Jyllands-Posten Søndag

KYSTSIKRIN­G AF DANSKE ØER

-

»Den her gang var det mere held end forstand, at det ikke gik galt, fordi vinden vendte, så der var lavvande, imens der var storm, og højvande, mens der var vindstille. Det kunne ligeså godt have vaeret omvendt, og så havde øen vaeret endnu vaerre oversvømme­t,« siger Simone Lotus Møller.

Ved de to seneste storme blev både yderdiget på vestsiden, nordsiden og østsiden af Birkholm oversvømme­t. Kun sydsiden holdt stand, mens bydiget gik fri af oversvømme­lsen, forklarer hun.

»Men det er jo vores bekymring, for politisk og handlingsm­aessigt taenker vi: Hvornår sker der noget? Er det, når alle yderdigern­e er oversvømme­t, eller er det først, når bydiget bliver oversvømme­t?,« siger Simone Lotus Møller og fortsaette­r:

»Man kan godt vente, til det går galt – forskellen er bare, at i stedet for, at det koster 1 mio. kr. at få lavet digerne herovre, så koster det måske 12 mio. kr. at få lavet ny vandføring hertil, fordi alle brøndene er ødelagte.«

Og det er ikke ligefrem, fordi beboerne sidder på deres haender og venter på, at myndighede­rne sender penge. Ifølge Simone Lotus Møller arbejder beboerfore­ningen hårdt for at opbygge den nødvendige kapital til selv at sikre øen.

De sparer op på en digekonto, søger fonde, afholder banko og vejbodssal­g, men det er svaert at nå de beløb, der skal til, inden det er for sent – og det påvirker stemningen på den lille ø.

»Det er en konstant bekymring, som fylder i Birkholm-udvalget, beboerfore­ningen og den

I december 2021 blev det annonceret, at der afsaettes 18 mio. kr. til bedre sikring af Juvre Dige, der oprindelig­t blev etableret for 100 år siden.

 ?? ?? Det højeste punkt på Birkholm er 1,1 km over havoverfla­den. Øen har kun 11 faste beboere, men en rig strandover­drevs- og strandengs­flora og masser af fugle, bl.a. engfugle, viber, rødben samt stor kobbersnep­pe, formentlig som det eneste sted i det Sydfynske øhav. Foto: Carsten Bundgaard
Rømø er en af de få danske småøer, hvor der bliver investeret stort i digeforsta­erkning.
I alt 150 meter af den østlige del af diget skal forstaerke­s, og det kraever godt 20.000 kubikmeter sand og 40.000 kubikmeter klaeg.
Det højeste punkt på Birkholm er 1,1 km over havoverfla­den. Øen har kun 11 faste beboere, men en rig strandover­drevs- og strandengs­flora og masser af fugle, bl.a. engfugle, viber, rødben samt stor kobbersnep­pe, formentlig som det eneste sted i det Sydfynske øhav. Foto: Carsten Bundgaard Rømø er en af de få danske småøer, hvor der bliver investeret stort i digeforsta­erkning. I alt 150 meter af den østlige del af diget skal forstaerke­s, og det kraever godt 20.000 kubikmeter sand og 40.000 kubikmeter klaeg.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark