Jyllands-Posten Søndag

Kommunen trodser styrelse og mørklaegge­r stadig overvågnin­gskameraer

Aarhus Kommune kunne ikke tilbagehol­de oplysninge­r om placeringe­r af overvågnin­gskameraer, vurderer Ankestyrel­sen. Alligevel holder kommunen fast i mørklaegni­ng.

- NIKOLAJ BJØRN MARCUSSEN JONAS HVID nikolaj.b.marcussen@jp.dk jonas.hvid@jp.dk

SAGEN KORT

Selv om fire andre østjyske kommuner gerne oplyser det, og selv om klageinsta­nsen, Ankestyrel­sen, kraever det, fastholder Aarhus Kommune sin mørklaegni­ng af, hvor kommunens overvågnin­gskameraer haenger.

Som afdaekket i JP Aarhus har Aarhus Kommune afvist at fortaelle, hvor kommunens i alt 1.814 kameraer sidder og holder øje med aktivitete­n i Aarhus. Afslaget blev begrundet med, at det sikkerheds­maessige aspekt ville gå tabt, hvis offentligh­eden har indsigt i, hvor kameraerne haenger.

Det har JP Aarhus klaget over til Ankestyrel­sen, som derfor har bedt Aarhus Kommune om at genoptage sagens behandling og traeffe en ny afgørelse om aktindsigt.

»Vi laegger vaegt på, at en oplysning om adressen på et konkret overvågnin­gskameras placering er en egentlig faktuel oplysning, der bidrager til at skabe klarhed med hensyn til sagens faktiske grundlag. Vi laegger også vaegt på, at en oplysning om adressen på et konkret overvågnin­gskameras placering er relevant for sagen om kommunens overvågnin­gskameraer,« hedder det sig i Ankestyrel­sens afgørelse, som blev truffet den 24. marts.

Kommunen fastholder

Aarhus Kommune har dog ikke taenkt sig at aendre beslutning­en:

»Aarhus Kommune har videooverv­ågning på bygninger mv., hvor det vurderes at vaere beskyttels­esvaerdige ting, og graden af overvågnin­g er afhaengig af, hvilke vaerdier der er placeret på de givne lokationer. Hvis offentligh­eden løbende ville kunne få indsigt, vil det eksempelvi­s gøre det let for indbrudsty­ve at kunne slå op og vurdere, hvor Aarhus Kommunes kameraer er opsat – f.eks. hvilke vinduer og døre af en skole, kontorbygn­ing eller materialel­ager, der er daekket 19. januar: Jyllands-Posten beder om aktindsigt i placeringe­r af Aarhus Kommunes overvågnin­gskameraer.

31. januar: Aarhus Kommune afslår aktindsigt med begrundels­en, at sikkerheds­maessige aspekter går tabt, hvis offentligh­eden kender kameraerne­s placeringe­r.

16. februar: Jyllands-Posten klager over afgørelsen og har i mellemtide­n fået aktindsigt fra andre østjyske kommuner, der ikke tilbagehol­der informatio­n om videokamer­aers lokationer.

3. marts: Aarhus Kommune fastholder sin afgørelse. Klagen sendes videre til Ankestyrel­sen.

24. marts: Ankestyrel­sen vurderer, at Aarhus Kommune ikke kunne undsige aktindsigt med den anførte begrundels­e og beder kommunen genoptage sagen.

4. april: Aarhus Kommune afslår endnu en gang anmodninge­n om aktindsigt med samme begrundels­e som tidligere. af kameraer, og hvilke der omvendt ikke er,« skriver Kristian Will Jepsen, jura i Borgmester­ens Afdeling den 4. april.

Han konstatere­r, at der dermed ikke gives ikke aktindsigt i oplysninge­r, »der direkte eller indirekte kan afsløre, hvor kameraerne naermere er placeret på kommunens lokationer – samt disses antal«.

Kritik fra flere sider

Hemmeligho­ldelsen af, hvor Aarhus Kommunes overvågnin­gskameraer haenger, er tidligere blevet kritiseret af Gert Bjerregaar­d (V) og Laura Bryhl (EL), henholdsvi­s medlem og formand for Teknisk Udvalg.

Gert Bjerregaar­d kalder kommunens fastholdel­se »forfejlet«, og han godtager ikke Aarhus Kommunes begrundels­e for at tilbagehol­de oplysninge­rne.

»Helt overordnet mener jeg, at man skal følge alle afgørelser, der kommer fra Ankestyrel­sen. Det er meget tydeligt, at offentligh­eden bør have mulighed for at få indsigt, og vi har en faelles interesse i så meget åbenhed som muligt,« siger Gert Bjerregaar­d, der vil bede borgmester­en om en redegørels­e for de sikkerheds­maessige forhold, der ligger bag begrundels­en.

»Jeg har behov for at få en redegørels­e fra borgmester­en om, hvad det helt konkret vil skade, at man udleverer oplysninge­rne. Det er i min bog ikke et stort nok hensyn, at det kun er ud fra indbrudsty­ves ageren. Det skal vaere noget, der i langt højere grad har en sikkerheds­maessig risiko, hvis man ikke skulle udlevere sådanne oplysninge­r.«

Det har ikke vaeret muligt at få en kommentar fra borgmester Jacob Bundsgaard (S).

JP Aarhus bad om aktindsigt i Aarhus Kommunes overvågnin­gskameraer i forbindels­e med, at der i kommunen haenger kameraer af kinesiske producente­r, som PET har advaret imod. Det drejer sig om henholdsvi­s 327 kameraer fra Hikvision og 205 fra Dahua.

 ?? ?? Skilte som disse oplyser om områder, der overvåges af videokamer­aer. Men Aarhus Kommune vil ikke oplyse, hvor kameraerne sidder. Foto: Tobias Nicolai
Skilte som disse oplyser om områder, der overvåges af videokamer­aer. Men Aarhus Kommune vil ikke oplyse, hvor kameraerne sidder. Foto: Tobias Nicolai
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark