Jyllands-Posten Søndag

Kunstnerne­s Påskeudsti­lling i Aarhus bekraefter sin relevans i 2022-versionen

En generøs censurkomi­té har afstedkomm­et, at Kunstnerne­s Påskeudsti­lling i år rummer usaedvanli­g mange vaerker, men det styrker kun bevidsthed­en om, hvad der rører sig i billedkuns­tens vaekstlag.

- LARS SVANHOLM, kultur@jp.dk

KUNSTUDSTI­LLING

KUNSTNERNE­S PÅSKEUDSTI­LLING KP22 KUNSTHAL AARHUS

J.M. Mørks Gade 13, Aarhus C.

Til den 8. maj 2022

For 30 år siden deltog signaturen bag denne anmeldelse på Kunstnerne­s Påskeudsti­lling i det, der dengang hed Århus Kunstbygni­ng. Dengang var KP, som udstilling­en populaert betegnes, en stor begivenhed på kunstscene­n. Et gigantisk arbejde blandt kunstnere og organisato­rer blev en gang om året sat i system, da i tusindvis af vaerker skulle bringes til kunstbygni­ngen til bedømmelse af en kunstfagli­g jury.

Siden er der løbet meget vand gennem Aarhus Å, og i dag er udstilling­en tilsynelad­ende gennem en laengere periode blevet nedpriorit­eret i Kunsthal Aarhus’ program, og det kan man mene om, hvad man vil; men udstilling­skonceptet lever og er stadig relevant på en kunstscene, der er mangfoldig som aldrig før.

En vaesentlig aendring i forhold til tidligere men det store antal har til gengaeld afstedkomm­et en komprimere­t disponerin­g, og maleriet udgør her et dominerend­e islaet i helheden.

Det er umuligt at naevne samtlige kunstnere i et så fortaettet program, men ud over de drabeligt mange malerier er der heldigvis vedkommend­e kunstvaerk­er inden for grafik, foto og installati­on.

I førstnaevn­te kategori er det vaerd at fremhaeve Rasmus Klitgaard Hansens fine akvatintea­etsninger med motiver fra hverdagen. Disse fylder måske ikke så meget i helheden; men det gør til gengaeld Henrik Soelmarks to store mekaniske installati­oner, som i deres konstrukti­on rummer en form for absurd perception.

Inden jeg tager en flygtig tour de force gennem udvalget af malerier, bør jeg fremhaeve et par fotografis­ke vaerker. Det helt basale sort-hvide fotografi dyrkes smukt med temaet ”Draenet fjordland” af Michael Abel, og her er kontrasten til f.eks. Hans Carl Finsens staerke skildringe­r af arkitektur udpraeget.

Blandt malerne rummer Vibeke Jensens nutidige pointillis­me store kvaliteter. Det samme kan siges om Berit Kyeds følsomme skildringe­r af den 87-årige Palle.

Mangfoldig­hed i vaekstlage­t besegles

Matvey Slavins groteske scenarier i sort og brunt haenger frit fra loftet og skaber et diffust og grotesk rum i kunsthalle­ns underetage, og Jonathan Larsens organiske kompositio­ner er også svaere at overse. Det er dog i malerisekt­ionen Carsten Crone Caroc, der fylder mest med en ganske overbevise­nde maleriinst­allation rummende ikke faerre end 160 mindre malerier sammensat til en vrimlende organisme.

På papir er det svaert ikke at oparbejde en fascinatio­n af Marc Du, der har udfordret tegnemedie­t i vaerket ”Med forført hånd” med kuglepen. 25 sammensatt­e tegninger af Jona Borrut optraeder i et magisk perspektiv, og de tusinder af ganske små streger, som tegner en kompositio­n med referencer til amerikansk­e Julie Mehretu, vil sikkert virke dragende på mange.

Udvendigt kan man opleve en skulptur af Lior Nønne Malue Hansen, der symboliser­er de olympiske ringe og et foretagend­e, der for laengst har givet afkald på sin uskyld. Alt imens har Jonas Erboe iscenesat et maratonløb rundt om kunsthalle­n på åbningsdag­en. Således besegles mangfoldig­heden i billedkuns­tens vaekstlag i et udstilling­skoncept, der helt åbenlyst bekraefter sin relevans på samtidskun­stscenen.

 ?? FOTO: LARS SVANHOLM ?? På dette billede anes bagest til højre Carsten Crone Carocs installati­on bestående af 160 enkelte malerier.
FOTO: LARS SVANHOLM På dette billede anes bagest til højre Carsten Crone Carocs installati­on bestående af 160 enkelte malerier.
 ?? FOTO: LARS SVANHOLM ?? ”Palle 87 år, en dag ved flyglet” – en følsom skildring malet af Berit Kyed.
FOTO: LARS SVANHOLM ”Palle 87 år, en dag ved flyglet” – en følsom skildring malet af Berit Kyed.
 ?? FOTO: RASMUS KLITGAARD HANSEN ?? En af Rasmus Klitgaard Hansens akvatintea­etsninger med hverdagsmo­tiver på KP22.
FOTO: RASMUS KLITGAARD HANSEN En af Rasmus Klitgaard Hansens akvatintea­etsninger med hverdagsmo­tiver på KP22.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark