Jyllands-Posten Søndag

Nu giver JP Aarhus ordet til faellesråd­ene

De helt lokale dagsordene­r er ofte også saerligt vedkommend­e for byens borgere. Derfor er de vigtige – og omdrejning­spunktet i en ny debatserie.

- JACOB HAISLUND, REDAKTØR

»Faellesråd­et er borgernes talerør til byråd og den kommunale forvaltnin­g.«

Sådan skriver Aarhus Kommune på sin hjemmeside om de 35 faellesråd, som i dag findes på tvaers af kommunen. Endnu mere konkret beskrives faellesråd­ene som lokale paraplyorg­anisatione­r for »menighedsr­åd, skoler, biblioteke­r, børnehaver, grundejer- og beboerfore­ninger, idraetsklu­bber og ungdomsorg­anisatione­rnes lokale afdelinger«.

Netop derfor er rådene og deres stemmer så vigtige. De er skabt til at favne mange af de ting, som former vores naerområde­r og har betydning for vores tilvaerels­e deri. For børnefamil­ier som min handler det f.eks. om pasning, laering, fritidsakt­iviteter, trafiksikk­erhed.

For de fleste – unge, gamle, ejere, lejere – vil byudviklin­gen generelt vaere af vaesentlig betydning. Det så man også ved kommunalva­lget i fjor, hvor fortaetnin­gen af Aarhus og politikern­es linje på det felt blev et af valgets helt afgørende temaer.

Det er ikke mindst i regi af byudviklin­gens bygge- og anlaegspro­jekter, faellesråd­ene tidligere har markeret sig i en raekke sager. Som i Vejlby-Risskov,

hvor faellesråd­et sidste år arrangered­e et stort og velbesøgt borgermøde om omdiskuter­ede etagebygge­rier naer Grenåvej og udviklinge­n i retning af 30.000 indbyggere i VejlbyRiss­kov i fremtiden.

Også i faelles front har faellesråd­ene givet sig til kende over tid og bl.a. taget del i den seneste tids debat om udvidelsen af Aarhus Havn og f.eks. givet gode råd om, hvordan man skriver høringssva­r. Måske derfor og som en reaktion på kommunalva­lget fornemmer man, at politikern­e på rådhuset i tiltagende grad bruger netop faellesråd­ene til at inddrage borgerne i udviklinge­n af Aarhus. Og det ikke kun i regi af byggesager.

Borgmester Jacob Bundsgaard (S) maerkede om nogen valgets tale i efteråret med en halvering af sit personlige stemmetal. Det er endnu ikke lykkedes at få ham til at saette ord på sin laenge ventede valganalys­e, men man kan da konstatere, at han siden november har fastholdt sit fokus på at komme rundt i kommunen og vaere i direkte kontakt med borgerne. Han har også i JP Aarhus talt om bedre »borgersama­rbejde« og om at styrke faellesråd­ene ved at give dem mulighed for at traekke på kommunens kraefter.

Derfor er det vigtigt at vide endnu mere om, hvem faellesråd­ene er, hvad de kaemper for, og hvordan man selv kan bidrage.

Netop det vil vi give faellesråd­ene mulighed for at berette om i mere direkte form. Det er derfor, JP Aarhus nu igangsaett­er en ny debatserie, hvor aarhusians­ke faellesråd på skift skriver om de sager, der topper prioriteri­ngslisten i deres lokalområd­e.

Vi kalder serien ”Den lokale liste”, og første indlaeg kommer fra Brabrand-Aarslev Faellesråd og formand Chresten Ibsen. Han skriver om at forstadsdr­ømme i faellesska­b. Om at skabe gode lokale rammer og sikre den bedst mulige realiserin­g af projekter, der »skaerer Brabrand over fra øst til vest«.

Det handler om udbygning af Silkeborgv­ej, byggeplane­r hos Cityvest, Engdalskol­en, byfornyels­e i Hovedgaden, trinbraet, Letbane og meget mere.

Et medie som JP Aarhus har en afgørende vigtig opgave i at beskrive og afdaekke det, som betyder noget for byens borgere. Den nye debatserie vil facilitere den gode lokalt forankrede debat og fungere som en lup ned i de lokale dagsordene­r, som skal tages op på tvaers af byen.

For der er ganske givet mange af de sager, som optager indbyggern­e i Brabrand-Aarslev, man kan spejle sig i fra Sabro-Fårup i syd til Harlev i vest og Todbjerg-Hårup-Mejlby i nord.

Jeg håber, at du vil tage godt imod ”Den lokale liste” og deltage i den debat, som serien afføder.

Det er derfor, JP Aarhus i nu igangsaett­er en ny debatserie, hvor aarhusians­ke faellesråd på skift skriver om de sager, der topper prioriteri­ngslisten i deres lokalområd­e.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark