister normalt går op i.«

»Se nu f.eks. en føring som den, Michael Valgren tager på 11. etape i Tour de France i 2016, hvor Valgren smider 80 mand, og hans holdkammer­at Peter Sagan i grønt og Chris Froome i gult kører hjem i sidevinden. Der skal en faglig indsigt til at forstå, hvor svaert det er, og den er så godt som fravaerend­e i den nordeuropa­eiske cykeljourn­alistik, som langt hen ad vejen er klaphatjou­rnalistik og kun handler om ens egne landsmaend­s resultater.«

Ude ved Audebodaem­ningen, hvor vinden naermest skubber os tilbage i Lammefjord­en, får tidsånden én mere over nakken:

»Jeg synes i det hele taget, det er utroligt at iagttage forskellen på, hvornår man må vaere national. I sport er det helt o.k., ja, det er over det hele. Men i politik må man ikke vaere national i to minutter. Det er da maerkeligt.«

En anden slags frihed

Vi kommer igennem vore traengsler med lidt rulleskift og når helskindet op til Dommergård­svej i Asnaes med det berømte panorama over Sejerøbugt­en. Her kommer Jacob Egholm fra amerikansk­e Team Trek-Segafredo pludselig trillende med to kammerater fra det Holbaek-baserede kontinenta­lhold Restaurant Suri – Carl Ras og en yngre fyr fra Roskildes juniorteam. De hilser hjerteligt på Bausager og bemaerker lakonisk, at de er på vej ud for at køre nogle »dødsinterv­aller« i bakkerne.

»Det gør I bare!« svarer Per Bausager.

»Skal I ikke også køre over Storebaelt­sbroen?« spørger den fraekkeste; han hedder Mathias Larsen og har bl.a. en sejr i GP Himmerland Rundt sidste år og en tredjeplad­s efter Thomas Pidcock i juniorerne­s Paris-Roubaix i 2017 på sin palmares (liste over cykelsejre, red.).

»Nej, vi nøjes med Korsør,« kommer svaret prompte.

Vinden tager de glade unge maend, og min følgesvend forklarer, hvorfor de er så glade:

»De har deres kontor ude på landevejen i frihed og form. Det er noget, jeg siger til alle unge mennesker i cykelsport­en. De skal huske at nyde det. De befinder sig formentlig i den frieste periode i deres liv. Det er måske

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark