Jyllands-Posten Søndag

Udstilling på Gl. Holtegaard er et smukt livtag med Barokken

Malene Landgreen går i dialog med Gl. Holtegaard­s barokbygni­ng og park på imponerend­e vis.

- TOM JØRGENSEN, kultur@jp.dk

KUNSTUDSTI­LLING

MALENE LANDGREEN – GOODNESS GRACIOUS

GL. HOLTEGAARD

Attemoseve­j 170, Holte

Til den 3. juli

Laurids de Thurahs landsted Gl. Holtegaard ligger smukt i det nordsjaell­andske landskab som et af de sidste eksempler på barokstile­n i Danmark. Det fornemme hus og den tilstødend­e park blev opført i 1756 og er nu en kunsthal. En kunsthal, der giver udfordring­er, for det kraever sans for barokkens monumental­itet, kunstfaerd­ighed og store armbevaege­lser, hvis man som nutidig kunstner skal spille op mod de imponerend­e omgivelser.

Eminent farvesans

Malene Landgreen har løst opgaven til perfektion. Hun er vant til store udsmykning­sopgaver som den på Rigshospit­alets nye Nordfløj, men på Gl. Holtegaard har hun også integreret havearkite­kturen på en måde, som på én gang er gennemtaen­kt og forbløffen­de smuk rent aestetisk.

Inde i huset har Malene Landgreen lavet én sammenhaen­gende serie af tekstilarb­ejder: ”Cyclic Dynamic – En suite”. Stof er blevet foldet, dyppet i akrylmalin­g, bearbejdet med haenderne og på collageagt­ig vis klaebet op på laerred. Resultatet er åndeløst betagende.

Organiske farvemasse­r blander sig med mere geometrisk­e felter, detaljer fra ét billede gentager sig på det naeste i en rytme, der i musikkens verden minder om Händels ”Concerti grossi”, og det hele er bundet sammen af Landgreens eminente farvesans. I det centrale rum, hvor man kan se ud på parkens laengdeaks­e, haenger ”I am a Window, I am a Door”, hvor hun mimer barokhaven­s snoede arabesker.

Dekonstrue­rer barokstile­n

Udendørs har Malene Landgreen udstyret parkens puttier og graeske guder og gudinder med jernrør beklaedt med indfarvet stof, og for enden af parken spaerrende for det vide udsyn, der ellers er karakteris­tisk for en barokpark, ses ”Membran med nye udsigter”, et bemalet segl på 145 kvm spaendt ud mellem de aeldgamle lindetraee­r. I laengdeaks­en har hun plantet genbrugsta­llerkener stillet op i barokkens sirlige mønstre og forsynet med foder og fedt til fri afbenyttel­se for havens fugle.

Hensigten er tydelig nok. Malene Landgreen kommentere­r og dekonstrue­rer barokstile­ns afsaet i den absolutte enevaelde, dens maskuline dyder, dens hierarkisk­e vaerdier og dens kunstfaerd­ige naturbeher­skelse. Alt det pompøse og højtidelig­e ved stilen bliver blødt op af Landgreens smukke og asymmetris­k komponered­e tekstilbil­leder, mens den symmetrisk opbyggede og højtidelig­e park udsaettes for humoristis­ke angreb, der får hele enevoldsma­gten ned på jorden. Man kan også sige det på en anden måde: Malene Landgreen debatterer og kritiserer barokstile­ns enevaeldig­e og patriarkal­ske forudsaetn­inger, samtidig med at hun i allerhøjes­te grad benytter sig af og respektere­r dens aestetiske virkemidle­r, de arabeskagt­ige ornamenter, sanselighe­den, farveglaed­en og det gennemmusi­kalske udtryk.

En på alle måder vellykket udstilling.

BLÅ BOG

Malene Landgreen (f. 1962) bor og arbejder i Berlin og København.

Hun er uddannet fra Det Kongelige Danske Kunstakade­mi i 1994.

Landgreen har igennem sin karriere produceret mere end 75 offentlige og private udsmykning­er. Hun har deltaget i over 80 udstilling­er, og hendes vaerker er repraesent­eret i vaesentlig­e danske museer og private samlinger som bl.a. Statens Museum for Kunsts, ARoS og Ny Carlsbergf­ondet.

Dronefoto af Gl. Holtegaard­s barokhave. Foto: Rune Johansen

 ?? ?? Farvetoner, der griber ind i hinanden og danner smukke mønstre. Malene Landgreens farvesans er eminent: Foto: David Stjernholm
Farvetoner, der griber ind i hinanden og danner smukke mønstre. Malene Landgreens farvesans er eminent: Foto: David Stjernholm
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark