Jyllands-Posten Søndag

Det gode liv i tredje halvleg: Hvor vil og kan vi bo, når vi bliver aeldre?

Seniorbofa­ellesskabe­r oplever en stigende popularite­t i disse år, men det er ikke alle, der bliver tiltrukket af boformen. Fremforsks undersøgel­ser viser imidlertid, at den aeldre del af befolkning­en kan vaere svaer at tilfredsst­ille, når det gaelder en n

- MARIANNE LEVINSEN

den bedste bolig, det vil sige en dejlig indretning og beliggenhe­d. Hver gang, de så ser på en ny bolig, så er der en eller flere ting, som betyder, at de ikke kan og vil bo der.

For eksempel interviewe­de jeg for et år siden en aeldre kvinde fra Herning-området, som fortalte, at hun havde set på lejlighede­r de sidste syv år, men hver gang var enten indretning­en eller beliggenhe­den ikke god nok. Derfor var hun ikke flyttet. Mon hun er flyttet i dag?

Der er lige så mange drømme, som der er seniorer. Nogle drømmer om at flytte til en laekker, vedligehol­delsesfri lejlighed i byen, andre drømmer om at flytte permanent ind i deres sommerhus, mens andre drømmer om at flytte i et seniorfael­lesskab, og andre igen ønsker at flytte taettere på børnene og børnebørne­ne.

Lige for tiden er seniorbofa­ellesskabe­t virkelig populaert – også selvom det daekker over mange typer af faellesska­ber. I nogle af disse består faellesska­bet blot i, at man bor i samme type boliger med faelles facilitete­r. Andre seniorbofa­ellesskabe­r udbyder ret små boliger og har så til gengaeld veludvikle­de faelles facilitere­r i form af stort køkken, orangeri og vaerksted.

Områdekend­skab og netvaerk vejer tungt

De seneste år er der blevet bygget en hel del seniorfael­lesskaber mange steder i Danmark. Nogle i målgruppen elsker at bo med alderslige­sindede, men andre gyser ved tanken.

Faelles for dem er, at de fleste faktisk bliver boende, hvor de bor – på trods af, at de har haft mange drømme. Det handler typisk om, at de sidder i en god og billig ejerbolig, at området har de fritidstil­bud, som de ønsker sig, også som senior, og om at de føler sig hjemme i området og føler, at de har et netvaerk.

Fremforsks undersøgel­se af for nyligt flyttede seniorer I Danmark (Fremtidens Boligmarke­d 2030-2035 for Forenet Kredit 2021) viste blandt andet, at det for langt de fleste er afgørende, at det område, de flytter til, er et, som de kender rigtig godt i forvejen. Der tages ingen chancer på det område.

En anden afgørende faktor for deres beslutning om at flytte i den nye bolig er boligens indretning og stand. Den tredje afgørende faktor er, at der hører et attraktivt uderum til boligen i form af altan, have eller terrasse. Desuden har naerhed til familien stor betydning.

Når denne gruppe ser på omgivelser­ne i forbindels­e med en ny bolig, laegger de også vaegt på en kort afstand på dagligdage­ns indkøb, grønne omgivelser og infrastruk­tur – såvel veje som offentlig transport.

Det var faktisk de samme faktorer, denne aldersgrup­pe lagde vaegt på i 2014, da vi gennemført­e en undersøgel­se af bosaetning, herunder seniorer, i Aarhus Kommune.

Ikke mindst er seniortilv­aerelsen en omskifteli­g livsfase, hvor sygdom hos en selv eller en partner og dødsfald ofte udløser en flytning. Heldigvis bliver mange seniorer også tilfredse med en ny, praktisk bolig, som de fleste udtrykker er vigtig for dem i denne fase af deres liv.

Mange kommuner har en tilvaekst i de aeldre aldersgrup­per og er i gang med at overveje dels at øge udbuddet af plejebolig­er til dem, som er afhaengig af omsorg og pleje, og dels overveje, om kommunens byer og områder tilbyder passende praktiske boliger i god stand til seniorgrup­pen – gerne centralt beliggende der, hvor de bor i forvejen, eller taet på.

For langt de fleste er det afgørende, at det område, de flytter til, er et, som de kender i forvejen.

Marianne Levinsen, cand.scient.pol, fremtidsfo­rsker og forsknings­chef ved Fremforsk

Marianne Levinsen er cand.scient.pol, fremtidsfo­rsker og forsknings­chef ved Fremforsk – Center for Fremtidsfo­rskning.

 ?? ?? Seniorbofa­ellesskabe­r er meget populaere i disse år. Her ses bofaelless­kabet Balancen, der ligger i Ry, og som består af 33 raekkehuse. Her kan man bo til leje, hvis man er over 50 år. Foto: Joachim Ladefoged
Seniorbofa­ellesskabe­r er meget populaere i disse år. Her ses bofaelless­kabet Balancen, der ligger i Ry, og som består af 33 raekkehuse. Her kan man bo til leje, hvis man er over 50 år. Foto: Joachim Ladefoged

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark