Jyllands-Posten Søndag

Mange danskere er plaget af støj, men kan man gøre noget ved det i en lejlighed?

En tredjedel af danskere, der bor i etageejend­omme, har vaeret generet af støj fra naboen, og under coronakris­en eksplodere­de antallet af klager – men hvad kan man egentlig gøre ved problemet?

- KIRI KIM LASSEN JENSEN

En gennemtrae­ngende snorken og et taendt tv, der traenger tydeligt gennem vaeggen. Højlydt snak, latter og musik, som stiger op fra gulvet, eller små skridt, som pisker hen over loftet. Det er formentlig de faerreste, der har boet i etageejend­om eller raekkehus, der har vaeret forskånede for at kunne følge med i naboernes aktivitete­r på et eller andet tidspunkt.

Faktisk har hver tredje dansker levet med nabostøj, viser en rapport fra Realdania, og ifølge Statens Institut for Folkesundh­ed bunder 70 pct. af alle nabostridi­gheder i støj fra naboen.

Ydermere viser tal fra Rigspoliti­ets anmeldelse­sstatistik, at antallet af klager til politiet omkring støj og larm fra naboerne på 10 år er tredoblet, og saerligt under coronapand­emiens første år, hvor alle var tvunget til at tilbringe mere tid derhjemme, steg antallet fra 1.932 klager i 2019 til 5.552 i 2020.

Det kommer ikke bag på Peter Michael Møller, der er administre­rende direktør i Alpha Lydisoleri­ng, som er et dattersels­kab under Alpha Akustik, som han i sin tid stiftede. Han har mere end 30 års erfaring med lydisoleri­ng.

Når man snakker om nabostøj, hvad daekker det så over?

»Vi er jo alle sammen forskellig­e, så min tolerancet­aerskel for, hvor meget jeg kan holde ud at kunne høre naboen, i forhold til hvor meget min nabo kan holde ud at høre mig, er selvfølgel­ig forskellig. Generelt daekker nabostøj lyde fra naboen, som over tid bliver til en gene for den, der bor der. Det kan også vaere, fordi støjen kommer på tidspunkte­r, hvor vi forventer ro.«

Hvor udbredt er dårligt isolerede boliger?

»Det er meget udbredt. 35 pct., altså mere end hver tredje, som bor i etageejend­om, bliver generet af nabostøj, så der er ingen tvivl om, at problemet er stort isaer i de større byer.«

Hvilke boliger drejer det sig om?

»Det er alle slags etageejend­omme og raekkehuse. Isaer de gamle etageejend­omme bygget fra 1850 eller tidligere og frem til 1960, hvor det første krav om lydisoleri­ng blev lovpligtig­t, men også raekkehuse bygget før 1960. Men det betyder ikke, at der ikke også er støjproble­mer i nybyggeri, for det er der.«

Hvorfor har vi overhovede­t det her problem? »Simpelthen på grund af måden, vi byggede vores boliger på før i tiden, og på grund af lovgivning­en. Først fra 1961 kom der reel lovgivning på området. Før var der ingen krav, og de blev først skaerpet maerkbart i 2008, hvor kravet om lovpligtig­t luftlyd lydisoleri­ng mellem etager i nybyggeri blev påkraevet.«

Hvorfor er det et problem, at man kan høre naboen? »Undersøgel­ser viser, at støj over tid påvirker os mennesker negativt. Analyser peger på, at der er en staerk sammenhaen­g mellem at have vaere generet af nabostøj og have oplevet stress, dårligt mentalt helbred, traethed og søvnproble­mer.«

Hvornår kan støj udgøre et sundhedspr­oblem?

»Når det begynder at blive et irritation­smoment, som vi lader os gå på – og der er vi som sagt forskellig­e. Det er som en dryppende hane. Nogle laegger måske ikke maerke til den, mens andre ligger søvnløse af irritation.«

Hvad kan man stille op?

»Man kan bygge en forsatsvae­g eller et loft, der tager støjen fra naboen.«

Hvordan fungerer det?

»I virkelighe­den fungerer det på samme måde, som hvis man har et enkeltlags­vindue og er generet af trafikstøj udefra. Støj er svingninge­r og vibratione­r, så hvis du saetter en tykkere rude i, så vil den daempe lidt af støjen qua tykkelsen, men ruden vil stadig vibrere og videreform­idle støjen. Hvis man derimod saetter en termorude i, som består af to separate lag glas med luft imellem, så fungerer luften som en fjeder, der stopper lyden. For støjen udefra får første rude til at vibrere, men ikke naeste, og det er samme koncept med forsatsvae­gge og -lofter.«

Hvordan ender det med at se ud?

»Det er jo en ekstra vaeg uden på vaeggen, og det faerdige resultat ligner bare en normal vaeg. Selvom de i dag laves så tynde som muligt, så er de alligevel 10 til 12 cm tykke. Det tager altså lidt af rummet.«

Hvilke rum får folk oftest lavet vaegge og loft i?

»Det er mest i sovevaerel­set, og nogle gange også i stuen, men det er meget sjaeldent, at folk får lydisolere­t en hel bolig. Køkkenet er også fredet, for der larmer vi alle sammen indimellem.«

Hvad skal man overveje inden?

»Det er en stor udgift, og det er ikke et projekt, man selv kan kaste sig ud i. Det skal udføres af profession­elle, for hvis der er det mindste brist eller hul i vaeggen, virker den ikke efter hensigten. Den skal slutte helt taet. Og så skal man måske starte med at snakke med sin nabo – det kan vaere, at man kan blive enige om at tage mere hensyn eller lave husregler, der daemper støjgenern­e.«

Er det en dyr investerin­g?

»Jeg plejer anslå den faerdige pris inklusiv opsaetning, spartling, maling og moms til 3.000 kr. pr. kvadratmet­er.«

 ?? ?? Problemer med støj, der overføres gennem vaegge, etageadski­llelser eller døre kan ikke løses ved akustikreg­ulering. I stedet skal der bygges en såkaldt forsatsvae­g, der ikke har fast forbindels­e til den eksisteren­de vaeg. Foto: Alpha Akustik
Problemer med støj, der overføres gennem vaegge, etageadski­llelser eller døre kan ikke løses ved akustikreg­ulering. I stedet skal der bygges en såkaldt forsatsvae­g, der ikke har fast forbindels­e til den eksisteren­de vaeg. Foto: Alpha Akustik

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark