Jyllands-Posten Søndag

TV 2’s høje baenke skal minde aarhusiane­rne om risikoen, for at vandstande­n stiger

To baenke, haevet 85 centimeter over jorden, har taget plads på Strandveje­n og på Store Torv i Aarhus. TV 2 står bag og håber, at de kan gøre de abstrakte klimaforan­dringer mere konkrete.

- LASSE MOMME lasse.momme.jessen@jp.dk

Medmindre man er meget høj, er de unaegtelig svaere at komme op på. To kaempestor­e baenke er blevet sat op i Aarhus. En på Strandveje­n og en på Store Torv ved Domkirken. Hvis man undrer sig over, hvorfor det pludselig skal vaere så svaert at få et hvil, er det fordi, de er her af en anden grund.

Baenkene er haevet 85 centimeter, fordi forskning fra FN’s klimapanel viser, at vandstande­n i verdenshav­ene vil stige op mod 1 meter inden for de naeste 100 år. Det er TV 2, der står bag, og her mener indholdsdi­rektør Lotte Lindegaard, at baenkene er en del af TV 2’s publicisti­ske forpligtel­se og rolle som public-service-medie. Det skal formidle vigtig og kompleks viden på en konkret

Foto: Morten Bo Johansson

måde, så alle kan forstå det.

»Klima er et komplekst emne at forholde sig til, fordi det kan vaere svaert at se og maerke forandring­erne i hverdagen. Derfor har vi taget det her greb i brug. Det formidler klimaforan­dringerne på en ny og opsigtsvae­kkende måde, der stadig er meget simpel,« siger hun.

Samtidig saetter TV 2 med programmer og et webtema fokus på klimaet, og hvad der gøres rent forsknings- og udviklings­maessigt for at løse udfordring­erne. Og Lotte Lindegaard siger da også, at man godt kunne have formidlet det uden at opstille 15 baenke i hele landet – heraf to i Aarhus.

»Men jeg tror på, at de visuelle greb, som baenkene er udtryk for, fanger vores opmaerksom­hed på en anden måde. Det tror jeg, vi har brug for nogle gange for at få det svaere konkretise­ret,« lyder det fra indholdsdi­rektøren.

Tørre sokker i fire uger

Aslak Grinsted, der er lektor på Niels Bohr Institutet­s sektion for Is, Klima og Geofysik ved Københavns Universite­t, forklarer, at scenariet på 85 centimeter er behaeftet med usikkerhed. Det er bl.a. svaert at forudsige, hvor hurtigt isen vil smelte omkring Antarktis, og det er saerligt den is, der vil få de danske farvande til at løfte sig.

»Hvor højt havet kommer til at stige, afhaenger af, hvor meget vi udleder. De 85 centimeter er det mest sandsynlig­e scenarie i en verden, hvor vi udleder så meget, som vi gør lige nu,« siger han.

Han tilføjer, at vi nok vil se en havstignin­g på 85 centimeter et eller andet sted ude i fremtiden, og Aslak Grinstred ser det også som sandsynlig­t inden for den naeste 100 år, hvis udledninge­rne fortsaette­r som nu. Om det også bliver lige praecis 85 centimeter i Aarhus Bugt er dog svaerere at spå om.

»Når man begynder at gå lokalt til vaerks, begynder det at betyde meget, hvordan terraenet er, og hvor de sårbare punkter er. Samtidig begynder man at se på, hvor meget, der skal til i kystbeskyt­telse. Det kan holde vandet vaek noget af tiden, men hvis havet stiger hurtigt, kan man ikke nå at bygge de kaempestor­e anlaeg, der ofte skal til,« siger han.

De 85 centimeter ligger – hvis det bliver en realitet – 100 år ude i fremtiden. Inden for de naeste 20 år ser Aslak Grinsted det som sandsynlig­t, at havet omkring Danmark vil stige 10 centimeter. Men man skal ikke regne med at kunne hoppe op på baenken for at holde sokkerne tørre. Indtil videre bliver de kun stående fire uger fra nu.

 ?? ?? Det kraever lange ben eller gode klatreevne­r, hvis man ønsker at tage et hvil på en af TV 2´s baenke, mens man evt. funderer over udsigterne til stigende vandstand i verdenshav­ene som følge af klimaforan­dringer. Ifølge FN's klimapanel er der risiko for en stigning på 85 centimeter inden 2100. I Aarhus er TV 2-baenkene opstillet på Store Torv og på Strandveje­n. Foto: Morten Bo Johansson
Det kraever lange ben eller gode klatreevne­r, hvis man ønsker at tage et hvil på en af TV 2´s baenke, mens man evt. funderer over udsigterne til stigende vandstand i verdenshav­ene som følge af klimaforan­dringer. Ifølge FN's klimapanel er der risiko for en stigning på 85 centimeter inden 2100. I Aarhus er TV 2-baenkene opstillet på Store Torv og på Strandveje­n. Foto: Morten Bo Johansson
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark